Στελέχη αστυνομικής μονάδας ειδικών αποστολών εισέβαλαν σε νοσοκομείο και απαίτησαν από γιατρούς να τους παραδώσουν τη σφαίρα, η οποία νωρίτερα είχε στοιχίσει τη ζωή 8χρονης.

Συγκεκριμένα, 10 ως 20 αστυνομικοί μπήκαν τον περασμένο μήνα σε νοσοκομείο του Ρίο ντε Τζανέιρο και απαίτησαν από το προσωπικό του να τους παραδώσει τη σφαίρα, η οποία φέρεται να σκότωσε 8χρονο κορίτσι κατά τη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε την Πέμπτη το βραζιλιάνικο περιοδικό Veja.

Οι άνδρες της μονάδας αυτής έκαναν έφοδο στο νοσοκομείο Ζετούλιου Βάργκας το Σάββατο 21η Σεπτεμβρίου, μερικές ώρες αφότου η μικρή Άγκαθα Φέλιξ σκοτώθηκε στη συνοικία Αλεμάου.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, το κορίτσι τραυματίστηκε κατά τη διάρκεια εφόδου της αστυνομίας, όταν ένα από τα στελέχη της άνοιξε πυρ εναντίον μοτοσικλετιστή και χτύπησε το παιδί κατά λάθος.

Η Άγκαθα υπέκυψε αργότερα στο νοσοκομείο όπου διακομίστηκε.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του περιοδικού, οι γιατροί αρνήθηκαν να παραδώσουν στους αστυνομικούς τη σφαίρα και ορισμένοι από αυτούς φοβούνται ότι θα υποστούν αντίποινα.

Η μονάδα ειδικών αστυνομικών επιχειρήσεων (Batalhão de Operações Policiais Especiais, BOPE) διαβεβαίωσε ότι είναι φυσιολογικό στελέχη της να πηγαίνουν σε νοσοκομεία έπειτα από επιχειρήσεις με τραυματισμούς.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι άρχισε εσωτερική έρευνα για την «πιθανή ανάρμοστη συμπεριφορά» στελεχών της ομάδας που ενεπλάκη, εντός των ορίων της ευρύτερης έρευνας που διενεργείται.

Η αστυνομία της πόλης ανέφερε πάντως πως δεν υπάρχει καμιά αναφορά σχετικά με την έφοδο.

Η Άγκαθα είναι το πέμπτο παιδί το οποίο σκοτώθηκε μέσα στο 2019, από πυρά των δυνάμεων επιβολής της τάξης στο Ρίο. Ο θάνατός της προκάλεσε κατακραυγή στη βραζιλιάνικη μεγαλούπολη, όπου το ζήτημα των κρουσμάτων υπέρμετρης βίας από πλευράς της αστυνομίας παίρνει ολοένα μεγαλύτερες διαστάσεις.

Μεταξύ του Ιανουαρίου και του Αυγούστου του 2019, η αστυνομία σκότωσε 1.249 ανθρώπους στο Ρίο, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, αριθμό αυξημένο κατά 20% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο ή περίπου πέντε την ημέρα. Ο αριθμός αυτός είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί αφότου η Πολιτεία άρχισε να τηρεί την τρέχουσα βάση δεδομένων της, το 2003.

Ο ακροδεξιός πρόεδρος Ζαΐχ Μπολσονάρου και ο κυβερνήτης της Πολιτείας Ρίο Ουίλσον Βίτσελ, οι οποίοι έχουν ταχθεί υπέρ της σκληρότερης αντιμετώπισης των κακοποιών, επικρίνονται από αρκετούς, που θεωρούν ότι με τις δηλώσεις τους έδωσαν ουσιαστικά «πράσινο φως» στα στελέχη της αστυνομίας να πυροβολούν για να σκοτώνουν.

Πηγή:cnn.gr