Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

20 Απριλίου 2024
10.9 C
Corfu

Πόσο διαδεδομένος είναι ο ιαματικός τουρισμός στην Ελλάδα;

Διαβάστε ακόμα

Το 64% των Ελλήνων σκέφτεται να επισκεφθεί σίγουρα ή μάλλον ιαματικά λουτρά στο μέλλον, όμως μόνο το 44% το έχει κάνει μέχρι σήμερα (4 εκατ. επισκέπτες), με κυριότερο λόγο αποχής από τον ιαματικό τουρισμό την αίσθηση οτι δεν τους χρειάζεται ή οτι δε μπορούν να ωφελήσουν σε θεραπευτικό επίπεδο.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Αντίθετα, όσοι έχουν επισκεφθεί ιαματική πηγή στο παρελθόν, αναφέρουν ότι προτίμησαν τον ιαματικό τουρισμό για λόγους αναψυχής (70%) και για θεραπευτικούς λόγους (45%).

Αυτό αποκαλύπτει η Πανελλαδική Έρευνα Κοινού για τα Ιαματικά Λουτρά που διενήργησε το Σεπτέμβριο του 2018 η Palmos Analysis για λογαριασμό του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο αριθμός των δυνητικά πρόσθετων επισκεπτών των ιαματικών λουτρών στην Ελλάδα στο μέλλον, φθάνει τα 3,1 εκατ.

Το τελευταίο έτος, 1,5 εκατ. άνθρωποι έχουν επισκεφθεί τις ιαματικές πηγές της Ελλάδας, ενώ ανάμεσα σε όσους τις έχουν επισκεφθεί στο παρελθόν, το 39% επισκέφθηκε κάποια το τελευταίο 12μηνο (από τον Σεπτέμβριο του 2017).

Την τελευταία πενταετία, υπολογίζεται οτι 3,3 εκατ. άνθρωποι έχουν επισκεφθεί ιαματικές πηγές της Ελλάδας, ενώ 2 στους 3 τις ξαναεπισκέπτονται.

Η δημοφιλέστερη περίοδος επισκέψεων είναι το τρίμηνο Ιούλιος-Σεπτέμβριος (46%) και ακολουθεί η περίοδος Οκτώβριος-Δεκέμβριος (21%).

Η έρευνα παρουσιάστηκε κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Συνδέσμου Δήμων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας (ΣΔΙΠΕ) που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 10 Νοεμβρίου, στο συνεδριακό κέντρο «Νικόλαος Γερμανός» της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης

Στη συνεδρίαση στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι των Δήμων μελών του ΣΔΙΠΕ από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και μεγάλος αριθμός ενδιαφερομένων και στελεχών των επιχειρήσεων εκμετάλλευσης ιαματικών πηγών αποτυπώθηκε η τεράστια πρόοδος που έχει πραγματοποιηθεί τα τελευταία χρόνια στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά τον τουρισμό υγείας.

Κατά γενική ομολογία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και παραγωγική ήταν η συνεργασία των παρευρισκομένων με

-την προϊσταμένη του τμήματος Ειδικών Μορφών Τουρισμού κ.Κυριακοπούλου Χριστίνα, υπεύθυνη κυρίως για τις αναγνωρίσεις των φυσικών μας πόρων ως ιαματικών

-την προϊσταμένη της Ειδικής Υπηρεσίας Προώθησης Αδειοδότησης Τουριστικών Επενδύσεων της γνωστής ΕΥΠΑΤΕ κ.Χατζηγεωργίου Λουτσίδη Ελένη, υπεύθυνη για την αδειοδότηση των Μονάδων Ιαματικής Θεραπείας και των Κέντρων Ιαματικού Τουρισμού – Θερμαλισμού δηλαδή την χορήγηση Ειδικού Σήματος Λειτουργίας

-την νομική σύμβουλο της Υπουργού Τουρισμού κ.Καραστάθη Γεωργία για το νέο νομοσχέδιο που αφορά τον θεματικό τουρισμό και πιο συγκεκριμένα για τα άρθρα που αφορούν τον Τουρισμό Υγείας.

Ακόμη ο κ.Δημήτρης Κούβελας καθηγητής κλινικής φαρμακολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και πρόεδρος της επιτροπής αξιολόγησης και αποζημίωσης φαρμάκων και θεραπειών εισηγήθηκε την Επιδημιολογική – Κλινική τεκμηρίωση των θεραπευτικών ενδείξεων των Ιαματικών Φυσικών Πόρων, ενώ η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Αντιρευματικού Αγώνα (ΕΛ.Ε.ΑΝ.Α) κ.Αθανασία Παπά τόνισε την σπουδαιότητα της συνεργασίας που έχει ξεκινήσει μεταξύ των δύο φορέων δεδομένου του ότι σύμφωνα με αξιόπιστες έρευνες η ρευματοπάθεια είναι ο κύριος ιατρικός λόγος επίσκεψης στις Ιαματικές πηγές.

Ο πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Φυσικοθεραπευτών (ΠΣΦ) κ.Πέτρος Λυμπερίδης τόνισε και αυτός με την σειρά του την μεγάλη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων στην κατεύθυνση της ανάπτυξης του Ιαματικού τουρισμού στην Ελλάδα πράγμα που θα ανοίξει νέους επαγγελματικούς δρόμους στους φυσικοθεραπευτές.

Η κ.Τσαρτσαρά Στέλλα Γεροντολόγος, Σύμβουλος Ασημένιου τουρισμού, εισηγήθηκε την δυνατότητα ανάπτυξης του Γηριατρικού Τουρισμού Ευζωίας (Welbeing Tourism) με κεντρική προσφορά προϊόντος τις ιαματικές πηγές. Αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της ενδεχόμενης επιλογής των Δήμων να επενδύσουν σε προϊόν Ιαματικού Τουρισμού που απευθύνεται στο segment Ασημένιου ή/και Γηριατρικού Τουρισμού 60-80 ετών, ενώ ο κ.Τεμεκενίδης Πασχάλης research director της Palmos Analysis παρουσίασε την πανελλαδική έρευνα κοινού για τα Ιαματικά Λουτρά που έγινε το 2018 με χρηματοδότηση του Συνδέσμου, προκειμένου να βοηθηθούν οι Δήμοι μέλη του ΣΔΙΠΕ αλλά και κάθε ενδιαφερόμενος στις οικονομοτεχνικές μελέτες που ετοιμάζονται αυτό τον καιρό. Η έρευνα έγινε σε συνέχεια της προηγούμενης προσπάθειας που πραγματοποιήθηκε το 2015 από τον ΣΔΙΠΕ και το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και είχε πολύ χρήσιμα ευρήματα.

Ακόμη ο ΣΔΙΠΕ υποδέχθηκε 4 νέους Δήμους μέλη που πήραν απόφαση ένταξης στον Σύνδεσμο. Πρόκειται για τους Δήμους Δωδώνης, Πύδνας – Κολινδρού, Ηράκλειας και Ναυπακτίας. Έτσι οι Δήμοι μέλη του ΣΔΙΠΕ είναι πλέον 60.

Πηγή:tornosnews.gr

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Κέρκυρα: Ηττήθηκαν τα “λιονταρια” του 4ου ΓΕΛ

Πάλεψαν τα "λιονταρια" του 4ου ΓΕΛ αλλά ηττήθηκαν από την Χαλκίδα με 71 - 63 στους 8 του σχολικού...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img