Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

29 Μαρτίου 2024
10.9 C
Corfu

Παρέμβαση ΠΟΞ για εργασιακά ζητήματα στον τουρισμό

Διαβάστε ακόμα

Τις προτάσεις της για εργασιακά ζητήματα στον κλάδο των ξενοδοχείων διατυπώνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) με επιστολή προς την υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Διαβάστε την επιστολή…

“Επ΄ευκαιρία του προωθούμενου από το Υπουργείο σας νομοσχεδίου, για το οποίο ενημερωθήκαμε μέσω δημοσιευμάτων, θέλουμε να θέσουμε ξανά υπόψη σας τα εξής:Η Π.Ο.Ξ. και η Π.Ο.Ε.Ε.Τ. κατάφεραν κατά τη διάρκεια της κρίσης να κρατήσουν ζωντανή τη σσε για τους όρους αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων στις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις όλης της χώρας,της μεγαλύτερης, δηλαδή, κλαδικής σσε που διασώθηκε στα χρόνια των μνημονίων.

Η σύμβαση αυτή ήταν και από τις πρώτες και η μεγαλύτερη, από άποψη καλυπτόμενων εργαζομένων (150.000 εργαζόμενοι στο peak της σαιζόν), που επεκτάθηκε, επιφέροντας σημαντική βελτίωση στις αποδοχές πολλών εργαζομένων, αλλά και στα έσοδα του ΕΦΚΑ.

Η επέκταση της ανωτέρω σσε προκάλεσε σημαντική αύξηση του κόστους μισθοδοσίας αρκετών επιχειρήσεων που δεν εφάρμοζαν εν όλω ή εν μέρει την ανωτέρω σσε, πράγμα που άλλωστε επιτρεπόταν βάσει της προηγούμενης νομοθεσίας.

Η μη εφαρμογή εν όλω ή εν μέρει της παραπάνω σσε οφειλόταν σε πολλές των περιπτώσεων στο γεγονός πως οι επιχειρήσεις δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν πλήρως σε όλους τους όρους της. Επισημαίνουμε ξανά πως ο ξενοδοχειακός κλάδος παρουσιάζει τεράστιες αποκλίσεις σε μεγέθη επιχειρήσεων και γεωγραφική διασπορά.

Υπάρχουν περιοχές που αντιμετωπίζουν προβλήματα, όπως το προσφυγικό-μεταναστευτικό και άλλες, κυρίως αυτές που βρίσκονται σε ορεινούς και ημιορεινούς όγκους, καθώς και σε μικρές πόλεις της ηπειρωτικής χώρας, που δεν έχουν κατορθώσει να ανακάμψουν οικονομικά, ιδίως λόγω του γεγονότος πως απευθύνονται κυρίως στον εσωτερικό τουρισμό και σε εμπορικούς επισκέπτες.

Τέλος υπάρχουν και επιχειρήσεις που ανεξάρτητα του προορισμού που βρίσκονται αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα λόγω της συνεχιζόμενης κρίσης (τραπεζικό σύστημα, ανυπαρξία δανειοδότησης κλπ).

Από την πρώτη στιγμή εκφράσαμε την άποψη πως προϋπόθεση για τη διατήρηση σε ισχύ της ανωτέρω σσε και την ανανέωση της στο μέλλον είναι και η πιο αδύναμη επιχείρηση, η οποία βρίσκεται στο πιο απόμακρο σημείο της ελληνικής επικράτειας, να μπορέσει να είναι συνεπής στην εφαρμογή της, χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η ομαλή λειτουργία της.Με γνώμονα όλα τα παραπάνω προτείνουμε ξανά τα εξής μέτρα, που ανήκουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου σας:

 Μείωση κατά 5% των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών για τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αλλά και για επιχειρήσεις άλλων κλάδων της οικονομίας στους οποίους υπάρχει σε ισχύ κλαδική σσε, η οποία έχει επεκταθεί και εφαρμόζεται οριζόντια – για να έχει νόημα η συνέχιση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και η υπογραφή νέων σσε. Σημειώνουμε πως το κόστος που μια τέτοια μείωση θα επιφέρει, εύκολα αντισταθμίζεται από την πολλαπλάσια αύξηση των εσόδων του ΕΦΚΑ που έχει προκαλέσει ήδη η αύξηση των ασφαλιστέων αποδοχών και

 Πρόβλεψη, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, της δυνατότητας απόκλισης (ενδεχομένως με τη μέθοδο opt out – κατά το πρότυπο όσων ισχύουν και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες) από όρους της σσε σε περιοχές – επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν αποδεδειγμένα προβλήματα-παρουσιάζουν συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες.Πιστεύουμε πως οι ανωτέρω ρυθμίσεις θα βοηθήσουν άμεσα και ουσιαστικά, ενόψει και της έναρξης της θερινής τουριστικής περιόδου, την ομαλή προσαρμογή των επιχειρήσεων στους όρους της παραπάνω σσε.

Επίσης θα θέλαμε να θέσουμε ξανά υπόψη σας δύο (2) ακόμα ζητήματα που ομοίως χρήζουν επίλυσης:

 Εξορθολογισμος των εξοντωτικών προστίμων για παραβάσεις, oπως αλλαγές ωραρίου και ρεπό Αντιλαμβάνεστε και εσείς πως τα ξενοδοχεία είναι υποχρεωμένα λόγω των διαρκών αυξομειώσεων του όγκου εργασίας τους (πληρότητες – εκδηλώσεις), αλλά και εξαιτίας τυχαίων γεγονότων που δεν μπορούν να προβλεφθούν (για παράδειγμα καθυστέρηση άφιξης ενός γκρουπ πελατών, καθυστέρηση ολοκλήρωσης μιας εκδήλωσης) να πραγματοποιούν αλλαγές στα προγράμματα εργασίας. Με βάση τους ισχύοντες συντελεστές προστίμων και την κατηγοριοποίηση που προβλέπεται, για μια επιχείρηση που απασχολεί 130 εργαζόμενους το πρόστιμο για τη μη έγκαιρη αναγγελία μιας απλής αλλαγής ρεπό η ωραρίου υπερβαίνει τις 7.500 ευρώ για δε μια μικρότερη επιχείρηση τις 3.000 Ευρώ. Πρόκειται για πρόστιμα άδικα και εξοντωτικά.

 Πρόβλεψη της δυνατότητας απασχόλησης με σπαστό ωράριο και για το προσωπικό της κουζίνας. Τα εστιατόρια των ξενοδοχείων λειτουργούν στη μεγάλη πλειοψηφία των περιπτώσεων συγκεκριμένες ώρες κάθε ημέρα.Θα πρέπει, λοιπόν, να παρέχεται η δυνατότητα προσαρμογής του ωραρίου εργασίας του απασχολούμενου σε αυτά προσωπικού στο ωράριο λειτουργίας των συγκεκριμένων τμημάτων.Παραμένουμε στη διάθεσή σας για κάθε διευκρίνιση”.

πηγη: tornos

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Ψάρεψαν τόνο 485 κιλών από το Ιόνιο Πέλαγος (φώτο,βίντεο)

Μία απίστευτη ψαριά πέτυχαν ψαράδες στον Αστακό Αιτωλοακαρνανίας καθώς έπιασαν στα δίχτυα τους έναν τόνο βάρους σχεδόν μισού τόνου και μάλιστα χρειάστηκε...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img