Προπαραμονές του Δεκαπενταύγουστου δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (13/8/19 Αρ. Φύλλου 558) οι συνθέσεις με τα νέα μέλη του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) και του Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ).

Η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη είχε ζητήσει τις παραιτήσεις των προηγούμενων μελών, οι θητείες των οποίων έληγαν στις 5/12/2020. Τα ανώτατα συμβούλια εισηγούνται στον υπουργό Πολιτισμού και κυρίως γνωμοδοτούν για σημαντικά θέματα που αφορούν την προστασία των αρχαίων και των σύγχρονων μνημείων αντίστοιχα. Οι γνωμοδοτήσεις τους είναι σημαντικές ιδιαίτερα για μεγάλα ζητήματα όπως στην περίπτωση του Ελληνικού.

Η υπουργός έχει πει ότι θα επαναφέρει την εξέταση της ΚΥΑ έγκρισης των περιβαλλοντικών όρων του Μητροπολιτικού Πάρκου στο Ελληνικό προς εξέταση των σχετικών μελετών από τα δύο Κεντρικά Συμβούλια. Ηταν αυτός ο λόγος που θέλησε να απαρτίζονται από νέα μέλη, δικής της επιλογής (ελάχιστα διατηρήθηκαν από την προηγούμενη σύνθεση); Το Ελληνικό αναμένεται να βρίσκεται στην ημερήσια διάταξη της πρώτης συνεδρίασης του ΚΑΣ με τη νέα του σύνθεση την Τρίτη ή την Τετάρτη 20 ή 21/8/19.

Το ΚΑΣ συγκροτείται με βάση τον Ν. 3028/02 και το άρθρο 50 που ορίζει ότι είναι 17μελές και ανάμεσα στα μέλη του βρίσκονται «επτά καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές ΑΕΙ ή αντίστοιχης βαθμίδας ερευνητές … ή άλλοι έγκριτοι επιστήμονες, υπάλληλοι ή μη του Υπουργείου Πολιτισμού, με υπερδεκαετή επαγγελματική και επιστημονική εμπειρία μετά την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος».

Μέλος ωστόσο που καταλαμβάνει μία από αυτές τις θέσεις, δεν έχει διδακτορικό. Το γεγονός δεν συνιστά παράβαση του νόμου; Διαπιστώνεται επίσης ότι δύο από τα νέα μέλη του ΚΑΣ έχουν εκκρεμείς υποθέσεις στο Πειθαρχικό Συμβούλιο για διοικητικά και οικονομικά θέματα. Θα εξεταστούν οι υποθέσεις τους έχοντας διαβεβαιωμένη την εύνοια της υπουργού;

Ανάμεσα στα μέλη είναι και ο Μιχάλης Τιβέριος, ο ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, που είχε υπερασπιστεί με σθένος -ήταν και θέση τής τότε γ.γ. Λίνας Μενδώνη- την απόσπαση των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου στο Μετρό Θεσσαλονίκης, κάτω από την παγιωμένη αντίληψη ότι δεν υπάρχει τεχνική λύση για τη διατήρησή τους και τη συνύπαρξη «και αρχαιότητες και μετρό». Το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν έμμισθος σύμβουλος της «Αττικό Μετρό».

ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΑΣ

Πρόεδρος ο γ.γ. του ΥΠΠΟ Γεώργιος Διδασκάλου, Ελένη Σβολοπούλου, νομική σύμβουλος του κράτους, Πολυξένη Βελένη, προϊσταμένη ΓΔΠΚ, Αμαλία Ανδρουλιδάκη, προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Αναστήλωσης, Αναστασία Κουμούση, προϊσταμένη ΕΦΑ, Ολυμπία Βικάτου, προϊσταμένη ΕΦΑ Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος, Ελισσάβετ Τσιγαρίδα, προϊσταμένη ΕΦΑ Πέλλας, Ελένη Μπάνου, προϊσταμένη ΕΦΑ Πόλης Αθηνών, Βαρβάρα Παπαδοπούλου, προϊσταμένη ΕΦΑ Αρτας, Μιχάλης Τιβέριος, ομότιμος καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Νικόλαος Σταμπολίδης, καθηγητής Κλασικής Αρχαιολογίας, Ναταλία Πούλου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας ΑΠΘ, Αικατερίνη Κυπαρίσση-Αποστολίκα, επίτιμη διευθύντρια ΥΠΠΟΑ, Εμμανουήλ Κορρές, ομότιμος καθηγητής του ΕΜΠ, Βλάσιος Κουμούσης, καθηγητής Δομοστατικής ΕΜΠ, Ευγενία Γατοπούλου, επίτιμη προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης ΥΠΠΟΑ, Θεοδώρα Γαλάνη, προϊσταμένη της Γενικής Διεύθυνσης Πολεοδομίας του υπουργείου Περιβάλλοντος.

ΣΥΝΘΕΣΗ ΚΣΝΜ

Πρόεδρος ο Γεώργιος Διδασκάλου. Μέλη οι: Ελένη Σβολοπούλου, Πολυξένη Βελένη, Αμαλία Ανδρουλιδάκη, Βασίλειος Κασκάνης, προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Ηπείρου, Βορείου Ιονίου και Δυτικής Μακεδονίας, Γεώργιος Παπανδρέου, προϊστάμενος Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων, Σοφία Χριστοφορίδου, προϊσταμένη της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Κεντρικής Μακεδονίας, Σπυράκος Κωνσταντίνος, καθηγητής Δομοστατικής ΕΜΠ, Ιορδάνης Δημακόπουλος, επίτιμος γενικός διευθυντής ΥΠΠΟΑ, Ιωάννης Αίσωπος, καθηγητής Αρχιτεκτονικού και Αστικού Σχεδιασμού Πανεπιστήμιο Πατρών, Γεώργιος Γκανασούλης, επίτιμος γενικός διευθυντής Πολεοδομίας υπουργείου Περιβάλλοντος, Ελισάβετ Βιντζηλαίου, καθηγήτρια ΕΜΠ, Σταματία Χατζηνικολάου, επίτιμη διευθύντρια ΥΠΠΟΑ, Νικόλαος Μπίας, εκπρόσωπος του υπουργείου Περιβάλλοντος, Νικόλαος Ντορίζας, εκπρόσωπος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.

Μέλος του Κεντρικού αρχαιολογικού συμβουλίου δεν είναι πλέον η Προϊσταμένη της Εφορίας Αρχαιοτήτων Κέρκυρας Τένια Ρηγάκου.

Για ευθεία παραβίαση του Αρχαιολογικού Νόμου που θίγει όχι μόνο το κύρος του Συμβουλίου αλλά σε κάθε περίπτωση και τη νομιμότητα των αποφάσεών του κάνει λόγο λόγο ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων στο υπουργείο Πολιτισμού, σχολιάζοντας τη νέα σύνθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο σύλλογος αναφέρει πως «Με έκπληξη διαπιστώσαμε, ότι η σύνθεση του ΚΑΣ συμπεριλαμβάνει ευθεία παραβίαση του άρθρου 50 του Ν. 3028/2002, το οποίο ορίζει τον τρόπο με τον οποίο γίνεται η σύνθεση των συμβουλίων. Συγκεκριμένα, ενώ η παράγραφος (ε) αναφέρει  ως μέλη «Eπτά καθηγητές ή αναπληρωτές καθηγητές Α.Ε.Ι. ή αντίστοιχης βαθμίδας ερευνητές αναγνωρισμένων ερευνητικών ιδρυμάτων ή άλλους έγκριτους επιστήμονες, υπαλλήλους ή μη του Υπουργείου Πολιτισμού, με υπερδεκαετή επαγγελματική και επιστημονική εμπειρία μετά την απόκτηση διδακτορικού διπλώματος στην αρχαιολογία, την αρχιτεκτονική, τη συντήρηση αρχαιοτήτων, την ιστορία της τέχνης, τη γεωλογία, την επιστήμη και τεχνική των υλικών, τη δομοστατική, την εδαφομηχανική ή άλλη επιστήμη σχετική με την προστασία των αρχαίων μνημείων και χώρων, αναπληρούμενους από πρόσωπα με τα ίδια προσόντα», με απόφαση της Υπουργού έχει διοριστεί ως ένας εκ των 7 πρόσωπο το οποίο δεν πληροί αυτές τις προϋποθέσεις.

Πρόκειται για ευθεία παραβίαση του Αρχαιολογικού Νόμου, κάτι που θίγει όχι μόνο το κύρος του Συμβουλίου αλλά σε κάθε περίπτωση και τη νομιμότητα των αποφάσεών του.

Η κυβέρνηση ανακοινώνει ότι «επισπεύδει» τις διαδικασίες για το Ελληνικό με συνεδρίαση του ΚΑΣ στις 21 Αυγούστου. Φαίνεται, ότι ήταν τέτοια η «σπουδή» να φτιαχτεί ένα νέο Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο απόλυτα ελεγχόμενο από τη νέα πολιτική ηγεσία, ώστε αγνοήθηκε και ο ίδιος ο νόμος. Νόμος τον οποίο η Υπουργός κ. Λ. Μενδώνη γνωρίζει πολύ καλά, καθώς ήταν γενική γραμματέας κατά το χρόνο συγγραφής και ψήφισής του.

Δηλώνουμε, ότι οι εργαζόμενοι και εργαζόμενες του ΥΠΠΟΑ δεν θα αφήσουμε να παραβιαστεί η νομιμότητα. Οποιαδήποτε παρατυπία ή αβλεψία  στη Σύνθεση των Ανώτατων Γνωμοδοτικών οργάνων πρέπει να θεραπευτεί άμεσα προκειμένου η αξιοπιστία και η νομιμότητα των εν λόγω οργάνων και των αποφάσεών τους να είναι δεδομένη.

Η νέα σύνθεση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου πρέπει να είναι σύμφωνη με τα προβλεπόμενα στον Ν. 3028/2002.

Να μην τροποποιηθούν σε βάρος του δημοσίου συμφέροντος και της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, αρχαίας και νεότερης, οι αποφάσεις για το Ελληνικό»

Πηγή:efsyn.gr -zougla.gr