Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

20 Απριλίου 2024
17.9 C
Corfu

Τσίπρας: Ελλάδα και Κύπρος συμβάλλουν στη σταθερότητα και την ειρήνη

Διαβάστε ακόμα

Στη δεύτερη τριμερή Σύνοδο Κορυφής Ελλάδος – Κύπρου – Ιορδανίας στο Αμμάν, συμμετείχε ο Αλέξης Τσίπρας
Ανατολική Μεσόγειος, προσφυγικό και Κυπριακό στο επίκεντρο των συζητήσεων
Στο πλαίσιο της Συνόδου υπογράφτηκαν δύο τριμερή μνημόνια συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης και της προώθησης επενδύσεων

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

«Η συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ιορδανίας ενδυναμώνει τη στρατηγική για την προοπτική της ειρήνης και της σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην έναρξη των εργασιών της Δεύτερης Τριμερούς Συνόδου Κορυφής των τριών χωρών που πραγματοποιείται στο Αμμάν.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον σταθεροποιητικό ρόλο της Ιορδανίας στην περιοχή ενώ για την Ελλάδα και την Κύπρο σημείωσε ότι είναι οι πιο πλούσιες χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και μπορούν να βοηθήσουν, σημειώνοντας ότι αποτελούν πυλώνα σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης του μεταναστευτικού/προσφυγικού, κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ενωση να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και να υπάρξει στήριξη στον λαό της Συρίας.

Στη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον βασιλιά της Ιορδανίας, Αμπντάλα Β΄, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας εξήρε τη συμβολή της Ιορδανίας και προσωπικά του βασιλιά στην αντιμετώπιση περιφερειακών προβλημάτων.

Σημείωσε πως και ο ρόλος της Ελλάδας είναι σημαντικός, διότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, στην ασφαλή μεταφορά ενεργειακών πόρων από την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Επίσης, είπε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει τον ρόλο “γέφυρας” ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ιορδανία.

Αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς της Ελλάδας με την Ιορδανία και στις νέες ευκαιρίες οικονομικής συνεργασίας που ανοίγονται ιδιαίτερα στον κλάδο των κατασκευών.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι η Τριμερής Σύνοδος αντανακλά τη σημασία που αποδίδουν οι τρεις χώρες στην εμβάθυνση της συνεργασίας τους προς όφελος των λαών τους, αλλά και της ευρύτερης περιοχής.

Εξέφρασε τη δέσμευση για την από κοινού συνεργασία προς την επίτευξη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή και επισήμανε ότι είναι κοινή η πεποίθηση για επίτευξη πολιτικών λύσεων στη βάση του διεθνούς δικαίου, του σεβασμού της κυριαρχίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας των κρατών, καθώς επίσης και των σχέσεων καλής γειτονίας.

Η Ελλάδα, η Κύπρος και η Ιορδανία έχουν ίδιες θέσεις για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών, που απαιτεί αλληλεγγύη και συλλογική ευθύνη, ενώ διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος θα συνεχίσει να εργάζεται με τους Ευρωπαίους εταίρους της, ώστε η Ιορδανία να τύχει στήριξης τόσο σε πολιτικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο, για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της προσφυγικής κρίσης, αλλά και για την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ ΕΕ-Ιορδανίας.

Ο κ. Αναστασιάδης ευχαρίστησε την Ιορδανία για τη στάση αρχών που κρατά στο Κυπριακό.

Ο βασιλιάς Αμπντάλα Β΄

Ιδιαίτερη έμφαση στη διατήρηση του στάτους κβο των Αγίων Τόπων στην Ιερουσαλήμ έδωσε ο βασιλιάς της Ιορδανίας Αμπντάλα Β΄. Τόνισε την ανάγκη να υπάρξει δέσμευση για την προστασία των δικαιωμάτων Χριστιανών και Μουσουλμάνων.

Ο βασιλιάς καλωσόρισε τον κ. Τσίπρα και τον κ. Αναστασιάδη και αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς που συνδέουν τις τρεις χώρες. Ευχαρίστησε την Ελλάδα και την Κύπρο για τη βοήθεια που προσφέρουν και ως μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ενώ αναφέρθηκε στους κοινούς στόχους για ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στο πλαίσιο της Συνόδου υπογράφτηκαν δύο τριμερή μνημόνια συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης και της προώθησης επενδύσεων.

Τον έλληνα πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και οι υφυπουργοί Οικονομίας Στάθης Γιαννακίδης και Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος.

Επιμένει ο επικεφαλής του ΠΡΑΤΤΩ Νίκος Κοτζιάς στην αντιπαράθεσή του με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, λέγοντας, σε συνέντευξη στο ρ/σ 247, ότι η άρση ασυλίας του πρέπει να γίνει από την παρούσα Βουλή και ότι ο “εθνικός συκοφάντης δεν θα γλυτώσει την καταδίκη”.

Ο κ. Κοτζιάς δηλώνει την πρόθεσή του να συνεργαστεί ξανά με τον ΣΥΡΙΖΑ αν και επιφυλάσσεται και όπως λέει “δεν δίνουμε λευκή επιταγή“. Λέει: «έχω μια βαθιά αντίληψη προσωπικά ότι η αριστερά δεν ήταν μόνο «αντί». Η αριστερά που αντιλαμβανόμουν εγώ και ο τρόπος που έκανα εξωτερική πολιτική είχε πάντα μια θετική ατζέντα» και ισχυρίζεται ότι η θετική ατζέντα λείπει από τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Αναφέρεται και στο σκάνδαλο Novartis λέγοντας: «Έχω ένα πρόβλημα, όταν η σκανδαλολογία είναι υποκατάστατο της θετικής ατζέντας δεν μου αρέσει».

Προσθέτει όμως ότι από τη στιγμή που τα σκάνδαλα είναι υπαρκτά θα πρέπει η γενική ατμόσφαιρα να οδηγεί στο να τελειώνουμε με τους φορείς των σκανδάλων. Σε ερώτηση για το αν το σκάνδαλο Novartis φέρνει πιο κοντά NΔ και ΚΙΝΑΛ απαντά πως «πιο κοντά δεν μπορεί να τους φέρει. Όταν τα ‘χεις κάνει μαζί τα σκάνδαλα».

Για τη μήνυση που είχε υποβάλλει στον Πάνο Καμμένο λέει ότι «δεν θα ανεχθώ να μην λυθεί το θέμα σε αυτή τη Βουλή και να προσπαθήσουν κάποιοι να το πάνε μετά τις εκλογές του Οκτώβρη».

Υπογραμμίζει πως δεν διανοείται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα ψηφίσει υπέρ της άρσης της ασυλίας και επαναλαμβάνει πως θα καταθέσει και αγωγή κατά του προέδρου των ΑΝΕΛ.

Στη συνέντευξή του αναφέρει ακόμη ότι εισηγήθηκε στον Αλέξη Τσίπρα την αλλαγή της σύνθεσης της κυβέρνησης με παράλληλη απομάκρυνση του Πάνου Καμμένου το καλοκαίρι του 2018 καθώς επίσης και εθνική καμπάνια υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών που όμως δεν έγινε γιατί «το Μαξίμου σκέφτηκε ότι καλύτερα είναι να μην τσακωθεί με τον εθνικό συκοφάντη και αφού δεν θα τσακωθώ μαζί του να μην κάνω και μεγάλες και πολλές καμπάνιες».

Συνεχίζει την επίθεση στον πρόεδρο των ΑΝΕΛ που αρνείται να τον ονομάσει και τον αποκαλεί «εθνικό συκοφάντη». λέγοντας ότι «ο εθνικός συκοφάντης που συνέπεσε με τη δεξιά της ΝΔ και με τη Χρυσή Αυγή στο ζήτημα των Πρεσπών, δεν στάθηκε, δούλεψε αυτό το θέμα και μάλιστα σας θυμίζω ένα μικρό σχόλιο της ΕφΣΥΝ που ρωτούσε την τότε υπουργό Μακεδονίας-Θράκης (σς: Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά) εάν από τα απόρρητα που είχε έδινε λεφτά στις μακεδονικές οργανώσεις».

Τέλος ο κ. Κοτζιάς επιμένει στη θέση του για κοινοβουλευτικό έλεγχο της ΕΥΠ λέγοντας ότι «δεν μπορεί να αποφασίζει όπως θέλει. Κανένας πλέον δεν ελέγχει τίποτα σε αυτόν τον τόπο. Και δεν νομίζω ότι προσάδει στην αριστερά να αφήνει αυτά τα πράγματα ανεξέλεγκτα».

Τέλος αφού ασκεί κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ που απέρριψε την πρόταση του για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας επισημαίνει ότι ο Προκόπης Παυλόπουλος δικαιούται μια δεύτερη θητεία.

Στο πλαίσιο της Συνόδου υπογράφτηκαν δύο τριμερή μνημόνια συνεργασίας στους τομείς της εκπαίδευσης και της προώθησης επενδύσεων.

Τον έλληνα πρωθυπουργό συνόδευαν ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και οι υφυπουργοί Οικονομίας Στάθης Γιαννακίδης και Ψηφιακής Πολιτικής Λευτέρης Κρέτσος.

Πηγή : altsantiri.gr

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Κέρκυρα: Ηττήθηκαν τα “λιονταρια” του 4ου ΓΕΛ

Πάλεψαν τα "λιονταρια" του 4ου ΓΕΛ αλλά ηττήθηκαν από την Χαλκίδα με 71 - 63 στους 8 του σχολικού...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img