Με ανακοίνωσή του ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής , κ. Δημήτριος Μπιάγκης για την Ομιλία στην Ολομέλεια της Τρίτης 6-12-2022 στη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών.

Βασικά Σημεία της Ομιλίας του Βουλευτή ήταν τα εξής:

► Με αφορμή τη συζήτηση του σημερινού νομοσχεδίου που αφορά κυρίως διατάξεις του Υπουργείου Οικονομικών επιβάλλεται να παραθέσω ορισμένα στοιχεία τα οποία αναδεικνύουν τη  λανθασμένη πολιτική της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

► Η όποια ανάπτυξη στην Πατρίδα μας δεν κατανεμήθηκε με δίκαιο τρόπο καθόσον μόνο το 7% των Eλλήνων αύξησε το εισόδημα του μέσα στο 2021, ενώ πάνω από ένας στους τέσσερις πολίτες υπέστη μειώσεις στο εισόδημά του. Σύμφωνα δε με τη Eurostat, η χώρα μας βρέθηκε έτσι, να έχει τη 2η χειρότερη επίδοση στην οικονομία ανάμεσα στα ευρωπαϊκά κράτη. Μεγάλο μέρος από τις επιδοτήσεις για την πανδημία δυστυχώς κατέληξαν σε καταθέσεις στις Τράπεζες, ενώ την ίδια στιγμή που οι καταθέσεις έως  5.000 ευρώ αυξήθηκαν μόλις λίγο πάνω από  4% την ίδια ώρα οι καταθέσεις πάνω από τα 10 εκατ. Ευρώ διπλασιάστηκαν.

► Η αγοραστική δύναμη των πολιτών έχει συρρικνωθεί δραματικά, και είναι πλέον χαμηλότερη από την αντίστοιχη στα ευρωπαϊκά κράτη (50% Γερμανία, 30%-40% Ισπανία & Πορτογαλία).

► Την ίδια ώρα και με σημείο αναφοράς τον Απρίλιο του 2022, προκύπτει ότι η απώλεια της αγοραστικής δύναμης tου κατώτατου μισθού στην Ελλάδα κυμαίνεται γύρω στο 19%, με ότι αυτό συνεπάγεται στον κύκλο της οικονομίας και τη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

► Η υπό συζήτηση ρύθμιση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εγείρει ένα θέμα, το οποίο είναι μείζον για τα εθνικά συμφέροντα, την οικονομία αλλά και κατ΄ επέκταση και για όλους τους εργαζόμενους στη ναυτιλιακή βιομηχανία, ναυτικούς και μη.

► Θεωρώ ότι δεν μπορεί να αμφισβητηθεί σήμερα το ζήτημα  της ίδιας της συνταγματικής κατοχύρωσης του φορολογικού συστήματος που αφορά στις ναυτιλιακές δραστηριότητες. Εφαρμόζεται εδώ και πολλές δεκαετίες και για πρακτικούς αλλά κυρίως για ουσιαστικούς λόγους και δεν μπορεί να αντικατασταθεί από τις γενικές διατάξεις φορολόγησης επιχειρήσεων.  Και αυτό λόγω της ιδιαιτερότητας των ναυτιλιακών υπηρεσιών που παρέχονται μέσω διαχειριστριών εταιρειών πλοίων που δεν δεσμεύονται ως προς τον τόπο εγκατάστασής τους και ως επί τω πλείστον αφορούν διεθνείς συναλλαγές.

► Ένα σύστημα που εφαρμόζεται για τους ίδιους ή παρεμφερείς λόγους στη συντριπτική πλειοψηφία
των υπόλοιπων ναυτιλιακών κρατών εντός και εκτός Ευρώπης, η οικονομία των οποίων θα ωφελούνταν από την τυχόν αναθεώρησή του στην Ελλάδα.

► Ως προς τον τρόπο λειτουργίας,  το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής εξακολουθεί να βρίσκεται ακόμη στον περασμένο αιώνα τόσο οργανωτικά όσο και λειτουργικά, με υπερβολική γραφειοκρατία, αναξιοκρατία και απαρχαιωμένο μοντέλο διοίκησης. Χαμηλή ανταγωνιστικότητα της ελληνικής σημαίας ακόμη και με τα εξελισσόμενα ανοικτά νηολόγια σε επίπεδο εξυπηρέτησης και φιλικότητας προς τους χρήστες.

► Δεν έχει καταφέρει να αναστρέψει την τάση αποδυνάμωσης του ελληνικού νηολογίου ενώ παράλληλα δεν έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα για αύξηση του αριθμού των ναυτιλιακών εταιρειών που εγκαθίστανται στην Ελλάδα ακόμη και μετά την ευκαιρία που δόθηκε μετά το BREXIT.

► Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ως υπεύθυνος φορέας Αντιπολίτευσης κατέθεσε και καταθέτει διαρκώς τεκμηριωμένες προτάσεις, χωρίς μικροκομματικές αγκυλώσεις και δογματισμούς,
παραμένοντας πάντα πιστοί στις αρχές και τις ιδέες μας. Κλείνοντας, θα θέλαμε να διαβεβαιώσουμε τους Έλληνες πολίτες ότι θα συνεχίσουμε να παράγουμε πολιτική με γνώμονα το Εθνικό Συμφέρον, τον άνθρωπο και την κοινωνική δικαιοσύνη.