Ο εμβολιασμός κατά του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV) δεν επηρεάζει τη γονιμότητα των κοριτσιών, αποφαίνεται νέα αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Αν και μεγάλες κλινικές μελέτες έχουν τεκμηριώσει την ασφάλεια του εμβολίου, σε πολλές χώρες, περιλαμβανομένης και της Ελλάδας, τα ποσοστά εμβολιασμού δεν είναι ικανοποιητικά, συγκριτικά με άλλα εμβόλια, όπως αυτά του τετάνου-διφθερίτιδας-κοκκύτη και της μηνιγγίτιδας.

«Οι αναφορές για πρόωρη εμμηνόπαυση μετά από εμβολιασμό κατά του ιού HPV κάνουν συχνά πυκνά την εμφάνισή τους στα μέσα ενημέρωσης και τα κοινωνικά δίκτυα. Όμως, οι πληροφορίες αυτές συνήθως βασίζονται σε μικρό αριθμό μεμονωμένων περιπτώσεων και θα πρέπει πάντα να αξιολογούνται και να ερμηνεύονται με προσοχή», εξηγεί η επικεφαλής συγγραφέας της νέας μελέτης, Άλισον Νέιλγουέι, ερευνήτρια στο Κέντρο Ερευνών Υγείας του συστήματος Kaiser Permanente, στο Πόρτλαντ.

Η Δρ Νέιλγουέι και οι συνεργάτες της ανέλυσαν λοιπόν στοιχεία για σχεδόν 200.000 νεαρές γυναίκες και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρχε αυξημένος κίνδυνο πρόωρης εμμηνόπαυσης (πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια) μετά από τον εμβολιασμό κατά του HPV ή άλλων συνιστώμενων εμβολιασμών.

«Από τις σχεδόν 59.000 γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί έναντι του HPV, μόνο μια μετέπειτα εκδήλωσε πιθανά συμπτώματα πρόωρης εμμηνόπαυσης», εξηγεί η ερευνήτρια.

Και προσθέτει ότι, «αν η πρωτοπαθής ωοθηκική ανεπάρκεια προκαλείται από το εμβόλιο για τον HPV, ή άλλα συνιστώμενα εμβόλια κατά την εφηβεία, θα περιμέναμε να δούμε υψηλότερη συχνότητα στις νεαρές γυναίκες που είναι πιθανότερο να έχουν εμβολιαστεί. Αλλά δεν εντοπίσαμε αυξημένο κίνδυνο στις συγκεκριμένες γυναίκες».

Πηγή: in.gr