Mε Δελτίο Τύπου το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας για την απεργία στο Γλυφάδα Domes:

Με μεγάλη συμμετοχή, οι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου Γκραντ Γλυφάδα έχουν λάβει μέρος στη σημερινή απεργία που προκήρυξε το Εργατικό Κέντρο στο ξενοδοχείο αυτό, μαζί με το κλαδικό συνδικάτο των Ξενοδοχοϋπαλλήλων, διεκδικώντας:

  • Άμεση πρόσληψη προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών θέσεων εργασίας και μέριμνα για την εφαρμογή ανθρώπινων συνθηκών εργασίας.
  • Εφαρμογή της Κλαδικής ΣΣΕ. Όχι στην παραβίαση του πενθημέρου, του προγράμματος των ρεπό, του οχταώρου και του διαλείμματος.
  • Καταβολή αμοιβής για εργασία που έχει πραγματοποιηθεί πέραν του οχταώρου, διόρθωση μισθοδοσιών και ασφαλιστικής κάλυψης.

Οι ξενοδόχοι έχουν μεθύσει από τα κέρδη και ορμούν λυσσαλέα στα δικαιώματα και στα ελάχιστα εισοδήματα των εργαζομένων. Δεν έχουν φρένο, δεν έχουν όρια, είναι αδίστακτοι. Δεν είμαστε δούλοι και δεν πρέπει να επιτρέψουμε να μας γυρίσουν πίσω στα πέτρινα χρόνια της σκλαβιάς.

Δεν αποτελεί νομοτέλεια η εξουσία τους στα μέσα παραγωγής, στις επιχειρήσεις, στα ξενοδοχεία. Η ιδιοκτησία στις επιχειρήσεις και στα ξενοδοχεία είναι συνέπεια ενός σάπιου, εκμεταλλευτικού, απάνθρωπου συστήματος που απομυζά τους ανθρώπους για την ικανοποίηση της απληστίας των ολίγων.

Αυτό το ξενοδοχείο κτίστηκε με δανεικά και αγύριστα των ασφαλιστικών μας ταμείων και ανακαινίστηκε πολλάκις με τον κόπο και των ιδρώτα των εργαζομένων. Αυτό το ξενοδοχείο, με την εργασία των εργαζομένων, τροφοδοτεί το θησαυροφυλάκιο της Blackstone, της HIP, της Leonidas 2, της Domes. Όλοι τους αρμέγουν την αγελάδα που φροντίζουν οι εργαζόμενοι.

Αυτό το ξενοδοχείο, την ίδια ώρα που συσσωρεύει αμύθητα ποσά με τον κόπο των εργατοϋπαλλήλων του, αδιαφορεί για τη διασφάλιση ακόμα και των ελάχιστων εισοδημάτων των παραγωγών αυτού του πλούτου (των εργαζομένων), προκειμένου αυτοί να μπορούν να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Αυτό το ξενοδοχείο λειτουργεί με ελλιπές προσωπικό, φορτώνοντας διπλή και τριπλή δουλειά στις πλάτες λίγων εργαζομένων, ώστε να μείνουν άθικτα τα κέρδη των πολυεθνικών ομίλων.

Αυτό το ξενοδοχείο δεν δείχνει να αρκείται ούτε καν σε αυτό το ξεζούμισμα των εργαζομένων και στις χαμηλές αποδοχές του αλλά θέλει να βάλει χέρι ακόμα και στα ψίχουλα που προβλέπει η Κλαδική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Απλήρωτες υπερωρίες, συμφωνίες-πακέτο, δουλεμένα ρεπό, υπερωρίες και αργίες «υπέρ πίστεως».

Δεν πρόκειται, σαφώς, για το μόνο ξενοδοχείο που γίνονται αυτά.

Όλοι οι εργοδότες το ίδιο επιδιώκουν.

Τη διαφορά την κάνουν οι εργαζόμενοι σε κάθε ξενοδοχείο.

Όπου οι εργαζόμενοι δέχονται τέτοιες καταστάσεις, οδηγούνται σε τραγωδία γιατί οι εργοδότες είναι αχόρταγοι.

Όπου οι εργαζόμενοι παλεύουν και αγωνίζονται, περιορίζουν την εργατική ασυδοσία και πετυχαίνουν ακόμα και μικρές νίκες, όπως στο Κόρκυρα φέτος και πάλι στο Domes πέρυσι με τις επαναπροσλήψεις.

Μετά την προκήρυξη της σημερινής απεργίας, εκπρόσωπος της εργοδότριας εταιρείας ήρθε εσπευσμένα από την Κρήτη στην Κέρκυρα και δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθούν οι αποδοχές υπερωριακής εργασίας, θα διορθωθεί η ασφαλιστική κάλυψη των εργαζομένων, προσθέτοντας τα ένσημα για τις ημέρες των δεδουλευμένων ρεπό ενώ, από αύριο, θα εφαρμόζεται το πρόγραμμα εργασίας κανονικά, με τα διαλείμματα, και θα καταβληθεί ολόκληρο το επίδομα προϋπηρεσίας με τον υπολογισμό και των παγωμένων ετών (μετά το 2012). Παράλληλα, δεσμεύτηκε ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την κάλυψη των κενών θέσεων, ώστε να εφαρμόστεί το πρόγραμμα των ρεπό και να περιοριστεί η ένταση της δουλειάς. Οι εργαζόμενοι τού ξεκαθάρισαν ότι αν μέχρι το τέλος του μήνα δεν έχουν υλοποιηθεί οι δεσμεύσεις θα προχωρήσουν σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους με πολυήμερες απεργίες.