Χιλιάδες πολίτες αναμένονται να βρεθούν στους δρόμους του Εδιμβούργου για να παρακολουθήσουν την πομπή της σορού της βασίλισσας Ελισάβετ στο Royal Mile, τη διαδρομή που ενώνει 2 ιστορικά σημεία της πρωτεύουσας της Σκωτίας, το Παλάτι του Χόλιρουντχαουζ και το Κάστρο του Εδιμβούργου.

Η σορός της βασίλισσας Ελισάβετ ταξίδεψε 300 χιλιόμετρα και τη συνόδευσαν 7 οχήματα σε ένα ταξίδι 6 ωρών, από το Μπαλμόραλ στο Εδιμβούργο. Σήμερα, θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα στον Καθεδρικό του St. Giles για να της πουν «αντίο» οι Σκωτσέζοι πολίτες, λίγο μετά τις 17:00.

Προς τιμήν της, θα εκτοξευτούν 21 κανονιοβολισμοί από το Κάστρο του Εδιμβούργου. Ακόμη, σήμερα, ο βασιλιάς Κάρολος Γ’ και μέλη της βασιλικής οικογένειας θα πραγματοποιήσουν και αγρυπνία.

Όπως είναι φυσικό, επικρατεί κλίμα συγκίνησης και πένθους απ’ άκρη σ’ άκρη της Βρετανίας, με τους πολίτες να εκφράζουν στα βρετανικά media τι σήμαινε η βασίλισσα για αυτούς.

Live εικόνα από τη Βρετανία:

Οι προετοιμασίες στον Καθεδρικό Ναό για το λαϊκό προσκύνημα:

 

 

«Αναμένουμε δεκάδες χιλιάδες στο Εδιμβούργο σήμερα», δήλωσε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Εδιμβούργου, Κάμι Ντέι, στο BBC της Σκωτίας.

«Η συμβουλή μας είναι να έρθουν στο κέντρο της πόλης όσο πιο γρήγορα και νωρίς μπορούν, να χρησιμοποιήσετε τα ΜΜΜ γιατί η πόλη έχει πολλές κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και κλειστούς δρόμους», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Ανυπομονούμε να καλωσορίσουμε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους για να δώσουμε στην Αυτή Μεγαλειότητα τον αποχαιρετισμό που της αξίζει από την πόλη μας», κατέληξε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου.

 

Τα συλλυπητήρια της Βουλής των Κοινοτήτων και της Βουλής των Λόρδων στον βασιλιά Κάρολο

 

Όσον αφορά τον βασιλιά Κάρολο, ο ίδιος βρίσκεται με τη βασιλική σύζυγο, Καμίλα, στο Εδιμβούργο και θα ακολουθήσουν πεζοί τη νεκρική πομπή μαζί με άλλα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Νωρίτερα, βρέθηκαν στο Westminster Hall, όπου συνάντησαν τα μέλη του κοινοβουλίου και των λόρδων και δέχτηκαν τα συλλυπητήριά τους.

 

Μετά, θα ταξιδέψουν αεροπορικώς στη Σκωτία και ο Κάρολος Γ’ θα επιθεωρήσει την τιμητική φρουρά στο Χόλιρουντχαουζ. Εκεί θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης των κλειδιών στον προαύλιο χώρο του παλατιού και στη συνέχεια ο βασιλιάς θα έχει ακρόαση με την πρωθυπουργό, ενώ θα ακολουθήσει ακρόαση με τον προεδρεύοντα αξιωματούχο του σκωτσέζικου κοινοβουλίου. Ο ίδιος θα μιλήσει, επίσης, στο κοινοβούλιο της Σκωτίας.

ΠΗΓΗ: newsit.gr