Η 1η ΤΟΜΥ Κέρκυρας σε συνεργασία με το Κέντρο Υγείας Πόλης (πρωην ΙΚΑ) με αφορμή την παγκόσμια ημέρα Alzheimer, την Παρασκευή 20/09 συνδιοργανώνουν δωρεάν προληπτική μέτρηση νοητικής (μνημονικής) κατάστασης.

Υπεύθυνη αξιολόγησης: κα Μαυροφόρου Εύα (νευρολόγος).
Ώρες προσέλευσης: 09:00 -13:00
Χώρος :Κέντρο Υγείας Πόλης (πρωην ΙΚΑ)

Γράφει η ιατρός  νευρολόγος κα Μαυροφόρου Εύα

άνοια (ετ. στερητικό “α” + νους) είναι ένα σύνδρομο (δηλ. ένα σύνολο κλινικών εκδηλώσεων) με προεξάρχον σύμπτωμα τη διαταραχή μνήμης, αλλά και τη σταδιακή απώλεια νοητικών και σωματικών ικανοτήτων, κατάσταση η οποία μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή λειτουργική έκπτωση του ασθενούς.

Λόγω της γήρανσης του πληθυσμού αλλά και του τρόπου ζωής (άγχος , χημικά, περιβάλλον) οι άνοιες αποτελούν σημαντικό ιατροκοινωνικό πρόβλημα καθώς η ύπαρξη ανοϊκού ασθενούς σε μια οικογένεια δεν ταλαιπωρεί μόνο τον ίδιο τον ασθενή , αλλά επιβαρύνει και το στενό του οικογενειακό περιβάλλον σωματικά, ψυχολογικά και οικονομικά.

Υπάρχουν διάφορα είδη άνοιας, με γνωστότερα την άνοια τύπου Alzheimer και την αγγειακή άνοια (π.χ μετά απο εγκεφαλικό). Αρκετά είδη άνοιας μπορούν να προληφθούν σε μεγάλο βαθμό ή ακόμα και να θεραπευθούν.

Σημαντικά μέτρα πρόληψης , τα οποία καλό είναι να ξεκινούν νωρίς στη ζωή ενός ανθρώπου , αρκετά χρόνια πριν εμφανιστούν τα πρώτα συμπτώματα είναι: η καταπολέμηση του στρές και της κατάθλιψης, η σωστή διατροφή (η μεσογειακή διατροφή είναι η ιδανική) , η τακτική σωματική άσκηση και η συστηματική ενασχόληση με χόμπυ και δραστηριότητες (διάβασμα, χορός , σκάκι) που κρατούν τον εγκέφαλο σε εγρήγορση , μας χαλαρώνουν και μας ευχαριστούν.

Η έγκαιρη διάγνωση από νευρολόγο συμβάλει στο να αντιμετωπιστούν σωστά και γρήγορα οι περιστάσεις για τις οποίες υπάρχει θεραπεία και πρόληψη, αλλά και να δοθεί η κατάλληλη υποστήριξη και καθοδήγηση για τις υπόλοιπες.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Alzheimer πραγματοποιείται δωρεάν αξιολόγηση νοητικής κατάστασης και συζήτηση  με ειδικούς , με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού κυρίως στο τομέα της πρόληψης που μέχρι σήμερα είναι το σημαντικότερο μέτρο αντιμετώπισης των ανοιών.