Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

20 Απριλίου 2024
10.9 C
Corfu

ΙΤΕΠ: 1,6 δισ. ευρώ για ανακαινίσεις ξενοδοχείων το 2017 / 2018- τα βασικά μεγέθη της ελληνικής ξενοδοχίας

Διαβάστε ακόμα

Ξεπέρασαν τα 1,6 δισ.ευρώ οι επενδύσεις για ανακαίνιση ελληνικών ξενοδοχείων τη διετία 2017-2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της ετήσιας  έκθεσης του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων (ΙΤΕΠ), που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδος (ΞΕΕ) και παρουσιάστηκε σήμερα 2 Απριλίου 2019.

Η έκθεση συντάχθηκε με βάση πρωτογενή έρευνα σε δείγμα 10% των ελληνικών ξενοδοχείων-μελών του ΞΕΕ, δηλαδή σε 1.000 ξεμοδοχεία και αποτυπώνει τις “Εξελίξεις στα βασικά μεγέθη της ελληνικής ξενοδοχίας το 2018”, όπως είναι και ο τίτλος της.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Σχολιάζοντας το εύρημα αυτό ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ.Αλέξανδρος Βασιλικός, τόνισε:

“Μιλάμε συνέχεια για την ανάγκη επενδύσεων και για κίνητρα προσέλκυσης ξένων επενδυτών και ξεχνάμε, όπως αποτυπώνεται με σαφήνεια στην Έκθεση, τον όγκο των επενδύσεων που υλοποιούν κάθε χρόνο οι ίδιοι οι ξενοδόχοι αναβαθμίζοντας το προϊόν τους. Οι επενδύσεις μόνο σε ανακαινίσεις ξενοδοχείων ξεπέρασαν το ποσό 1,6 δις. ευρώ σε μία διετία. Καλώ την Πολιτεία να συνειδητοποιήσει τη δύναμη που μπορούν να δώσουν οι Έλληνες ξενοδόχοι στην εθνική προσπάθεια ανάκαμψης, εφόσον απαλλαγούν από τα υπέρμετρα φορολογικά βάρη και θεσπιστούν κίνητρα για περαιτέρω επενδύσεις”.

Χαρακτηριστικό είναι, όπως αναδεικνύεται στην έρευνα,  ότι ο μέσος όρος δαπάνης  ανακαίνισης ανά δωμάτιο κυμαίνεται από 810 € στα ξενοδοχεία 1* μέχρι 3.390 € στα ξενοδοχεία 5*.

Το ποσοστό των εσόδων των ξενοδοχείων που δαπανάται για επισκευές/ανακαινίσεις κυμαίνεται από 10% για τα ξενοδοχεία 5* έως 19% για τα ξενοδοχεία 1*.

Από το 2000, πάντως, καταγράφεται σταθερή αναβάθμιση του ξενοδοχειακού δυναμικού της χώρας.

Το 2000 τα ξενοδοχεία 5 αστέρων αποτελούσαν μόλις το 6% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού. Το 2018 το ποσοστό των 5άστερων έχει υπερτριπλασιαστεί και αποτελεί το 19,5% του συνολικού ξενοδοχειακού δυναμικού.

Ταυτόχρονα μειώνεται και το ποσοστό των ξενοδοχείων που ανήκουν στη χαμηλότερη κατηγορία.  Από 8,9% το 2000, σε 6,0% το 2018

Τα υπόλοιπα συμπεράσματα της έρευνας, που παρουσίασαν η πρόεδρος του ΙΤΕΠ κυρία Κωνσταντίνα Σβύνου και ο καθηγητής Γενικός Διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Γιώργος Πετράκος, είναι:

  • Η εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού εξακολουθεί να παραμένει υψηλή, όπως φαίνεται από τη συγκέντρωση των αφίξεων και των διανυκτερεύσεων κατά τους μήνες αιχμής, αλλά και από την πληρότητα των ξενοδοχείων.

Η εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού αποτυπώνεται και στην κατανομή της πληρότητας των ξενοδοχείων το Μάιο και τον Αύγουστο. Το Μάιο το 60% των ξενοδοχείων έχει πληρότητα μέχρι 60% και τον Αύγουστο πάνω από το 65% των ξενοδοχείων έχει πληρότητα από 80%-100%.

  • Υπάρχει έντονος δυισμός του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος απεικονίζεται σε όλες τις τουριστικές μεταβλητές, καθώς 5 περιφέρειες συγκεντρώνουν πάνω από το 85% των τουριστικών μεγεθών στη χώρα μας. Αυτό έχει σοβαρές επιπτώσεις στις επιδόσεις των ξενοδοχείων που δεν βρίσκονται στους τουριστικά δημοφιλείς προορισμούς της χώρας.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το μέσο έσοδο στους λιγότερο δημοφιλείς προορισμούς είναι κατά 40% χαμηλότερο από το αντίστοιχο των δημοφιλών προορισμών.

  •  Ως προς την πληρότητα, ανοδική τάση παρατηρείται μόνο το Μάιο, ενώ τον Αύγουστο παρατηρείται στασιμότητα ήδη από το 2014.

Κατά τους δύο μήνες που εξετάζονται στην έρευνα, δηλ. το Μάιο και τον Αύγουστο, παρατηρείται ανοδική τάση στις τιμές διάθεσης των δωματίων.

  • Το μέσο έσοδο ανά δωμάτιο, από το 2012 μέχρι το 2018 ακολουθεί ανοδική πορεία, με εξαίρεση το 2016, οπότε σημείωσε υποχώρηση.

Η αύξηση του μέσου εσόδου δεν σημαίνει και ανάλογη αύξηση της κερδοφορίας των ελληνικών ξενοδοχείων, καθώς τα τελευταία χρόνια αυτά έχουν υποστεί σημαντικές φορολογικές επιβαρύνσεις (αύξηση συντελεστών ΦΠΑ, κατάργηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, ΕΝΦΙΑ, φόρος διαμονής κλπ).

  • Η απασχόληση στα ελληνικά ξενοδοχεία αυξήθηκε κατά 25% το Μάιο και κατά 20% τον Αύγουστο του 2018 σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2017. Tην περίοδο 2008-2017 η απασχόληση στους κλάδους της ξενοδοχίας και της εστίαασης αυξήθηκε κατά 9% όταν στις κατασκευές μειώθηκε κατά 67%, στη μεταποίηση κατά 34% και στη γεωργία κατά 12%. Εν ολίγοις δηλαδή ξενοδοχεία και εστιατόρια κράτησαν όρθια την απασχόληση στα χρόνια της κρίσης.

Η νέα εποχή του ΙΤΕΠ

Όπως τόνισε η πρόεδρος του ΙΤΕΠ κυρία Κωνσταντίνα Σβύνου, το Ινστιτούρο εισέρχεται σε μια νέα αποχή, μετά την αλλαγή του καταστατικού του, που το κάνει πιο ανεξάρτητο από το ΞΕΕ. Βεβαίως, θα συνεχισθεί η ισχυρή συνεργασία με το ΞΕΕ για την εκπόνηση μελετών. Η νέα έρευνα που προσθέτει σταθερά το ΙΤΕΠ είναι η παρακολούθηση των τάσεων στην αγορά, καταγράφοντας ανά τρίμηνο την εξέλιξη των κρατήσεων στα ξενοδοχεία.

Επίσης, θα υπάρξει έρευνα για τη σχέση των ξενοδόχων με το τραπεζικό σύστημα.

 

 

 

Πηγή:tornosnews.gr

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Κέρκυρα: Ηττήθηκαν τα “λιονταρια” του 4ου ΓΕΛ

Πάλεψαν τα "λιονταρια" του 4ου ΓΕΛ αλλά ηττήθηκαν από την Χαλκίδα με 71 - 63 στους 8 του σχολικού...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img