Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

16 Απριλίου 2024
19.9 C
Corfu

Το όνομα του Ιωάννη Καποδίστρια δόθηκε σε τμήμα κεντρικού πάρκου της Λωζάνης όπου βρίσκεται και η προτομή του

Διαβάστε ακόμα

Το όνομα του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, του Ιωάννη Καποδίστρια, δόθηκε σε τμήμα κεντρικού πάρκου της Λωζάνης όπου βρίσκεται και η προτομή του, το Σάββατο 5 Ιουνίου σε μια συγκινητική τελετή στην οποία προσκεκλημένη ήταν η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων Μερόπη Υδραίου συνοδευόμενη από τον εκπρόσωπο του Δικτύου Πόλεων “Ι. Καποδίστρια” και πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρη Μεταλληνό.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Η τελετή ονοματοδοσίας πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δημάρχου Λωζάνης Grégoire Junod, της Πρέσβειρας της Ελλάδας Αικατερίνης Ξαγοράρη του Δημάρχου Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη και του Προέδρου του Δ.Σ. Αθηναίων κ. Τεντόμα. Η συγκεκριμένη τελετή αποτελεί μέρος των ευρύτερων εκδηλώσεων για τον Ιωάννη Καποδίστρια που πραγματοποιούνται στην ελβετική πόλη έως τις 19 Ιουνίου (εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις κλπ).

Σημειώνεται ότι κάθε χρόνο στις 11 Φεβρουαρίου, ημερομηνία γεννήσεως του Ιωάννη Καποδίστρια, πραγματοποιείται τελετή κατάθεσης στεφάνων στην προτομή του εντός του πάρκου «Ouchy». Φέτος, με αφορμή τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση, ο Δήμος Λωζάνης σε συνεργασία με ελληνικούς και φιλελληνικούς συλλόγους και με την υποστήριξη της ελληνικής Πρεσβείας και του Γενικού Προξενείου Γενεύης, αποφάσισε να προχωρήσει σε ονοματοδοσία του χώρου σε “allée Kapodistria”.

Η Δήμαρχος Κεντρικής Κέρκυρας και Διαποντίων Νήσων κατά τη διάρκεια της ομιλίας της στην τελετή ονοματοδοσίας αναφέρθηκε στην σπουδαία προσωπικότητα του Ιωάννη Καποδίστρια, που με τη λαμπρότητα της σκέψης της και την καθαρότητα των πράξεών της συνέβαλε αποφασιστικά στην εξελικτική πορεία της χώρας μας.Η Μ. Υδραίου μεταξύ άλλων ανέφερε:

“Στη φιλόξενη χώρα σας Ελβετία, ο Ι. Καποδίστριας κατόρθωσε να συναντήσει το ιδανικότερο κοινωνικό περιβάλλον για να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα υλικά και πνευματικά εφόδια, προκειμένου να εκπληρώσει το όραμα ζωής του, δηλαδή την ίδρυση ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους, αφού προηγουμένως είχε εργαστεί για τη δημιουργία και εδραίωση της «Επτανήσου Πολιτείας», της ιδιαίτερης πατρίδας του της Κέρκυρας και πρώτου ελληνικού κράτους των νεοτέρων χρόνων (1800). Η μοναδική και ανεκτίμητη ευρωπαϊκή του προσφορά συνοψίζεται στην ειλικρινή αναφορά του μεγαλυτέρου του πολιτικού αντιπάλου, του Καγκελαρίου της Αυστροουγγαρίας Πρίγκιπα Μέττερχνιχ: «Ο Ιωάννης Καποδίστριας είναι αδύνατο να αντιμετωπισθεί, επειδή είναι ο απολύτως έντιμος πολιτικός».

Ζούμε σε μια παγκόσμια κοινωνία, που χαρακτηρίζεται για τον αντι-ιστορικό της χαρακτήρα. Για τον λόγο αυτό νοιώθω βαθιά συγκίνηση, τιμή και περηφάνεια για την ευγενική και εμβληματική σας χειρονομία να τιμήσετε τον μέγιστο των Νεοελλήνων και επιφανή Ευρωπαίο Ιωάννη Καποδίστρια.            Η απόφαση της τιμητικής ονοματοδοσίας της κεντρικής αυτής οδού αποδεικνύει ότι κι εσείς είστε μέτοχοι του υψηλού ανθρωπιστικού ιδεώδους του Καποδίστρια, το οποίο όχι μόνο αναγνωρίζετε στο πρόσωπό του, αλλά επιθυμείτε να το καταστήσετε πρότυπο για τον σύγχρονο και αυριανό συμπολίτη μας.         Δράττομαι της ευκαιρίας να σας ενημερώσω, ότι ο Δήμος μας ανέλαβε την πρωτοβουλία το 2007 της σύστασης δικτύου πόλεων «Ιωάννης Καποδίστριας» με έδρα την γενέτειρα του Κυβερνήτη. Στην σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης και στο ραγδαία μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον η δημιουργία δικτύου, παρέχει ένα φερέγγυο πλαίσιο για την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ πόλεων, στον πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό τομέα συμβάλλοντας παράλληλα στην προσπάθεια για την ανάδειξη της τοπικής και εθνικής μας ταυτότητας. Σας ευχαριστώ ειλικρινά για την τιμή και θα χαρώ να σας υποδεχθώ στη φιλόξενη από την εποχή του Οδυσσέα καταπράσινη και καταγάλανη Κέρκυρα και να σας ξεναγήσω στο μοναδικό Μουσείο Καποδίστρια, στο Μέγαρο Καποδίστρια, στους τάφους της οικογένειάς του στην ιστορική Μονή της Παναγίας Πλατυτέρας, αλλά κυρίως στην όμορφη πόλη μας που ενέπνευσε και διαμόρφωσε την εμβληματική προσωπικότητα του κοινού μας αγαπημένου προσώπου Ιωάννη Καποδίστρια.”

Ομιλία Δημάρχου Κερκυραίων και Διαποντίων

κας Μερόπης Σπυριδούλας Υδραίου

“Ως Δήμαρχος Κερκυραίων και Διαποντίων νοιώθω ιδιαίτερη τιμή και ευλογία, που παραβρίσκομαι στον υπέροχο αυτό Δήμο και τη σημερινή γεμάτη συμβολισμό εκδήλωση. Έρχομαι από τον γενέθλιο τόπο του σημαντικότερου Έλληνα των τελευταίων αιώνων Ιωάννη Καποδίστρια, την Ομηρική και ονειρική Κέρκυρα, για να αποτίσω φόρο τιμής στην ελβετική γη, που φιλοξένησε και για το λόγο αυτό αγάπησε ιδιαίτερα ο Κερκυραίος πολιτικός. Προσέρχομαι ως ταπεινή προσκυνητής στον τόπο όπου εμπνεύστηκε, οραματίστηκε και εργάσθηκε για την επίτευξη της Ευρώπης των Εθνών.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας γεννήθηκε το έτος 1776 στην όμορφη πόλη μας Κέρκυρα και ανατράφηκε σ’ ένα οικογενειακό περιβάλλον με αρχές και ανιδιοτελή αγάπη για τον εμπερίστατο συνάνθρωπό του, σπουδάζοντας για τον λόγο αυτό εκτός από τη Νομική και την Ιατρική Επιστήμη. Ως Χειρουργός ίδρυσε έναν από τους πρώτους Εθνικούς Ιατρικούς Συλλόγους σ’ ολόκληρη την Ευρώπη (1802). Θα μπορούσαμε με ασφάλεια να ισχυριστούμε ότι η Ιατρική του προσωπικότητα αποτέλεσε έμπνευση για τον εμβληματικό Ερρίκο Ντυνάν και την ίδρυση του παγκοσμίου κινήματος του Ερυθρού Σταυρού (1864), εδώ, στη φιλόξενη και ουδέτερη από πολέμους χώρα σας.

Εργάσθηκε στην Ελβετία καθ’ όλη τη διάρκεια της Ελληνικής Επανάστασης, που εφέτος τιμούμε τα διακόσια έτη από την έναρξή της (1821), με σκοπό τη διεθνοποίηση του ελληνικού εθνικού ζητήματος, πείθοντας όλες τις Κυβερνήσεις και Μοναρχίες της Ευρωπαϊκής ηπείρου για τον απελευθερωτικό αγώνα των συμπατριωτών του Ελλήνων από έναν βάρβαρο Οθωμανό Τύραννο. Στη φιλόξενη χώρα σας Ελβετία, κατόρθωσε να συναντήσει το ιδανικότερο κοινωνικό περιβάλλον για να συγκεντρώσει όλα τα απαραίτητα υλικά και πνευματικά εφόδια, προκειμένου να εκπληρώσει το όραμα ζωής του, δηλαδή την ίδρυση ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους, αφού προηγουμένως είχε εργαστεί για τη δημιουργία και εδραίωση της «Επτανήσου Πολιτείας», της ιδιαίτερης πατρίδας του και πρώτου ελληνικού κράτους των νεοτέρων χρόνων (1800). Με κέντρο την Ελβετία, ο Ιωάννης Καποδίστριας δημιούργησε ένα δίκτυο αρίστων συνεργατών, που συνέβαλαν τα μέγιστα στην επίτευξη των εθνικών του στόχων. Μεταξύ αυτών ξεχωριστή θέση κατέχει ο συμπατριώτης σας επιφανής τραπεζίτης Ιωάννης Γαβριήλ Εϋνάρδος (1775-1863), ο οποίος αξιοποιούσε με τον καλύτερο τρόπο τα χρήματα που ο μεγάλος πολιτικός εξασφάλιζε για τον ιερό του σκοπό.

Κατά την πεντάχρονη παραμονή του στην Ελβετία (1822-27), συνέβαλλε τα μέγιστα στη συνταγματική και διοικητική οργάνωση της όμορφης χώρας σας, με τη δημιουργία των Καντονίων, ένα διοικητικό σύστημα που παραμένει αναλλοίωτο μέχρι τις ημέρες μας. Η επιτυχημένη του αυτή πρακτική ενέπνευσε και τα Γερμανικά κρατίδια να επιζητήσουν τη δημιουργία ενός Ομόσπονδου Γερμανικού Κράτους, στο οποίο θα εκπληρωνόταν η συνεργασία και συμπόρευση των διαιρεμένων κρατικών ενοτήτων. Ο ίδιος, εξάλλου, συνέβαλλε τα μέγιστα στην ένταξη της απομονωμένης Ρωσικής Αυτοκρατορίας στην ευρωπαϊκή και διεθνή κοινότητα, από τη θέση του Υπουργού των Εξωτερικών, την οποία πανάξια απέκτησε χωρίς να γίνει Ρώσος υπήκοος, αλλά παραμένοντας για πάντα Έλληνας υπήκοος του Ιονίου Κράτους. Με την αναφερόμενη κυβερνητική του ιδιότητα συνέβαλε καθοριστικά και στον μη διαμελισμό της Γαλλίας, μετά την ήττα του Ναπολέοντα στο Βατερλώ (1815). Η μοναδική και ανεκτίμητη ευρωπαϊκή του προσφορά συνοψίζεται στην ειλικρινή αναφορά του μεγαλυτέρου του πολιτικού αντιπάλου, του Καγκελαρίου της Αυστροουγγαρίας Πρίγκιπα Μέττερχνιχ: «Ο Ιωάννης Καποδίστριας είναι αδύνατο να αντιμετωπισθεί, επειδή είναι ο απολύτως έντιμος πολιτικός».

Όταν το έτος 1827 εκλέχθηκε ομόφωνα από την Εθνοσυνέλευση των Ελλήνων ως πρώτος Κυβερνήτης της Ελλάδος, με επταετή θητεία ήταν ήδη έτοιμος, μαζί με τους συνεργάτες του, για να δημιουργήσει κράτος από τα ερείπια ενός οκτάχρονου αδυσώπητου πολέμου. Έτσι, αποχωρίστηκε για πρώτη φορά χαρούμενος την αγαπημένη του Ελβετία, για να μεταβεί και να υπηρετήσει την άλλη μεγάλη του αγάπη Ελλάδα. Πρωταρχικό του μέλημα η εκπαίδευση των συμπατριωτών του, μεταφέροντας για τον σκοπό αυτό εκπαιδευτικά προγράμματα της Ελβετίας και ιδιαίτερα του συμπατριώτη σας μεγίστου παιδαγωγού Γιόχαν Χάινριχ Πεσταλότσι (1746-1827). Ως Γυναίκα νοιώθω, μάλιστα, ευγνωμοσύνη προς τον μεγάλο Οραματιστή πολιτικό, που εισήγαγε τη μόρφωση όλων των Ελληνίδων, μια πρωτοπόρα εκπαιδευτική πολιτική που άργησε πολύ να καθιερωθεί στον δυτικό κόσμο.

Στα τέσσερα περίπου έτη που παρέμεινε Κυβερνήτης της Ελλάδος (1828-1831) ίδρυσε Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, Ελεγκτικό Συνέδριο, Νομισματοκοπείο, Ορφανοτροφεία, Οικοτροφεία, Νοσοκομεία, Δικαστήρια, αλληλοδιδακτικά σχολεία, εκκλησιαστική σχολή, τεχνικές και γεωπονικές σχολές από τις οποίες διέδωσε ιδιαίτερα την καλλιέργεια της πατάτας, με σκοπό την καταπολέμηση της πείνας. Όπως ευεργέτησε την όμορφη πατρίδα σας Ελβετία και αρκετές άλλες χώρες της Ευρώπης, με τον ίδιο και μεγαλύτερο ζήλο πρόσφερε την προσωπική του περιουσία εργαζόμενος ως άμισθος Κυβερνήτης για τη δημιουργία ενός σύγχρονου δυτικού κράτους. Η εποχή του, όμως, ήταν ιδιαίτερη και τα τετρακόσια χρόνια οθωμανικής κατάκτησης διαμόρφωσαν εκδικητικές συνειδήσεις, που οδήγησαν στη δολοφονία του και τον πρόωρο θάνατό του. Οι σημαντικότεροι πνευματικοί και πολιτικοί ηγέτες της εποχής του, αναγνώρισαν τη μεγάλη απώλεια του Οραματιστή και Ιδεαλιστή Πολιτικού της Ευρώπης των Εθνών.

Ο Ιωάννης Καποδίστριας δεν απέκτησε απογόνους, αφού ο ίδιος θυσίασε τον εαυτό του στην υπηρεσία των συνανθρώπων του. Είχε, όμως, πολλά αδέλφια, μια απόγονος των οποίων, η Μαρία Καποδίστρια –Δεσύλλα αναδείχθηκε στην πρώτη Δήμαρχο Κερκυραίων και στην πρώτη Γυναίκα Δήμαρχο της πατρίδας μας Ελλάδας (1956-1959). Έχω την εξαιρετική τιμή να είμαι η δεύτερη Δήμαρχος Κερκυραίων, γεγονός που με συνδέει ψυχικά με την Καποδιστριακή οικογένεια και παράδοση.

Αγαπητέ Κύριε Δήμαρχε,

Ζούμε σε μια παγκόσμια κοινωνία, που χαρακτηρίζεται για τον αντι-ιστορικό της χαρακτήρα. Για τον λόγο αυτό νοιώθω βαθιά συγκίνηση, αλλά κυρίως ευγνωμοσύνη προς το πρόσωπό σας, καθώς και σ’ ολόκληρη την τοπική και ευρύτερη ελβετική κοινωνία, για την ευγενική και εμβληματική σας χειρονομία να τιμήσετε τον μέγιστο των Νεοελλήνων και επιφανή Ευρωπαίο Ιωάννη Καποδίστρια. Η απόφαση της τιμητικής ονοματοδοσίας της κεντρικής αυτής οδού αποδεικνύει ότι κι εσείς είστε μέτοχοι του υψηλού ανθρωπιστικού ιδεώδους του Καποδίστρια, το οποίο όχι μόνο αναγνωρίζετε στο πρόσωπό του, αλλά επιθυμείτε να το καταστήσετε πρότυπο για τον σύγχρονο και αυριανό συμπολίτη μας. Ταυτόχρονα, όμως, αναδεικνύετε με την πράξη σας αυτή τον ψυχικό σας πλούτο, που συμπυκνώνεται στην λέξη «ευγνωμοσύνη». Κι ένας λαός, όπως εσείς οι φιλόξενοι Ελβετοί, που διαθέτει μνήμη και ευγνωμοσύνη για τους ευεργέτες του, είναι ιστορικά θεμελιωμένο ότι θα συνεχίσει να ζει και να επιβάλλεται πολιτισμικά στο μέλλον. Είμαι απόλυτα βέβαιη ότι η ψυχή του επιφανούς συμπατριώτη μου Ιωάννη Καποδίστρια αγάλλεται, αφού σήμερα συνεορτάζουμε την ιερή του μνήμη οι δυο αγαπημένοι του ιστορικοί λαοί, Ελβετοί και Έλληνες.

Στο σημείο αυτό, δράττομαι της ευκαιρίας να σας ενημερώσω, ότι ο Δήμος μας ανέλαβε την πρωτοβουλία το 2007 της σύστασης δικτύου

πόλεων «Ιωάννης Καποδίστριας» με έδρα την γενέτειρα του Κυβερνήτη.

Η Κέρκυρα το Ναύπλιο η Αίγινα η Αμμόχωστος και το Κόπερ

Καποδίστριας της Σλοβενίας, αποτελούν τα ιδρυτικά μέλη αυτού του

δικτύου. Σκοπός του δικτύου είναι να προστεθούν και άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν σχέση με τον Ιωάννη Καποδίστρια, ενδυναμώνοντας έτσι αυτή την προσπάθεια.

 

Στην σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης και στο ραγδαία

μεταβαλλόμενο διεθνές περιβάλλον η δημιουργία δικτύου, παρέχει ένα

φερέγγυο πλαίσιο για την ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ πόλεων, στον πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό τομέα συμβάλλοντας παράλληλα στην προσπάθεια για την ανάδειξη της τοπικής και εθνικής μας ταυτότητας.

Ο Δήμος Κερκυραίων που είχε και την πρωτοβουλία για την σύσταση του δικτύου «Ιωάννης Καποδίστριας, θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στην ενδυνάμωση αυτού του δικτύου και θα ενισχύσει με όλες του της δυνάμεις αυτήν την προσπάθεια.

Σας ευχαριστώ ειλικρινά για την τιμή και θα χαρώ να σας υποδεχθώ στη φιλόξενη από την εποχή του Οδυσσέα καταπράσινη και καταγάλανη Κέρκυρα και να σας ξεναγήσω στο μοναδικό Μουσείο Καποδίστρια, στο Μέγαρο Καποδίστρια, στους τάφους της οικογένειάς του στην ιστορική Μονή της Παναγίας Πλατυτέρας, αλλά κυρίως στην όμορφη πόλη μας που ενέπνευσε και διαμόρφωσε την εμβληματική προσωπικότητα του κοινού μας αγαπημένου προσώπου Ιωάννη Καποδίστρια.

Σήμερα είναι μια ιδιαίτερη ημέρα, δεν τιμούμε μόνο έναν μεγάλο πατριώτη και μεταρρυθμιστή, έναν σπουδαίο διπλωμάτη και  έναν Ευρωπαίο πολιτικό αλλά και ένα σπουδαίο άνδρα, με όραμα, που μπορούσε να δει δεκαετίες μπροστά. Μέσω αυτού τιμούμε τη δημοκρατία, την ειρήνη και την συνεργασία μεταξύ των εθνών, τιμούμε την ελευθερία και την σταθερή ανάπτυξη, αρχές που έχουμε χρέος να διατηρήσουμε και να κληροδοτήσουμε στην επόμενη γενιά.

Σας ευχαριστώ θερμά.”

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Στην Αθήνα το “Χαμίνι της Οβριακής”

  ΤΟ ΧΑΜΙΝΙ ΤΗΣ ΟΒΡΙΑΚΗΣ, το νέο ιστορικό μυθιστόρημα του Νίκου Παργινού συνεχίζει το ταξίδι του στο αναγνωστικό κοινό με...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img