Τα γυναικεία ρούχα και εσώρουχα φαίνεται πως κρύβουν πολλά μυστήρια, καθώς συχνά βλέπουμε πως διαθέτουν διάφορες προσθήκες, η χρήση των οποίων δεν είναι εμφανής σε πρώτη ματιά.

Έχουμε ήδη μιλήσει για το μικρό «τσεπάκι» που υπάρχει στα γυναικεία εσώρουχα -ο ρόλος του οποίου είναι καθοριστικός-, καθώς και για την έλλειψη άλλων τσεπών στα γυναικεία ενδύματα εν γένει.

Ωστόσο, κάτι που προκαλεί την περιέργεια πολλών είναι η ύπαρξη μιας μικρής κορδέλας, ή μάλλον ενός μικρού φιόγκου, στην πλειοψηφία των γυναικείων εσωρούχων.

Ο φιόγκος αυτός βρίσκεται στο κέντρο του μπροστινού μέρος των εσωρούχων και κοσμεί ακόμα και τα πιο κλασικά και απλά κομμάτια που κυκλοφορούν στην αγορά.

Πολλοί νομίζουν ότι ο σκοπός της λεπτομέρειας αυτής είναι καθαρά διακοσμητικός, αλλά, στην πραγματικότητα, ο μικροσκοπικός αυτός φιόγκος έχει πίσω του μια πλούσια ιστορία, η οποία χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Αυτό το γεγονός προκάλεσε πρόσφατα το έντονο ενδιαφέρον των χρηστών του διαδικτύου ανά τον κόσμο, με δεκάδες σχετικά άρθρα να έχουν κυκλοφορήσει στις διεθνείς ιστοσελίδες τις τελευταίες μέρες.

Τι είναι ο μικρός φιόγκος στα γυναικεία εσώρουχα

Οι θεωρίες σε σχέση με το φιόγκο στα γυναικεία εσώρουχα είναι δύο και ανέρχονται αμφότερες στον 19ου αιώνα (ή και παλαιότερα).

Σύμφωνα με την πρώτη εξήγηση, ο λόγος ύπαρξης του μυστηριώδους φιόγκου είναι τεχνικός: η ύπαρξη των γυναικείων εσωρούχων προϋπήρχε της εφεύρεσης του ελαστικού, επομένως μια κορδέλα ήταν απαραίτητη για να μείνει το εσώρουχο στη θέση του.

Ουσιαστικά, οι γυναίκες φορούσαν το εσώρουχα και στη συνέχεια έδεναν την κορδέλα (σαν μια ζώνη τρόπον τινά) ανάλογα με το πόσο σφιχτή ή χαλαρή εφαρμογή επιθυμούσαν. Χωρίς ελαστικό αλλά και χωρίς την κορδέλα αυτή, υπήρχε ο κίνδυνος το εσώρουχο να έπεφτε από τη θέση του.

Μπορεί πλέον να έχει εφευρεθεί το λάστιχο, εντούτοις, η παράδοση παραμένει και έτσι ο χαριτωμένος φιόγκος είναι ακόμα συνηθισμένο αξεσουάρ στη γκαρνταρόμπα μας.

Η δεύτερη εξήγηση, είναι πως πρόκειται για ένα πρακτικό ζήτημα, το οποίο αν το σκεφτεί κανείς στέκει ακόμα και σήμερα. Στο παρελθόν, προτού διαδοθεί ο ηλεκτρισμός, οι γυναίκες πολλές φορές αναγκάζονταν να ντύνονται και να γδύνονται στο σκοτάδι, επομένως ένας φιόγκος στο μπροστινό μέρος του εσωρούχου βοηθούσε να καταλάβουν δια της αφής ποια είναι η σωστή πλευρά για να φορέσουν το εσώρουχο.

 

ΠΗΓΗ: ieidiseis