Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

20 Απριλίου 2024
10.9 C
Corfu

Τρεις επερωτήσεις και μια εισήγηση από τη ΛΑΣΥ Ι.Ν στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου

Διαβάστε ακόμα

ΕΙΣΗΓΗΣΗ 2ου θέματος

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Η εξέλιξη της πανδημίας στα νησιά μας και μέτρα προστασίας από την περιφερειακή αρχή στα κέντρα φροντίδας ηλικιωμένων και στους μαθητές εν όψη της έναρξης της σχολικής χρονιάς

 

“Το κράτος κάνει αυτά που πρέπει» για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ισχυρίζονται προκλητικά τα κυβερνητικά στελέχη, επιχειρώντας να πείσουν ότι η κυβέρνηση ανταποκρίνεται στην κρατική ευθύνη και άρα αυτό που μένει είναι να κουνάνε το δάχτυλο στο λαό και ιδιαίτερα στους νέους, για την περιβόητη «ατομική ευθύνη». “όλα είναι έτοιμα”, ”είμαστε θωρακισμένοι” είναι τα γνωστά επιχειρήματα που επιστρατεύονται από τα ΜΜΕ που όμως διαψεύδονται από την πραγματικότητα.

Αυτό που κάνει η κυβέρνηση από το ξεκίνημα της πανδημίας μέχρι σήμερα είναι να υπηρετεί όλα τα «πρέπει» των επιχειρηματικών ομίλων, τα οποία είναι διαμετρικά αντίθετα με τις ανάγκες του λαού, με την προστασία της υγείας και της ζωής του

Μετά τον Τουρισμό, που άνοιξε με τους όρους των μεγαλοξενοδόχων, των tour operators, των εφοπλιστών και των ομίλων των αερομεταφορών, οι προϋποθέσεις με τις οποίες μεθοδεύεται η έναρξη της σχολικής χρονιάς εν μέσω πανδημίας είναι ένα ακόμα παράδειγμα για το πώς η κυβέρνηση παίζει στον «τζόγο» την υγεία του λαού και κάνει λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Όλο το προηγούμενο διάστημα, παρά το χρόνο που κερδήθηκε από το λαό, η κυβέρνηση :

  • Δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο προκειμένου να εξασφαλίσει το άνοιγμα των σχολείων με τους καλύτερους δυνατούς όρους για μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός.
  • Δεν ικανοποίησε κανένα από τα μέτρα που πρότειναν σύλλογοι γονέων και εκπαιδευτικών, με βάση την πείρα τους και την άμεση γνώση των προβλημάτων που υπάρχουν στα σχολεία.
  • Δεν έκανε και δεν κάνει μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών, δεν μονιμοποιεί εκείνους που δουλεύουν χρόνια στην Εκπαίδευση,
  • Δεν βελτίωσε τις υποδομές στα σχολεία ούτε δημιούργησε νέες, δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο αναβάθμισης της υγειονομικής επιτήρησης των σχολείων, ρίχνοντάς τα όλα στην ατομική ευθύνη όσων εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο στη μορφωτική διαδικασία.
  • Στριμώχνει μικρούς μαθητές σε κοντέινερ, ακόμα και σε υπόγεια (!), στα ίδια προαύλια με τα Δημοτικά, και δεν δίστασε να ψηφίσει την αύξηση του αριθμού των μαθητών μέχρι και στους 25 ανά τμήμα, διαμορφώνοντας προϋποθέσεις για ακόμα πιο επικίνδυνο συγχρωτισμό στα σχολεία τη χρονιά που ξεκινάει.
  •  Κυβέρνηση και δημοτικές αρχές, αφήνουν τα σχολεία εκτεθειμένα, χωρίς τον αναγκαίο αριθμό καθαριστριών, αλλά και με τη διατήρηση του καθεστώτος ομηρίας με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου, Όσον δε αφορά τους ίδιους τους συμβασιούχους, ακόμα περιμένουν να τους καταβληθούν χρήματα από την επέκταση της εργασίας τους λόγω της πανδημίας, ακόμα δηλαδή περιμένουν να πάρουν δεδουλευμένα της περασμένης σχολικής χρονιάς.
  • η κυβέρνηση διατηρεί τις τεράστιες ελλείψεις στο δημόσιο σύστημα Υγείας, προσλαμβάνει συμβασιούχους με ημερομηνία λήξης αντί να καλύψει τις δεκάδες χιλιάδες κενές θέσεις μόνιμου προσωπικού.
  • Μέτρα προστασίας για τις Μονάδες Φροντίδας ηλικιωμένων ανακοινώθηκαν μετά τα τελευταία κρούσματα

 

ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

 

Η περιφερειακή αρχή σε όλες τις συζητήσεις για την πανδημία, δηλώνει ότι βρίσκεται σε ετοιμότητα, και εγρήγορση, και αναγάγει την ”ατομική ευθύνη” ως φερετζέ για την ανύπαρκτη συλλογική ευθύνη του κράτους και της κυβέρνησης.

 

Πέρα από την πολιτική της στάση η περιφερειακή αρχή έχει αρμοδιότητες και ευθύνες που η μη εφαρμογή τους κάνουν ακόμα πιο επικίνδυνες τις συνθήκες για την υγεία του λαού.

Αρμόδιες αρχές για τη διασφάλιση της εφαρμογής των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ και των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων για την προστασία της δημόσιας Υγείας από τον κίνδυνο της διασποράς του κορονοϊού COVID-19, για τη διενέργεια των ελέγχων, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων είναι μεταξύ άλλων και οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ β’ βαθμού.

Οι έλεγχοι αυτοί, όπως αναφέρεται στις σχετικές ΚΥΑ, πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της ελεγκτικής δράσης των αρμοδίων αρχών, κατά τα οριζόμενα στους οικείους Οργανισμούς λειτουργίας τους και αναλόγως των αρμοδιοτήτων τους. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία εκτός των άλλων αρμοδιοτήτων εποπτεύει και ελέγχει τις Μονάδες Ημερήσιας Νοσηλείας, τις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων, στους χώρους εργασίας, στις σχολικές μονάδες, στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, αθλητικούς χώρους κλπ.

Επίσης αρμοδιότητα της περιφέρειας Ι.Ν. είναι να ελέγχει τα τουριστικά πλοία (κότερα μικρά η μεγάλα) μετά από ηλεκτρονική φόρμα που αποστέλλουν 24 ώρες και 1 ώρα πριν φτάσουν σε οποιοδήποτε λιμάνι π.χ της Κεφαλονιάς και Ιθάκης οι υπεύθυνοι του σκάφους στο Λιμεναρχείο και αυτό στην Διεύθυνση Υγείας όλο το 24ωρο και όλες τις ημέρες.

Αρμοδιότητα της Περιφέρειας και η μεταφορά των μαθητών.

 

Από την αρχή της πανδημίας σαν “Λαϊκή Συσπείρωση” είχαμε ζητήσει, να ενταθεί η προσοχή της Περιφέρειας σε θέματα που αφορούν την προστασία του λαού στα Ιόνια νησιά..

Είχαμε επίσης επιστήσει την προσοχή σε μέτρα προστασίας των εργαζομένων της Περιφέρειας που διενεργούν ελέγχους κυρίως σε μονάδες Υγείας, θεραπευτήρια και σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Τα αποτελέσματα στην Νέα Μάκρη, στο Περιστέρι, στο Καλαμάκι κ.λπ. Ενισχύουν τις ανησυχίες μας και αποδεικνύουν ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος κατά την έναρξη της πανδημίας καθώς δεν υπήρξε σχεδιασμός ελέγχων σε όλους τους ευαίσθητους χώρους των ιδιωτικών κλινικών, των Μονάδων Ημερήσιας Νοσηλείας και των Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων. Κάτω από αυτά τα αποτελέσματα εμφανίζεται τώρα η κυβέρνηση να σχεδιάζει μέτρα και να συντονίζεται με τις περιφέρειες.(τελευταίες ανακοινώσεις).

Με ποιο προσωπικό μπορεί να ανταποκριθεί η περιφέρεια σε αυτήν την ευθύνη;

Οι ελλείψεις που υπήρχαν την πριν Covid 19 παραμένουν οι ίδιες. Στην συγκεκριμένη Διεύθυνση και σε όλες τις Π.Ε ο αριθμός των εργαζομένων κυμαίνεται από 2 έως 3 με την προσθήκη ενίοτε, 4μηνητη Επόπτη Υγείας ή Κοινωνικού Λειτουργού με την Κοινωφελή Εργασία. Ελλείψεις σε επισκέπτριες υγείας, ιατρών και άλλων ειδικοτήτων. Οι ελλείψεις ειδικοτήτων και μέσων είναι πάρα πολύ μεγάλη.

π.χ στην ΠΕ Κεφαλονιάς – Ιθάκης αυτοκίνητο χρησιμοποιείται ένα κοινό με την υπόλοιπη Περιφέρεια και μόνιμος οδηγός δεν υπάρχει εκτός από ένα 4μηνητη που λήγει η σύμβαση του τον Οκτώβριο.

Οι εργαζόμενοι καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια για να ανταποκριθούν και πέρα από το ωράριό τους με απλήρωτες μέχρι σήμερα υπερωρίες, όμως αυτό αντικειμενικά δεν καλύπτει τις αναγκαιότητες των απαραίτητων ελέγχων.

Είναι αναγκαίο να ενημερωθεί το Περιφερειακό Συμβούλιο συγκεκριμένα:

Πόσοι έλεγχοι πραγματοποιήθηκαν, στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων. Και στα Ορφανοτροφεία κα Πότε και από ποιες υπηρεσίες; Ποια ευρήματα είχαν;

 

Ποιες υπηρεσίες εμπλέκονται στον έλεγχο της εφαρμογής των πρωτοκόλλων του ΕΟΔΥ και των σχετικών Υπουργικών Αποφάσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο της διασποράς του κορονοϊού COVID-19, για τη διενέργεια των ελέγχων, τη διαπίστωση των παραβάσεων και την επιβολή των προβλεπόμενων κυρώσεων; Ποια είναι τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα;

 

Ποια μέτρα θα πάρετε για να επιλυθούν τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στους ελεγκτικούς μηχανισμούς της Περιφέρειας και να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους για χορήγηση μηνιαίας αποζημίωσης οδοιπορικών εξόδων, ανθυγιεινού επιδόματος κ.λπ.».

Έχουν γίνει έλεγχοι σε Παιδικό Σταθμό Δημόσιο η Ιδιωτικό, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσής Κλειστό Αθλητικό χώρο Δημόσιο η Ιδιωτικό;

Τι γίνεται στους χώρους εργασίας. Πληρούνται οι όροι προστασίας των εργαζομένων; Γιατί εμείς γνωρίζουμε πως δεν τηρούνται.

Σχετικά με τις μεταφορές των μαθητών έχουν αυξηθεί σε όλες τις ΠΕ και σχολικές μονάδες και στην ειδική αγωγή τα Μέσα μεταφοράς και τα δρομολόγια ώστε να αποφεύγετε ο συγχρωτισμός;

  • Η ευθύνη της τήρησης των πρωτοκόλλων δεν εξαντλείται σε μερικά πρόστιμα αλλά στους ουσιαστικούς ελέγχους και στη διεκδίκηση έγκαιρα μέτρων προστασίας.(τεστ, ιχνηλατήσεις, εξοπλισμός, προσλήψεις)

Ο ελάχιστος αριθμός των προσλήψεων (14) που ζητήσατε αλλά και το γεγονός ότι στις πολύ πρόσφατες αυθαίρετες μετακινήσεις προσωπικού τοποθετήσατε στη διεύθυνση μεταφορών και όχι στη Δ/νση Υγείας εργαζόμενη που έχει ειδικότητα νοσηλεύτριας επιβεβαιώνει ότι βασικός σας στόχος είναι να μη διαταραχθεί η δημοσιονομική πολιτική του περιορισμού του κόστους εργασίας και η αλλαγή των εργασιακών σχέσεων ενισχύοντας τις ανησυχίες μας.

  • Σε συνθήκες πανδημίας θεωρούμε αναγκαίο την υλοποίηση κάθε μέτρου που θα προστατεύει την υγεία του λαού.

3η ΕΗΔ Επερώτηση

Σχετικά με τον ηλεκτροφωτισμό στην περιοχή Λιβάδι Βελονάδων

 

Πριν από περίπου 2 χρόνια μετά από πτώση κεραυνού στην περιοχή των Βελονάδων του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας το δίκτυο ηλεκτροφωτισμού υπέστη βλάβη.

Μέχρι σήμερα τμήμα των φώτων, στην περιοχή Λιβάδι Βελονάδων, δεν λειτουργεί. Το σημείο βρίσκεται στην κεντρική οδική αρτηρία προς Σιδάρι από όπου διέρχονται όλα τα αυτοκίνητα. Στις άκρες του δρόμου (φυσικά χωρίς πεζοδρόμιο) περπατούν κάτοικοι της περιοχής αλλά και τουρίστες με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους αφού δεν γίνονται ορατοί από τα διερχόμενα αυτοκίνητα.

Από συζητήσεις με κατοίκους της περιοχής αλλά και εκπροσώπους της τοπικής κοινότητας πληροφορηθήκαμε ότι η αποκατάσταση της συγκεκριμένης βλάβης είναι ευθύνη της Περιφέρειας.

 

Επερωτάσθε:

Τι μέτρα θα πάρετε για την άμεση αποκατάσταση του ηλεκτροφωτισμού, για την εύρυθμη λειτουργία της περιοχής και την αποφυγή πιθανών ατυχημάτων.

 

Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης

Ν.Γκισγκίνης, Δ.Κεφαλληνός, Ε.Κολυβά, Α.Μπαλού, Χ.Χαραλάμπους

 

1η ΕΗΔ Επερώτηση

Κίνδυνος για αποκόλληση βράχων στον Πισαετό στην Ιθάκη

 

Μεγάλος κίνδυνος υπάρχει για αποκόλληση βράχων στο δρόμο που οδηγεί στο λιμάνι του Πίσω Αετού στην Ιθάκη. Τεράστιοι όγκοι βράχων κρέμονται πάνω από τα κεφάλια των οδηγών σε μια απόσταση 150 μέτρων περίπου, από το ανώτερο σημείο του δρόμου (εκκλησάκι Αγ. Γιώργη) έως την πρώτη δεξιά στροφή κατά την κάθοδο προς το λιμάνι. Γεγονός που διαπιστώνεται από τον καθένα που θα επισκεφτεί το νησί, κάνει τη διαδρομή για τον οποιοδήποτε λίαν επικίνδυνη, και το ότι δεν είχαμε ατύχημα τύπου Λευκάδας είναι καθαρά θέμα τύχης. Το έργο που έγινε από την προηγούμενη Περιφερειακή αρχή με την τοποθέτηση πλέγματος δεν κάλυψε αυτό το κομμάτι του δρόμου, αλλά ούτε και θα ήταν η ενδεδειγμένη λόγω του μεγέθους των βράχων, λύση.

  • Επειδή κάθε λεπτό που περνάει αυξάνεται ο κίνδυνος αποκόλλησης λόγω των κραδασμών των οχημάτων αλλά και των μικρών αλλά συχνών σεισμικών δονήσεων
  • Επειδή η περίοδος των βροχών είναι κοντά, και θα επιδεινώσει το πρόβλημα της στήριξης λόγω της διάβρωσης

Επερωτάσθε σε ποιες ενέργειες προτίθεσθε να προβείτε, για την άμεση έναρξη των εργασιών για ένα θέμα που άπτεται άμεσα της ασφάλειας των οχημάτων και ανθρώπων που διασχίζουν το οδικό δίκτυο.

 

2η ΕΗΔ Επερώτηση

«ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΝΕΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΣΛΗΦΘΗΚΑΝ ΛΟΓΩ COVID 19”

 

Με απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων εγκρίθηκε η πρόσληψη Έκτακτου Προσωπικού με συμβάσεις διαρκείας τεσσάρων (4) μηνών με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου (Ι.Δ.Ο.Χ.), για την αντιμετώπιση κατεπειγουσών και πρόσκαιρων αναγκών σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 24 παρ. 2 της από 14.03.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) «Κατεπείγοντα μέτρα αντιμετώπισης της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορονοϊου COVID 19” (F.E.K 64 Α΄), όπως κυρώθηκε με το άρθρο 3 του Ν. 4682/2020 (Φ.Ε.Κ. 76 Α’ ).

 

Δεδομένου ότι:

α. Οι περισσότεροι από τους Ι.Δ.Ο.Χ εργαζόμενους της συγκεκριμένης προκήρυξης δεν συμπληρώνουν 4μηνο εργασίας μέχρι 13.09.2020, όπως προέβλεπε η παραπάνω νομοθετική ρύθμιση.

β. Η υπ’ αρ. 45201/17.07.2020 σχετική εγκύκλιος του ΥΠ.ΕΣ. δίνει την δυνατότητα συμπλήρωσης 4μηνου στις συμβάσεις αυτές (με την προϋπόθεση ότι οι συμβάσεις θα έχουν υπογραφεί πριν τις 13.09.2020).

γ. Οι συγκεκριμένοι Ι.Δ.Ο.Χ. έχουν αποκτήσει πλέον την απαραίτητη εμπειρία και έχουν «ενσωματωθεί» στις ανάγκες των υπηρεσιών, που υπηρετούν, ζητήματα που δεν εξασφαλίζονται με την συνεχή εναλλαγή εργαζομένων.

 

Ερωτάσθε τι προτίθεσθε να κάνετε για:

  • Να συνεχίσουν οι εργαζόμενοι αυτοί την εργασία τους;
  • Να απαιτηθεί από το ΥΠ.ΕΣ. η παράταση-ανανέωση των συμβάσεων τους;
  • Να μοριοδοτηθεί η αποκτειθείσα εμπειρία τους;
  • Να εκδοθεί απόφαση-ψήφισμα του Π.Σ. για την μετατροπή των συμβάσεων τους σε Ι.Δ.Α.Χ.;
- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Κέρκυρα: Ηττήθηκαν τα “λιονταρια” του 4ου ΓΕΛ

Πάλεψαν τα "λιονταρια" του 4ου ΓΕΛ αλλά ηττήθηκαν από την Χαλκίδα με 71 - 63 στους 8 του σχολικού...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img