Δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του ΑΤΟΡ (Οργανισμός Τουριστικών Πρακτόρων Ρωσίας),  αναφέρει ότι το 2018 έκλεισε με ρεκόρ αφίξεων ξένων τουριστών στην Ελλάδα και ότι η Ρωσία έχει ένα σημαντικό μέρος της ελληνικής τουριστικής αγοράς, καθώς βρίσκεται στις πρώτες 10 θέσεις των ξένων τουριστών που επισκέφθηκαν την χώρα.

Σύμφωνα με δηλώσεις της Υπουργού Τουρισμού της Ελλάδας, κας Κουντουρά, το 2018 έκλεισε με νέο ιστορικό ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό με 33 εκατομμύρια διεθνείς αφίξεις και έσοδα που ξεπερνούν τα 16 δις ευρώ.

Σε συνέντευξή της η κα Κουντουρά τόνισε την τεράστια συμβολή του τουρισμού στην ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με την κα υπουργό, η αύξηση των τουριστικών αφίξεων έχει ήδη δώσει ώθηση και σε άλλους τομείς, όπως το εμπόριο, η οικοδομική δραστηριότητα και η αγορά ακινήτων.

«Όπως ανέφερε η κα Κουντουρά, μεταξύ των προτεραιοτήτων για το 2019 είναι η διατήρηση αυτού του ρυθμού ανάπτυξης για τον τουρισμό, η προώθηση του τουρισμού για όλη τη διάρκεια του χρόνου και η συνεργασία με αρμόδιους φορείς μεγάλων ξένων αγορών».

«Η Ρωσία αποτελεί μια από αυτές τις μεγάλες ξένες αγορές. Η Ελλάδα σταθερά αποτελεί μια από τις 5 πρώτες επιλογές των Ρώσων για παραθαλάσσιο τουρισμό το καλοκαίρι και όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία των αφίξεων στα ελληνικά αεροδρόμια, ολοένα και περισσότεροι Ρώσοι επιλέγουν να ταξιδέψουν το καλοκαίρι και σε περιοχές της κεντρικής Ελλάδας, όπως στην Αττική Ριβιέρα, στην Εύβοια, στις Κυκλάδες και στην Πελοπόννησο», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Αύξηση έχει σημειωθεί και στον αριθμό των Ρώσων που επιθυμούν να επισκεφθούν τα τουριστικά και τα πολιτιστικά αξιοθέατα της χώρας, αλλά και εκείνων που έρχονται για θρησκευτικό τουρισμό, ή για απλό τουρισμό και αγορές». Όπως πληροφορήθηκε ο ΑΤΟΡ από το γραφείο του ΕΟΤ στη Μόσχα, το 2018 οι αφίξεις των Ρώσων τουριστών στο αεροδρόμιο της Αθήνας αυξήθηκε κατά 45%, φθάνοντας σχεδόν τις 150000.

Συνολικά, σύμφωνα με τον ΕΟΤ, το 2018 περισσότεροι από 850000 Ρώσοι τουρίστες έφθασαν αεροπορικώς στην Ελλάδα, δηλαδή ξεπέρασαν τις αφίξεις για το 2017 κατά 1%. Το αεροπλάνο παραμένει το κύριο μέσο για τους Ρώσους  για να επισκεφθούν την Ελλάδα. Το 80% περίπου του συνόλου των Ρώσων τουριστών που επισκέφθηκαν την Ελλάδα το 2018, κινήθηκαν μέσω Πρακτορείων, αγοράζοντας τουριστικά πακέτα για τη μετακίνηση ή και την διαμονή τους.

Κατά παράδοση ο μεγαλύτερος όγκος τουριστών από τη Ρωσία (περίπου 700.000), φθάνουν στην Ελλάδα, όπως πριν, μέσω περιφερειακών αεροδρομίων και κυρίως μέσω πτήσεων τσάρτερ, που οργανώνουν ρωσικά τουριστικά πρακτορεία. Ο οργανωμένος τουρισμός παραμένει ο πιο βασικός τομέας του τουρισμού.

Όπως τόνισαν στον ΕΟΤ, το 2019 στα σχέδια της Ελλάδας για το 2019 για τη ρωσική αγορά θα περιλαμβάνονται διαφημιστικές και αγοραστικές καμπάνιες σε συνεργασία με σημαντικούς τουριστικούς πράκτορες, η διοργάνωση workshops και άλλες εκδηλώσεις για την προώθηση του ελληνικού τουριστικού προϊόντος.

Σύμφωνα με στοιχεία των τουριστικών πρακτόρων, που δημοσίευσε το Money-tourism.gr, οι προκρατήσεις για την Ελλάδα ξεπερνούν τον αντίστοιχο αριθμό για το 2018.

Η αύξηση των προκρατήσεων υπολογίζεται από 10% έως 50% στο βασικό τουριστικό πακέτο. Αυτό, σύμφωνα με τις εταιρείες, εξηγείται από το γεγονός ότι οι τουρίστες βρίσκουν πιο οικονομικό να κάνουν προκράτηση: Αγοράζοντας ένα τουριστικό πακέτο για την Ελλάδα νωρίτερα, μπορείς να εξοικονομήσεις το 10-15% του βασικού του κόστους».

Πηγή:  money_tourism