Συνέντευξη Τσίπρα στην ΕΡΤ το πρωί της Παρασκευής

«Τα μέτρα τα δουλεύαμε εδώ και καιρό», ανέφερε μεταξύ άλλων

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους συνταξιούχους

Τι είπε ο πρωθυπουργός για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις

 

Συνέντευξη στην ΕΡΤ παραχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας, δύο ημέρες πριν από τις εθνικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε μεταξύ άλλων πως «Εμείς δεν λειτουργούμε με τη λογική της πρόσκαιρης επικοινωνίας, τα μέτρα τα δουλεύαμε εδώ και καιρό», ενώ θύμισε πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης, πριν από τις κυβερνητικές ανακοινώσεις χαρακτήριζε τη 13η σύνταξη «λαϊκισμό και πράγμα ανέφικτο».

«Αν αποδοκιμάσει τα μέτρα ελάφρυνσης ο λαός, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσης τους», τόνισε ο πρωθυπουργός.

 

Συνέντευξη στην εκπομπή «Απευθείας» της ΕΡΤ1

Τα θετικά μέτρα που εφαρμόζουμε ήταν το αποτέλεσμα μιας μακροχρόνιας στρατηγικής που απέδωσε. Ήταν το αποτέλεσμα του σχεδίου μας για την ανάκαμψη της Οικονομίας. Θέλουμε αυτή την ανάκαμψη της Οικονομίας να τη νιώσουν στην καθημερινότητά τους και οι πολίτες. #ΈχουμεΤηΔύναμηhttps://primeminister.gr/2019/05/24/21560Συνέντευξη στην εκπομπή «Απευθείας» της #ΕΡΤ και στους δημοσιογράφους Μάριον Μιχελιδάκη και Κώστα Λασκαράτο:#ΣΥΡΙΖΑ #Ευρωεκλογές2019 #Εκλογές2019

Gepostet von Alexis Tsipras am Freitag, 24. Mai 2019

 

Μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά ξεκίνησε τη συνέντευξή του ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως «ο κίνδυνος για θερμό επεισόδιο με τη γείτονα είναι διαρκής», ενώ έκανε λόγο για έναν απρόβλεπτο γείτονα, που δεν σέβεται το Διεθνές Δίκαιο.

Ταυτοχρόνως, ο Αλέξης Τσίπρας δεν έκρυψε την ανησυχία του για εσωτερικές εντάσεις στην Τουρκία, που «πολλές φορές εξωτερικεύονται», όπως είπε.

«Συνεπώς, έχουμε λόγο να είμαστε σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα, επίσης να χτίζουμε συμμαχίες, μάλιστα στο σημείο αυτό υπογράμμισε την αξιοπιστία και την αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων», τόνισε.

Συνεχίζοντας στην απάντησή του, ο κ. Τσίπρας είπε πως «η Ελλάδα έχει ισχυρότερες συμμαχίες παρά ποτέ», θυμίζοντας ότι στην τελευταία Σύνοδο Κορυφής όλες οι χώρες της Ε.Ε. συμπαραστάθηκαν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Επιπλέον, υπογράμμισε τις τριμερείς συμμαχίες που έχει συγκροτήσει η χώρα μας με χώρες της περιοχής.

«Καταφέραμε να χτίσουμε πλέγμα σταθερότητας, δήλωσε χαρακτηριστικά, αλλά: όταν όλοι οι υπόλοιποι θέλουμε να συννενοηθούμε, μόνο η Τουρκία λέει “δεν συζητώ” και κάνει κατά το δοκούν προκλητικές ενέργειες».

Εκτίμηση του πρωθυπουργού είναι πως είναι αδιέξοδη η τακτική της Άγκυρας, που δεν θα βοηθήσει τα σχέδιά της, και στο τέλος της ημέρας ο κ. Ερντογάν θα το συνειδητοποιήσει.

«Πάντως την ίδια στιγμή το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας ήταν στην Αθήνα για συζητήσεις για τα ΜΟΕ, αφού και εκείνοι αναγνωρίζουν την ανάγκη να αποφευχθεί κάποιο ατύχημα», συμπλήρωσε.

Συνεχίζοντας στην απάντησή του για τα ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σαφή στρατηγική εκ μέρους της κυβέρνησής του: με σταθερή σχέση, με ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας ακόμη και στο υψηλότερο σημείο, θυμίζοντας ότι κάποιοι τον είχαν κατηγορήσει για την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.

«Όμως», επέμεινε ο Αλέξης Τσίπρας, «όταν έχει κανείς έναν απρόβλεπτο γείτονα, είναι το καλύτερο να κάνεις, να έχεις ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας».

«Τα μέτρα τα δουλεύαμε εδώ και καιρό»

«Εμείς δεν λειτουργούμε με τη λογική της πρόσκαιρης επικοινωνίας,τα μέτρα τα δουλεύαμε εδώ και καιρό». Αυτή την απάντηση έδωσε ο πρωθυπουργός, στην κριτική της αντιπολίτευσης ότι τάζει τα πάντα στο «παρά πέντε» της προεκλογικής αναμέτρησης.

Επίσης, θύμισε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήριζε τη 13η σύνταξη λαϊκισμό και πράγμα ανέφικτο, μία εβδομάδα πριν τις κυβερνητικές ανακοινώσεις.

«Την ανάγκη την ευημερία των αριθμών να την νιώσουν οι απλοί άνθρωποι και στη ζωή τους, την καθημερινότητά τους», υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας, «όλοι αυτοί που έβαλαν πλάτη για να βγούμε από την κρίση», σύμφωνα με τα χαρακτηριστικά λόγια του πρωθυπουργού.

Επιπλέον, ανταπαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για παροχολογία, είπε πως είναι αποτέλεσμα μακροχρόνιας στρατηγικής και των καλών αποτελεσμάτων της ελληνικής οικονομίας την τελευταία τριετία.

Ενώ, απαντώντας και στη μομφή, «γιατί τώρα», επανέλαβε ότι τα μέτρα δίνονται μέσα σε απόλυτη δημοσιονομική ασφάλεια για το 2019, μετά και τις σχετικές ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat.

Θυμίζοντας ότι η κυβέρνησή του κληρονόμησε από τον κ. Σαμαρά άδεια ταμεία, «σήμερα το κράτος έχει 30 δισ. ρευστότητα, από τα οποία τα 16 είναι απολύτως δικά μας», διευκρίνισε ο πρωθυπουργός.

Μίλησε επίσης για το κυβερνητικό σχέδιο να αποπληρωθούν τα δάνεια του ΔΝΤ, ούτως ώστε «να φύγει από το κεφάλι μας», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε. Επίσης, παρατήρησε ότι τα 5,5 δισ. που προέρχονται από τους κόπους και τις θυσίες του ελληνικού λαού κλειδώθηκαν σε έναν ειδικό λογαριασμό για τα θετικά μέτρα.

«Τα θετικά, μόνιμα μέτρα ύψους 2,5 δισ. της διετίας θα επιδράσουν θετικά στην οικονομία», εκτίμησε ο πρωθυπουργός, παρατηρώντας επίσης ότι «ο συνταξιούχος τα χρήματα που θα πάρει θα τα ρίξει στην αγορά, η εταιρεία της οποίας μειώθημε ο ΦΠΑ στην ενέργεια, θα μπορέσει να ξοδέψει περισσότερα».

«Όποιος δημοσιονομικός χώρος δημιουργηθεί, δεν θα πάει για “δωράκια” όσων έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό ή για φορολογικές μειώσεις του μεγάλου πλούτου. Θα πάει στους πολλούς», σημείωσε με έμφαση.

«Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους συνταξιούχους»

Το σχέδιο της κυβέρνησης για τους συνταξιούχους, την αποκατάσταση των απωλειών που είχαν στο εισόδημά τους τα προηγούμενα χρόνια, περιέγραψε ο Αλέξης Τσίπρας.

Έκανε λόγο ειδικότερα, για ενιαία δομή μέσω της εθνικής σύνταξης και διευκρίνισε ότι ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, δεν μίλησε για επαναφορά του ΕΚΑΣ ως προνοιακού επιδόματος, αλλά για τη δυνατότητα αποκατάστασης της απώλειας που είχαν οι συνταξιούχοι, μέσω της αύξησης της εθνικής σύνταξης.

Κλείνοντας το σχετικό απόσπασμα, ο πρωθυπουργός θύμισε το κοινωνικό μέρισμα που δόθηκε στους συνταξιούχους.

«Αν αποδοκιμάσει τα μέτρα ελάφρυνσης ο λαός, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσής τους»

«Αν αποδοκιμάσει τα μέτρα ελάφρυνσης ο λαός, είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο ακύρωσής τους», τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο πρωθυπουργός, ενώ συνέστησε προσοχή στην αντιπολίτευση στο τι λέει, υπογραμμίζοντας ότι «ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν δεσμεύεται για τη 13η σύνταξη».

«Δεν θέλουμε να οδηγήσουμε τη χώρα σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό», διαβεβαίωσε, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχω πακτωλό χρημάτων».

Στον αντίποδα, οι προκάτοχοί του που είχαν, όπως ανέφερε, τη δυνατότητα να μοιράζουν χρήματα δεξιά αριστερά. «Μας κατηγορούν εκείνοι που έφτασαν τα ελλείμματα σε δυσθεώρητα ύψη, αυτοί που μας οδήγησαν στα μνημόνια, που έκαναν αθρόες προσλήψεις», κατήγγειλε επί λέξει ο Αλέξης Τσίπρας.

«Δουλέψαμε πολύ για να βγάλουμε τη χώρα από τη χαράδρα της χρεοκοπίας, που δεν την είχαμε βάλει εμείς», είπε επίσης ο πρωθυπουργός, ενώ εστίασε και στη σημερινή παραδοχή του ΔΝΤ ότι έκανε λάθος, παραδοχή που «αποτελεί δικαίωση για τη σημερινή κυβέρνηση».

«Δώσαμε με εντιμότητα τη μάχη», ανέφερε ακόμη, και δήλωσε δικαιωμένος από την επιλογή του… τρίτου δρόμου.

«Αποδείξαμε ότι γίνεται και αλλιώς», εξήγησε. «Την ώρα που κάποιοι πρότειναν απόλυτη υποταγή και άλλοι απόλυτη ρήξη, η κυβέρνησή του επέλεξε τον τρίτο δρόμο της διαρκούς πάλης και διεκδίκησης».

Παραλλήλως, ο πρωθυπουργός θύμισε ότι στην τελευταία ΔΕΘ εξήγγειλε μέτρα ελάφρυνσης, τα πρώτα μετά από οχτώ χρόνια που εξαγγέλλει πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ.

«Ό,τι εξαγγέλθηκε τώρα, τα κάναμε όλα», είπε με έμφαση θυμίζοντας ότι κάποιοι είχαν εκφράσει αμφιβολίες τότε αλλά και ότι τα μέτρα ψηφίστηκαν και από τους αντιπάλους της κυβέρνησης σήμερα.

Για τον ΕΝΦΙΑ ειδικότερα, αναφέρθηκε στην, ψηφισμένη από τη Βουλή, απόφαση της κυβέρνησης για 10% μεσοσταθμική μείωση το 2019 και επιπλέον 20% το 2020, υπογραμμίζοντας τη διαφορά του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και στο θέμα αυτό: «Θα κατανεμηθεί με δικαιοσύνη», τόνισε. Επί παραδείγματι, για τα υψηλά εισοδήματα η ελάφρυνση θα είναι περί το 10%, για τα μεσαία 35-40% και για τους φτωχούς 50%, είπε ο πρωθυπουργός.

Στο ίδιο σημείο της συνέντευξης, παρατήρησε πως έχει γίνει «επιστήμη» η φοροδιαφυγή από τους έχοντες offshore.

Παίρνοντας αφορμή από την πρόκληση που του απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το αφορολόγητο, ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για ριζική διαφορά και στο θέμα αυτό. Κάλεσε δε, τους πολίτες να αναλογιστούν τι σημαίνει η πρόταση του πολιτικού του αντιπάλου για φορολόγηση από το πρώτο ευρώ, στους αγρότες και τα χαμηλά εισοδήματα. «Τελικώς, συγκρούονται δύο διαφορετικά πολιτικά σχέδια», κατέληξε.

«Ψήφος στη ΝΔ είναι εντολή ακύρωσης της νέας οικονομικής πολιτικής και των μέτρων ελάφρυνσης»

Με τα πιο μελανά χρώματα περιέγραψε την υποψηφιότητα Βέμπερ ο Αλέξης Τσίπρας, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως και τις ενδεχόμενες συνέπειες των επιλογών των ψηφοφόρων.

«Πολιτικό τέκνο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, Χριστιανοκοινωνιστής, ο Μάνφρεντ Βέμπερ είναι μια επιλογή απειλητική για την Ελλάδα και τη συνοχή της Ευρώπης, δεν μπορεί να την εκπροσωπήσει», προειδοποίησε. Και εξέφρασε την έκπληξή του για το ότι τον «αγκάλιασε» πολιτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά όχι όλοι του ΕΛΚ.

Αν εκλεγεί -σημείωσε με έμφαση ο Αλέξης Τσίπρας- θα προσπαθήσει να μπλοκάρει τα μέτρα ελάφρυνσης, θα επιχειρήσει να επιβάλει σιδηρά δημοσιονομική πειθαρχία.

«Και ο Γιούνκερ είναι δεξιός, αλλά έχει κοινωνική αντίληψη», παρατήρησε εξάλλου ο πρωθυπουργός.

Και, απευθυνόμενος στους πολίτες, ζήτησε να γίνει κατανοητό ότι «τυχόν ψήφος στην ΝΔ είναι ψήφος στον Μάνφρεντ Βέμπερ, είναι εντολή ακύρωσης της νέας οικονομικής πολιτικής και των μέτρων ελάφρυνσης».

Αντιθέτως, αν επαναβεβαιωθεί η δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ στην κάλπη, τότε και ο ίδιος (ο κ. Τσίπρας) θα έχει το αντίστοιχο πολιτικό εκτόπισμα στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

«Δεν μπορεί να έχουμε πρόεδρο στην Κομισιόν έναν πολιτικό που κοιτά τις χώρες του Βορρά, είναι αδιανόητη η επιλογή της ΝΔ», κατέληξε.

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε επίθεση στον πρόεδρο της ΝΔ για τα όσα είπε για την επταήμερη εργασία και τον ρόλο της γυναίκας.

«Η επταήμερη λειτουργία των επιχειρήσεων ισχύει από τη δεκαετία του ’50 και άρα, αυτό δεν συνιστά καμία καινοτομία. Συνεπώς το επιτελείο Μητσοτάκη υποβιβάζει τον πρόεδρο της ΝΔ, ισχυριζόμενο ότι εννοούσε επταήμερη λειτουργία και όχι επταήμερη εργασία», είπε.

«Είπε μια θέση του ο άνθρωπος», ανέφερε κατά λέξη ο κ. Τσίπρας, «θέση που έχουν και κάποιοι ακραίοι του ΣΕΒ αλλά και το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών, στο οποίο πήγε και ανέπτυξε τις επίμαχες θέσεις», συμπλήρωσε.

Ταυτοχρόνως τον κατηγόρησε για συντηρητικά στερεότυπα όσον αφορά στο ρόλο της γυναίκας. Όπως υποστήριξε, η ΝΔ καλύπτει και τον φιλελεύθερο χώρο, και για το χώρο αυτό τέτοιες απόψεις συνιστούν μεγάλη οπισθοδρόμηση.

Στη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι στην οικογένειά του ο κ. Μητσοτάκης έχει άλλα γυναικεία πρότυπα, συμπέρανε: «Ακόμη χειρότερα αν έχεις εσύ άλλα πρότυπα αλλά προωθείς πρότυπα του ’60 και τη Μαίρη Παναγιωταρά».

«Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση, αλλά δεν είναι μια χαλαρή ψήφος»

«Την Κυριακή δεν ψηφίζουμε για κυβέρνηση, αλλά δεν είναι μια χαλαρή ψήφος», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός. «Είναι ευρωπαϊκές εκλογές, λίγο πριν τις εθνικές εκλογές, και έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα (…) ο κόσμος ψηφίζει για πολιτικό σχέδιο για τα επόμενα χρόνια».

«Εγώ δεν μπορώ να πω, δεν τρέχει τίποτε, ό,τι και αν ψηφίσετε», ήταν τα χαρακτηριστικά λόγια του Αλέξη Τσίπρα.

«Ζήτησα ψήφο εμπιστοσύνης», συμπλήρωσε. «Αν την πάρω, είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα μπορέσω να τα εφαρμόσω. Αν αποδοκιμασθούν, όλα είναι ανοιχτά».

Μάλιστα, ο κ. Τσίπρας ζήτησε από τους πολίτες να του δώσουν δύναμη για την επόμενη μέρα για «να μην αμφισβητηθεί το σχέδιό του από κανέναν Βέμπερ, Ρέγκλινγκ, τραπεζίτη…, κάθε κατεργάρης στον πάγκο του».

«Εξάλλου, με οποιοδήποτε ποσοστό ήττας του ΣΥΡΙΖΑ ή στήριξης της ΝΔ, μπαίνουμε σε μια συζήτηση που δεν ξέρω πού θα καταλήξει, σε μια περιπέτεια», σημείωσε. Διεκρίνισε πάντως, ότι η τελική κατάληξη είναι οι εθνικές κάλπες.

«Το βράδυ στο Σύνταγμα θα είναι μια καλή δημοσκόπηση». Με τα λόγια αυτά έκλεισε τη συνέντευξή του ο Αλ. Τσίπρας.

Νωρίτερα είχε παρατηρήσει ότι η συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ στο Αγρίνιο ήταν μεγαλύτερη από εκείνη της ΝΔ στην Αθήνα.

«Είναι και η πλατεία ένα δείγμα», είπε επίσης, και αφού προηγουμένως είχε πει ότι το βράδυ των εκλογών κρίνονται όλοι: ο ίδιος, οι πολιτικοί αρχηγοί, οι δημοσκόποι.

«Όμως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει διπλάσιες και τριπλάσιες συγκεντρώσεις από τους αντιπάλους του, οι οποίοι με αυτές τις καιρικές συνθήκες πηγαίνουν σε κλειστά γήπεδα, παρότι υποτίθεται προηγούνται. Κάποιο πρόβλημα υπάρχει…», συμπέρανε.

Κληθείς να πάρει θέση σε τελευταία δημοσκόπηση που εμφανίζει το κόμμα του να υπολείπεται από την ΝΔ κατά 7,8%, την συνέκρινε με προηγούμενη που ήταν πίσω κατά… 17,8%. Ως εκ τούτου, «είναι μια προσπάθεια προσέγγισης της πραγματικότητας», σχολίασε χαρακτηριστικά.