Ένα πορτραίτο του αναγεννησιακού ζωγράφου Τιτσιάνο που είχε χαθεί εδώ και σχεδόν 20 χρόνια βρέθηκε σύμφωνα με την ιταλική αστυνομία. Το έργο του 16ου αιώνα με τίτλο «Πορτρέτο ενός άνδρα με μαύρο μπερέ» (Ritratto di gentiluomo con berretto nero) χάθηκε για πρώτη φορά πριν από δύο δεκαετίες από άγνωστη τοποθεσία. Μετά την εξαφάνισή του το 2004 οι αρχές πίστεψαν ότι είχε μεταφερθεί στην Ελβετία παράνομα.

Τώρα ανακαλύφθηκε από τμήμα της μονάδας πολιτιστικής κληρονομιάς του Τορίνο της ιταλικής κρατικής αστυνομίας.

Ο ζωγράφος της Αναγέννησης δραστηριοποιήθηκε κατά τον 16ο αιώνα ως μέλος της ενετικής σχολής. Απέκτησε φήμη για την απόδοση αριστοκρατικών και μυθικών θεμάτων σε δραματικό στυλ και υπηρέτησε ως αυλικός ζωγράφος σε Ιταλούς ευγενείς και μέλη της δυναστείας των Αψβούργων της Αυστρίας πριν από το θάνατό του το 1576.

Η αστυνομία διερευνά δύο Ελβετούς πολίτες

Το έργο Ritratto di gentiluomo con berretto nero

Το έργο παρουσιάστηκε από το ιταλικό κράτος σε επίσημη τελετή στις 19 Μαΐου στην περιοχή Πιεμόντε της βορειοδυτικής Ιταλίας, όπου είχε μεταφερθεί για αποκατάσταση και κρατήθηκε σε τοπικό στούντιο στο Άστι.

Η αστυνομική μονάδα δεν έδωσε στη δημοσιότητα λεπτομέρειες σχετικά με τον αρχικό ιδιοκτήτη και την τοποθεσία, στην οποία εντοπίστηκε ο πίνακας. Η αστυνομία διερευνά δύο Ελβετούς πολίτες, κανένας από τους οποίους δεν κατονομάστηκε από αξιωματούχους, για την κλοπή του πίνακα, σύμφωνα με δημοσιεύματα του ιταλικού και διεθνούς Τύπου που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η αξία του υπολογίζεται πάνω από επτά εκατομμύρια δολάρια.

Το 2011, ο οίκος Sotheby’s πούλησε τον πίνακα του Τιτσιάνο «Μαντόνα με βρέφος» του 1508 έναντι 16,9 εκατομμυρίων δολαρίων, τιμή ρεκόρ για έργο του καλλιτέχνη σε δημοπρασία.

 

ΠΗΓΗ: newsbeast