Τα 10 δισ. λίρες μπορεί να φτάσουν οι αξιώσεις των πιστωτών του Thomas Cook, όπως προειδοποιήθηκε η διοίκηση του οργανισμού πριν την πτώχευση.

Σε εμπιστευτικό έγγραφο που προετοιμάστηκε ημέρες πριν την πτώχευση, περιλαμβάνονται λεπτομέρειες για τις συνέπειες της κατάρρευσης του οργανισμού στον ταξιδιωτικό κλάδο, στις οποίες είναι και τεράστια χρέη προς τους ξενοδόχους, τους μεσάζοντες και άλλους παρόχους.

Όπως μεταδίδει η Daily Telegraph η οποία επικαλείται το έγγραφο, πολλοί πάροχοι υπηρεσιών δεν πρέπει να περιμένουν αποζημίωση μεγαλύτερη από 3,4p για κάθε λίρα οφειλής προς αυτούς.

To brand του Thomas Cook είχε αξία μόλις 1,3 εκατ. λίρες, όπως αποκαλύπτει το έγγραφο που συνέταξαν οι σύμβουλοι AlixPartners, οι οποίοι τώρα πλέον διαχειρίζονται την εκκαθάριση της εταιρείας μαζί με την KPMG.

Η Γερμανία, η Ισπανία και η Πορτογαλία έχουν προσφέρει 830 εκατ. ευρώ σε δανεισμό και προγράμματα διάσωσης για να στηρίξουν θυγατρικές της Thomas Cook και να προστατευθούν από τις συνέπειες της πτώχευσης.

Επιπλέον, το Ην. Βασίλειο δαπάνησε 160 εκατ. Λίρες για τον επαναπατρισμό των πελατών του τουρ οπερέιτορ καθώς και για αποζημιώσεις των εργαζομένων.

Εκτός από το ρευστό, τα περιουσιακά στοιχεία του τουρ οπερέιτορ ανέρχονταν μόλις σε 59 εκατ. λίρες, για μια εταιρία που είχε αξία στο Χρηματιστήριο άνω τνω 2 δισ. λιρών πριν 18 μήνες…

Η πώληση των αεροπορικών slot απογείωσης και προσγείωσης θεωρείται πιθανό ότι θα είναι εξαιρετικά αμφιλεγόμενη, σύμφωνα με το έγγραφο, ενώ τα slot έξω από το Ην. Βασίλειο θεωρούνται άνευ αξίας.

Η Thomas Cook διέθετε 200 slot στο αεροδρόμιο του Γκάτουικ και 350 στο Μάντσεστερ.

Ενδιαφέρον για αυτά έχουν εκφράσει η Air France KLM, η International Airlines Group, η EasyJet και η Virgin Atlantic.

Πηγή:tornosnews.gr