«Ο Καμμένος πρέπει να ξεκαθαρίσει την Παρασκευή αν στηρίζει την Κυβέρνηση»
«Δεν κάνουμε συμφωνίες κάτω από το τραπέζι. Η ΝΔ πήρε τέσσερις βουλευτές από άλλα κόμματα»
«Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να πάμε σε εκλογές τώρα. Έχει άγχος και απλά ψηφοθηρεί με ελεεινό τρόπο»
«Τον ελληνικό λαό δεν τον νοιάζει ποιος θα είναι υπουργός. Υπάρχουν πολλά πιθανά σχήματα»
«Πρόωρες εκλογές εν ευθέτω χρόνω αν δεν έχω 151 βουλευτές»
«Το σκάνδαλο Novartis είναι από τα μεγαλύτερα της μεταπολίτευσης. Η υπόθεση πρέπει να πάει μέχρι το τέλος»
«Η θεωρία της σκευωρίας δεν είναι παρέμβαση στη Δικαιοσύνη;»
«Κάποιοι από τους εμπλεκόμενους 8 πολιτικούς στην υπόθεση Novartis φωνάζουν, όχι όλοι»
«Αλλάζουμε τον άθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών. Όλα στο φως»
«Παραλάβαμε μια χρεωκοπημένη χώρα και τη φέραμε στην κανονικότητα»
«Δέκα φορές περισσότερα μέτρα πήραν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ»
«Δεν τα πήγα πολύ καλά στις επιλογές προσώπων. Αυτό αναγνωρίζω ως mea culpa»
Τη βεβαιότητά του ότι ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του προς την κυβέρνηση, «υπηρετώντας έτσι τα σχέδια του Κυριάκου Μητσοτάκη» εξέφρασε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη εφ όλης της ύλης που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV και στην Έλλη Στάη.

Η Συμφωνία των Πρεσπών, οι σχέσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ατολμία της ΝΔ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, το σκάνδαλο της Novartis, η επόμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και οι οικονομικές επιτυχίες της κυβέρνησης είναι μόνο μερικά από τα κρίσιμα ζητήματα στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός.

«Η λύση του Μακεδονικού μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της μέχρι τώρα θητείας μου»

«Η λύση του Μακεδονικού μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες της μέχρι τώρα θητείας μου», τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του το απόγευμα της Τετάρτης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open TV και στην Έλλη Στάη. Παράλληλα, δήλωσε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα πάει στην ελληνική Βουλή εντός του Ιανουαρίου.

Είπε ότι το ονοματολογικό ήταν θέμα άλυτο εδώ και 27 χρόνια εξαιτίας της αδράνειας των προηγούμενων κυβερνήσεων που αποτελούσε και βαρίδι για τον ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή.

Σημείωσε ότι αν η έξοδος από τα μνημόνια και την κρίση είναι το σημαντικότερο επίτευγμα, η αναβάθμιση του ρόλου της χώρας είναι το δεύτερο.

«Η Συμφωνία δεν αφήνει κανένα περιθώριο αν υπάρξει στο μέλλον κάποιος νέος εθνικιστής, κάποιος νέος Γκρούεφκσι. Η Ελλάδα δεν έχει κανένα συμφέρον να έχει ένα ανοικτό μέτωπο με τη γειτονική χώρα και να σπαταλά διπλωματικό κεφάλαιο σε μια περίοδο που έχουμε έναν νευρικό γείτονα», τόνισε.

«Δεν βλέπω τα πράγματα μέσα από το πρόσκαιρο όφελος και τις δημοσκοπήσεις»

«Δεν βλέπω τα πράγματα μέσα από το πρόσκαιρο όφελος και τις δημοσκοπήσεις, αλλά μέσα από την οπτική του εθνικού και πατριωτικού συμφέροντος, των μεγάλων οφελημάτων που θα έχει η χώρα από ένα θέμα που λιμνάζει για 26 χρόνια», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Δεν υπάρχει ούτε ζήτημα εθνότητας, ούτε ζήτημα γλώσσας»

«Όταν πριν από έναν χρόνο ξεκίνησε η συζήτηση ο κ. Μητσοτάκης είχε συμβουλέψει την κυβέρνηση να ακολουθήσει την εθνική γραμμή που είχε χαραχτεί το 2007. Όταν είδε ότι αυτή τη γραμμή που ακολουθούμε, τότε άλλαζε θέση», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Επισήμανε ότι κάλεσε δύο φορές στο γραφείο του τους αρχηγούς των κομμάτων. «Περίμενα ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θα έχει αυτή την αντιφατική συμπεριφορά με μοναδικό γνώμονα την εσωκομματική σταθερότητα και το πρόσκαιρο όφελος», σχολίασε.

Μίλησε για διαρκή προσπάθεια του κ. Μητσοτάκη να βρίσκει προφάσεις εν αμαρτίαιας, με τα επιχειρήματα που κάθε φορά προέβαλε κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης. «Όταν είδε ότι δεν είχαμε αφήσει καμία λεπτομέρεια ανοικτή, μετέτρεψε τον όρο ιθαγένεια στον όρο εθνότητας. Δεν υπάρχει ούτε ζήτημα εθνότητας, ούτε ζήτημα γλώσσας», σημείωσε.

Τον κατηγόρησε για προσπάθεια να κερδοσκοπήσει πολιτικά. «Μπορεί να το κάνει σε άλλα θέματα, όχι στα εθνικά», τόνισε.

«Αναγκάσαμε μία χώρα να αλλάξει το Σύνταγμά της, να αλλάξει την ονομασία της»

«Θα είναι θετική η Συμφωνία των Πρεσπών», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «αναγκάσαμε μία χώρα να αλλάξει το Σύνταγμά της, να αλλάξει την ονομασία της. Εμείς τους αναγκάζουμε να αλλάξουν το όνομά τους. Όλες οι χώρες τους αναγνωρίζουν ως Βόρεια Μακεδονία. Δεν έχουν το δικαίωμα να λένε το αεροδρόμιό τους Μακεδονία, να λένε το πανεπιστήμιό τους Μακεδονία. Εμείς έχουμε το δικαίωμα».

«Όλα τα κόμματα και όλοι οι βουλευτές θα πάρουν την ιστορική τους ευθύνη απέναντι σε μια ιστορική συμφωνία»

«Όλοι τα γνωρίζουμε όλα, είπε για τη Συμφωνία των Πρεσπών και τη δημόσια συζήτηση που “έχει εξαντληθεί”. Κανείς βουλευτής δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι δεν ξέρει τι θα ψηφίσει, όλοι θα πάρουν τις ευθύνες τους απέναντι στην Ιστορία. Όλα τα κόμματα και όλοι οι βουλευτές θα πάρουν την ιστορική τους ευθύνη απέναντι σε μια ιστορική συμφωνία», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Είπε ότι τα οφέλη από τη Συμφωνία είναι πολύ σημαντικά και γνωστά και ότι η ζημία θα ήταν τεράστια για τη χώρα. Σε περίπτωση που έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο κοινοβούλιο των Σκοπίων μετά από μια συνταγματική αναθεώρηση στην οποία η Ελλάδα οδήγησε τη γείτονα και έρθουμε εμείς εδώ και πούμε ότι επειδή ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλει να διασπάσει το κόμμα του ή μη χάσει κάποιους ψηφοφόρους και επειδή ο κ. Καμμένος μπορεί να έχει κάποια προβλήματα με το εκλογικό του ακροατήριο, η χώρα θα εξευτελιστεί διεθνώς, υπογράμμισε.

«Η Συμφωνία των Πρεσπών μετά το τέλος της άλλης εβδομάδας στη Βουλή»

Για το πότε θα έρθει στην ελληνική Βουλή προς κύρωση η Συμφωνία των Πρεσπών, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι έχει στόχο και σκοπό άμεσα μόλις ψηφιστεί στο Κοινοβούλιο των Σκοπίων και γίνει η κοινοποίηση στο ΥΠΕΞ με ρηματική διακοίνωση του αποτελέσματος και των άρθρων του Συντάγματος και κοινοποιηθεί το πέρας των διαδικασιών στη γειτονική χώρα άμεσα θα δώσει στον ΠτΔ, στον ΠτΒ και στα κόμματα τα αποτελέσματα και αμέσως μετά θα συνεννοηθεί με τον ΠτΒ για να κινηθούν οι διαδικασίες.

“Μέσα στον Ιανουάριο;”, ρωτήθηκε. Προφανώς, απάντησε, προσθέτοντας ότι υπολογίζει πως μέχρι το τέλος της άλλης εβδομάδας θα κοινοποιηθεί το αποτέλεσμα στην Αθήνα.

«Στόχος μου οι εκλογές να γίνουν τον Οκτώβριο του 2019»

Υπογράμμισε ότι «οι εκλογές θα γίνουν τον Οκτώβριο του 2019, αυτός είναι ο στόχος μου, αυτή είναι η στοχοπροσήλωσή μου. Σε πείσμα πολλών αυτή η κυβέρνηση θα εξαντλήσει και την τελευταία μέρα που το Σύνταγμα της δίνει τη δυνατότητα να κυβερνά».

«Ο Πάνος Καμμένος ήταν ένας εξαιρετικός υπουργός Άμυνας μέχρι σήμερα»

Σχετικά με τον Πάνο Καμμένο ο πρωθυπουργός υπογράμμισε: «Στα εθνικά θέματα ο καθείς δικαιούται απέναντι στη συνείδησή του να παίρνει θέση. Δεν θέλω να αδικήσω τον Πάνο Καμμένο. Ήταν ένας εξαιρετικός υπουργός Εθνικής Άμυνας. Ο Πάνος Καμμένος έχει μια διαφορά σε σχέση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο θέμα των Σκοπίων. Είχε διαφωνήσει το 2007». Ο Πάνος Καμμένος είχε πει από το 2007 ότι πρέπει να κρατήσουμε τη θέση “Καμία αναφορά στον όρο Μακεδονία”. Από τότε, το ΥΠΕΞ δεν διαπραγματευόταν ποτέ στη γραμμή “Καμία αναφορά”. Το M στο FYROM σημαίνει Μακεδονία».

«Ο Πάνος Καμμένος έχει πει ότι δεν πρόκειται να ρίξει την κυβέρνηση»

Αναφορικά με τη στάση των ΑΝΕΛ απέναντι στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Τσίπρας τόνισε αναφερόμενος στον κ. Καμμένο: «Είχε πει δημόσια ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες καταγράφουν τη διαφωνία τους στο θέμα της ονομασίας. Η θέση και η στάση του είναι να μην υπάρχει το Μακεδονία. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανείς γι’ αυτό. Ο Καμμένος λέει ότι δεν πρόκειται ποτέ να ρίξω την κυβέρνηση. Λέει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση αλλά θα καταψηφίσει τις Πρέσπες».

«Ο Καμμένος λέει ότι θα στηρίξει την κυβέρνηση αν τεθεί ζήτημα κυβερνητικής πλειοψηφίας, δεν υπάρχει κυβερνητική κρίση. Κρίση θα υπάρξει αν ο κ. Καμμένος αποσύρει την εμπιστοσύνη του από την κυβερνητική πλειοψηφία. Πιστεύω ότι ο κ. Καμμένος δεν θα άρει την εμπιστοσύνη του στην Κυβέρνηση», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή αν ο Καμμένος αποσύρει την εμπιστοσύνη του»

Σχετικά με την επικείμενη συνάντησή του την Παρασκευή με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Θα έρθει μεθαύριο στο Μέγαρο Μαξίμου και θα πάρει σαφή θέση στο ζήτημα. Αν δεν το κάνει αυτό θα μετρηθούμε στη Βουλή και όχι στα μαρμαρένια αλώνια. Θα ζητήσω ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή αν ο Καμμένος αποσύρει την εμπιστοσύνη του. Τα βράδια κοιμάμαι ήσυχος. Ξέρω ότι βρίσκομαι στη σωστή πλευρά της ιστορίας, ότι κάνω το σωστό για τον τόπο μου και ας πάρουν όλοι τις ευθύνες τους». και συμπλήρωσε: «Εγώ το πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχουν οι 151 για τη Συμφωνία των Πρεσπών διότι έτσι δείχνουν οι αριθμοί. Η διαφωνία των ΑΝΕΛ είναι σεβαστή».

«Δεν αποτελεί συνταγματικό πρόβλημα μια κυβέρνηση ανοχής»

Ως προς το τι είδους κυβέρνηση θα προχωρήσει στην περίπτωση που ο κ. Καμμένος άρει την εμπιστοσύνη του στην κυβέρνηση, δηλαδή αν θα πρόκειται για μια κυβέρνηση ανοχής, ο κ. Τσίπρας είπε ότι το Σύνταγμα είναι σαφές και ότι δεν αποτελεί συνταγματικό πρόβλημα μια τέτοια κυβέρνηση.

«Είναι προφανές ότι όμως σε αυτή την εκδοχή – την θεωρώ απίθανη αυτή την εκδοχή – δεν υπάρχει συνταγματικό πρόβλημα αλλά πολιτικό πρόβλημα υπάρχει. Σε αυτή την εκδοχή, είπε, θα προχωρήσω εν ευθέτω χρόνω και συντεταγμένα σε εκλογές, χωρίς να αφήσει στη μέση η κυβέρνηση τις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναγγείλει», τόνισε.

«Καρφί» κατά Σπυράκη για τις «μεταγραφές» βουλευτών

Αναφερόμενος με τις θεωρίες της εκπροσώπου Τύπου της ΝΔ περί «ανταλλαγμάτων» στις μετακινήσεις βουλευτών από κόμμα σε κόμμα, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Η Μαρία Σπυράκη άρχισε να μιλά με όρους ότι κάνουμε εξαγορές, ότι κάνουμε μετεγγραφές. Η Νέα Δημοκρατία πήρε βουλευτές από το Ποτάμι. Ένας από τους ανεξάρτητους βουλευτές δήλωνε ότι η Συμφωνία είναι καταπληκτική και ότι δεν θα την ψηφίσει. Μόλις πήγε στη Νέα Δημοκρατία, δήλωσε ότι δεν θα ψηφίσει τη συμφωνία».

«Βολές» κατά Μητσοτάκη – «Δεν θέλει να πάμε σε εκλογές τώρα»

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός προκάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ ν καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, αναφέροντας μεταξύ άλλων: «Δεν έχω άγχος και καμία αγωνία. Ξέρω ότι κάνω το σωστό. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει άγχος. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλει να πάμε σε εκλογές τώρα. Ο κ. Μητσοτάκης ψηφοθηρεί με ελεεινό και λαϊκίστικο τρόπο. Τον προκαλώ να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας».

«Θα προτείνω τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας ξανά»

Αναφερόμενος στην επιλογή του να προτείνει το 2015 τον Προκόπη Παυλόπουλο για τη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε: «Θα προτείνω ξανά τον Προκόπη Παυλόπουλο για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ήταν μια καλή επιλογή από μέρους μου. Μπορεί να ανήκει σε διαφορετική παράταξη από εμένα, αλλά έχει υποστηρίξει τα συμφέροντα της χώρας. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να είναι υπερκομματικός».

«Θεωρώ ότι το σκάνδαλο Novartis είναι υπαρκτό, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης»

Μιλώντας για την υπόθεση Novartis και αν είχε ενημέρωση για την υπόθεση αυτή, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι είχε και έχει την ενημέρωση που οφείλει να έχει από τον θεσμικό ρόλο του. «Είναι διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη η δικαστική έρευνα, είναι μυστική διαδικασία, δεν είναι ο ρόλος μου να ξέρω λεπτομέρειες ή να κρίνω. Θεωρώ ότι το σκάνδαλο αυτό είναι υπαρκτό, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της Μεταπολίτευσης», σημείωσε, κάνοντας λόγο για τεράστια ζημία που έχει υποστεί το δημόσιο.

«Ο Πολάκης έχει δώσει μια σειρά από στοιχεία για να προχωρήσει η δικαστική έρευνα»

Σχετικά με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη και τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης περί «παρεμβάσεων» στη Δικαιοσύνη, ο πρωθυπουργός ανέφερε: «Όταν εγώ πήγα στη Βουλή, μίλησα με πολλή μεγάλη προσοχή για τις πρακτικές του παλαιού συστήματος που έφερε σκάνδαλα. Αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες για τα οκτώ πρόσωπα, είναι αρμόδια η Δικαιοσύνη».

«Ο κ. Πολάκης έχει ένα ύφος που τον χαρακτηρίζει στην επικοινωνία του. Πρέπει να κρίνουμε την ουσία του. Ο κ. Πολάκης έχει δώσει μια σειρά από στοιχεία για να προχωρήσει η δικαστική έρευνα. Ο ίδιος έστειλε ένα γράμμα στην εισαγγελέα και είπε ότι οι υποθέσεις δεν πρέπει να κωλυσιεργούν», πρόσθεσε και διερωτήθηκε: «Η θεωρία της σκευωρίας δεν είναι παρέμβαση στη Δικαιοσύνη;». «Αν είναι παρέμβαση οι δηλώσεις του κ. Πολάκη, τότε η μήνυση σε δικαστικούς λειτουργούς τι είναι;», είπε.

«Τι λέει η Αντιπολίτευση; Ότι οι συγκεκριμένοι δικαστικοί λειτουργοί είναι σκευωροί. Εγώ λέω να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της. Πρέπει στο θέμα αυτό να σταθούμε λίγο υπεράνω των αντιδικιών. Διότι όταν καλλιεργούμε όλοι ένα κλίμα καχυποψίας a priori απέναντι στους δικαστικούς λειτουργούς, είναι πλήγμα στη Δημοκρατία», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Μακάρι οι πολιτικοί μου αντίπαλοι να είναι αθώοι – Δεν θα είμαι εγώ ο πρωθυπουργός που θα κουκουλώσει υποθέσεις»

Συνεχίζοντας τη συζήτηση για την υπόθεση Novartis, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι ο καθένας κρίνεται. «Ο μέσος πολίτης μπορεί να καταλάβει τι κρύβεται πίσω από τις λέξεις. Εγώ ξέρω ότι στην υπόθεση της Novartis ενεπλάκησαν. Για όλους υπάρχει το κριτήριο της αθωότητας. Αλλά ενεπλάκησαν οκτώ πρόσωπα. Έχουμε έναν άθλιο νόμο περί ευθύνης υπουργών», δήλωσε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε:

«Εγώ εύχομαι όλοι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση και είναι πολιτικοί μου αντίπαλοι να είναι αθώοι. Δεν θα είμαι εγώ ο πρωθυπουργός που θα κουκουλώσει υποθέσεις. Όλα στο φως. Η Δικαιοσύνη πρέπει να κάνει το έργο της».

«Θα ακυρωθεί η μείωση του αφορολόγητου με μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του 2019 – Ο Μητσοτάκης θα φέρει ασφαλιστικό Πινοσέτ»

Για τον τομέα της οικονομίας ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι αυτός είναι το μεγάλο του ατού, καθώς όπως εξήγησε «παρέλαβα μια χώρα στο χείλος της χρεοκοπίας και την έφερα στην κανονικότητα. 1.5 δισ. δόθηκε ως κοινωνικό μέρισμα ή ως αναδρομικά και ζεστάθηκε η αγορά».

«Καταφέραμε να μη μειωθούν οι συντάξεις και να αυξήσουμε τον κατώτατο μισθό. Η κυβέρνηση αυτή θα εξαντλήσει κάθε δυνατότητα να δώσουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε στην κοινωνία», υπογράμμισε και δεσμεύτηκε για την ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου: «Νομίζω ότι απόλυτα προφανές ότι θα συμβεί η ακύρωση της μείωσης του αφορολόγητου με μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ στα τέλη του 2019», είπε χαρακτηριστικά.

Συνεχίζοντας ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα επαναφέρει τη 13η σύνταξη, ενώ «αν δεν επανεκλεγεί αυτή η κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα φέρει το ασφαλιστικό Πινοσέτ και δεν θα υπάρχουν συντάξεις».

«Ποιος έφερε τον ΕΝΦΙΑ; Ο ΕΝΦΙΑ θα έρθει μειωμένος μεσοσταθμικά. Τα μέτρα λιτότητας που πήραν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-ΝΔ ήταν στα 65 δισ. και τα δικά μας 6,5 δισ. Αυτοί άφησαν τη χώρα χρεοκοπημένη, διαλυμένη με 1 εκατομμύριο ανέργους. Βγήκαμε από τα μνημόνια. Δίνουμε προοπτική ανάπτυξης για τον τόπο», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

«Προφανείς και μεγάλες οι ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό»

Αναφερόμενος σε παλαιότερες κυβερνήσεις, ο κ. Τσίπρας τόνισε: «Εγώ είμαι τέσσερα χρόνια πρωθυπουργός. Η ευθύνη μου ήταν να μοιράσω δίκαια βάρη. Οι προηγούμενοι στις εποχές των παχέων αγελάδων μοίραζαν λεφτά. Εμείς το κάνουμε πιο δίκαια. Τώρα δείχνουμε το πραγματικό πρόσημο, το πραγματικό πρόγραμμα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αριστερά» και υπογράμμισε ότι «οι ευθύνες της κυβέρνησης Καραμανλή για τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό είναι προφανείς και μεγάλες».

«Στις αρχές Φεβρουαρίου προγραμματίζω την επίσκεψή μου στην Τουρκία – Δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο»

Στις αρχές του Φεβρουαρίου προγραμματίζει το ταξίδι του στη Τουρκία και τη συνάντηση με τον Ταγίπ Ερντογάν, είπε ο πρωθυπουργός.

Τόνισε την ανάγκη να υπάρχουν ανοιχτοί δίαυλοι με την Άγκυρα και ο ίδιος φροντίζει κάθε δύο με τρεις μήνες να έχει άμεση επαφή με τον κ. Ερντογάν. «Δεν φοβάμαι θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο. Οι ένοπλες δυνάμεις κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους. Όλοι οι Έλληνες είμαστε ενωμένοι για τα δίκαια της πατρίδας μας. Ο ρόλος που παίζει τώρα πια η χώρα στη διεθνή σκακιέρα, δείχνει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να απειλείται και κανένα δεν συμφέρει μια τέτοια εξέλιξη», συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας.

«Οι δηλώσεις περί ανταλλαγής στη Συμφωνία των Πρεσπών και τις συντάξεις είναι ο ορισμός του λαϊκισμού»

Αναφερόμενος στην επίσκεψη της γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ στην Αθήνα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι πρόκειται για «μία από τις μακροβιότερες καγκελαρίους. Έχει ευθύνη και πιστώνεται τα θετικά που έχει κάνει η Ευρώπη σε δύσκολες στιγμές. Παρά την οξύτητα και τη μεγάλη αντίθεση που είχε η σχέση μας, ήταν μια σχέση εμπιστοσύνης. Λέγαμε πράγματα που δεν είχαν σχέση να κοροϊδέψει ο ένας τον άλλον».

«Ήθελε καιρό να έρθει στην Ελλάδα. Θεωρεί ότι η ανάκαμψη της πατρίδας μας ήταν και δική της επιτυχία», πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.

Παράλληλα, άφησε αιχμές για τη στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη και τα περί ανταλλαγής στη Συμφωνία των Πρεσπών και τις συντάξεις, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Αυτές οι δηλώσεις μερικών περί ανταλλαγής συντάξεων με τη Συμφωνία των Πρεσπών έχουν ένα κόστος στην όποια αξιοπιστία τους έχει απομείνει. Αυτός είναι ο ορισμός του λαϊκισμού, για τον οποίο με κατηγορεί ο κ. Μητσοτάκης».

«Δεν τα πήγα πολύ καλά στις επιλογές προσώπων. Αυτό αναγνωρίζω ως mea culpa»

«Δεν τα πήγα πολύ καλά στις επιλογές προσώπων, αλλά έχω πάρει τα μαθήματά μου», απάντησε ο πρωθυπουργός στην ερώτηση ποιο λάθος έχει κάνει στη μέχρι τώρα πρωθυπουργική θητεία του.