Είναι γεγονός πως η ζωή χιλιάδων εποχικών, που απασχολούνταν κατά τη διάρκεια της θερινής περιόδου σε διάφορους τομείς του τουρισμού, κυλά σε αχαρτογράφητα νερά.

Πρόκειται για υπαλλήλους τουριστικών γραφείων, ξεναγούς, οδηγούς τουριστικών λεωφορείων, εποχικά εργαζόμενους στο αεροδρόμιο, μουσικούς εργαζόμενους σε τουριστικές μονάδες, μισθωτούς οδηγούς ταξί, οδηγούς μέσων μαζικής μεταφοράς, εργαζόμενους σε καφετέριες, μπαρ, εστιατόρια, ταβέρνες, κ.λπ.

Για το λόγο αυτό, το Εργατικό Κέντρο Κέρκυρας & επτά σωματεία εργαζομένων εκφράζουν την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στο εργασιακό κομμάτι του Τουρισμού τόσο συγκεκριμένα στο νησί της Κέρκυρας όσο φυσικά και σε κάθε σημείο της χώρας που εξαρτάται από τον Τουρισμό και αναφέρουν: «Η ΚΥΑ που εκδόθηκε στις 13/06/2020 με σκοπό την προστασία των εποχικά εργαζόμενων και των εποχικών επιχειρήσεων αφήνει πάρα πολλά εκκρεμή ζητήματα ζωτικής σημασίας. Πέρα από την αδικαιολόγητη εκ μέρους των ξενοδόχων κωλυσιεργία στην εφαρμογή της ΚΥΑ (διαδικασία επαναπροσλήψεων και αναστολών), το συγκεκριμένο νομοθέτημα αφήνει μετέωρους χιλιάδες συναδέλφους, οι οποίοι απασχολούνταν τις προηγούμενες σεζόν σε διάφορους τομείς που σχετίζονται με τον τουρισμό και πλέον αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης. Για όλους αυτούς, η πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση, που εκδόθηκε με σκοπό την «στήριξη τους», αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μείνουν ακόμα και χωρίς επίδομα ανεργίας από τον Σεπτέμβριο και μετά.»

Κατόπιν όλων των παραπάνω,

Ερωτώνται οι κκ Υπουργοί:

  1. Τι περαιτέρω άμεσα μέτρα θα λάβει η Κυβέρνηση για τους εποχικά εργαζόμενους;
  2. Υπάρχει πρόβλεψη επιδότησης όλων όσοι εργάζονται στον τουρισμό, χωρίς καμία διάκριση και προϋποθέσεις;
  3. Υπάρχει πρόβλεψη χορήγησης επιδόματος ανεργίας για τους πληττόμενους εργαζόμενους έως τουλάχιστον το τέλος του 2020;
  4. Θα υπάρξει πρόβλεψη μείωσης των απαιτούμενων ενσήμων για θεμελίωση δικαιώματος επιδόματος ανεργίας σε όλα τα επαγγέλματα που έχουν πληγεί;
  5. Προβλέπεται ρύθμιση της αποπληρωμής των λογαριασμών Κοινής Ωφελείας για όσους αποδεδειγμένα δεν απασχολήθηκαν στον τομέα του τουρισμού;