• Παγκόσμια αγωνία για τα οκτώ εγκλωβισμένα παιδιά και τον προπονητή τους

  • Καθυστερεί η έναρξη της δεύτερης φάσης της επιχείρησης διάσωσης η οποία αναμενόταν να ξεκινήσει στις 7 το πρωί (τοπική ώρα)

  • Οι δύτες, σύμφωνα με τις πληροφορίες, δεν έχουν φθάσει ακόμη στη σπηλιά

  • «Γερά και ασφαλή» τα παιδιά που απεγκλωβίστηκαν

Με καθυστέρηση αναμένεται να ξεκινήσει σήμερα η νέα επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό από τη σπηλιά στην Ταϊλάνδη των υπολοίπων παιδιών που έχουν εγκλωβιστεί, μαζί με τον προπονητή τους, για περισσότερο από δυο εβδομάδες.

Την Κυριακή απεγκλωβίστηκαν από τη σπηλιά τέσσερα παιδιά. Και τα τέσσερα έχουν μεταφερθεί στο νοσοκομείο, με την κατάσταση του ενός, σύμφωνα με ασιατικά ΜΜΕ να κρίνεται ως πιο σοβαρή, χωρίς ωστόσο αυτό να επιβεβαιώνεται επίσημα. Τα παιδιά μετά την επιχείρηση απεγκλωβισμού μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, τα τρία με ασθενοφόρο, το ένα με ελικόπτερο.

Η επιχείρηση για τον απεγκλωβισμό των υπολοίπων παιδιών δεν έχει ξεκινήσει ακόμη, αν και αναμενόταν να ξεκινήσει από τις 7 το πρωί ως τις 5 το απόγευμα, τοπική ώρα (3 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι, ώρα Ελλάδας). Οι δύτες, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν έχουν φθάσει καν στην σπηλιά, αλλά αναμένεται να βρεθούν εκεί σύντομα.

Ο συντονιστής των δυτών ανέφερε ότι οι δύτες χρειάζονται μεταξύ 10 και 20 ωρών για να ξεκουραστούν και να ετοιμαστούν για την επόμενη επιχείρηση. Σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργού Εσωτερικών της Ταϊλάνδης, για τον απεγκλωβισμό των υπολοίπων 9 θα επιχειρήσουν οι ίδιοι δύτες που συμμετείχαν και στην πρώτη φάση της επιχείρησης και αυτό γιατί γνωρίζουν τις συνθήκες του σπηλαίου και τι πρέπει να κάνουν.

Εξηγώντας εν μέρει την καθυστέρηση στην έναρξη της νέας επιχείρησης, ο ταϊλανδός ΥΠΕΣ υποστήριξε ότι πρέπει να τοποθετηθούν περισσότερες μπουκάλες με οξυγόνο κατά μήκος της υποθαλάσσιας διαδρομής κάτι που μπορεί να διαρκέσει αρκετές ώρες.

«Γερά και ασφαλή τα παιδιά»

Όσον αφορά την υγεία των τεσσάρων παιδιών που διασώθηκαν χθες, ο υπουργός Εσωτερικών της Ταϊλάνδης είπε ότι είναι γερά και ασφαλή, αλλά θα πρέπει να υποβληθούν σε λεπτομερείς ιατρικές εξετάσεις.

Τα οκτώ παιδιά και ο προπονητής τους, που έχουν εγκλωβιστεί στη σπηλιά παραμένουν εγκλωβισμένοι στο αρχικό σημεία, την παραλία Πατάγια του σπηλαίου.

Η επιχείρηση διάσωσης των πρώτων τεσσάρων παιδιών

Κάθε παιδί συνοδευόταν από δυο δύτες, ο ένας πήγαινε μπροστά μεταφέροντας την μπουκάλα οξυγόνου του παιδιού, ακολουθούσε το παιδί και στη συνέχεια ο τρίτος δύτης.

Τα παιδιά φορούσαν full face μάσκες και εκτιμάται ότι είχαν εκπαιδευτεί τις τελευταίες ημέρες στο κολύμπι προκειμένου να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στη δύσκολη διαδρομή των 3,2 χλμ., με τα υποβρύχια περάσματα.

Στο τέλος της διαδρομής, όπως μετέφερε ο Guardian, οι δύτες αγκάλιαζαν τα παιδιά.

Η όλη διαδικασία ολοκληρώθηκε σε πολύ λιγότερο χρόνο από ότι είχε προγραμματιστεί καθώς η στάθμη του νερού μέσα στο σπήλαιο είχε πέσει αρκετά και έτσι μεγάλο μέρος της διαδρομής μπορούσε να γίνει περπατώντας.

Στην επιχείρηση χθες πήραν μέρος 13 ξένοι δύτες και πέντε Ταϊλανδοί, μέλη των Ειδικών Δυνάμεων, ενώ συνολικά στην όλη επιχείρηση συμμετείχαν 90 δύτες.

https://www.youtube.com/watch?v=aIsh7TcjGFk

πηγή:  altsantiri.gr