Ο Γεράσιμος Γαλιατσάτος έχασε την ευκαιρία να φέρει ένα μετάλλιο στην Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων που γίνονται στο Μπουένος Άιρες, έχοντας τρεις άκυρες προσπάθειες στο αρασέ και μια… επεισοδιακή παρουσία στο χώρο του αγωνίσματος.

Ο Κεφαλονίτης αθλητής, ο οποίος θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα της ελληνικής άρσης βαρών, ξεκίνησε βάζοντας τα βάρη ψηλότερα από όλους τους άλλους αθλητές, στα 150 κιλά.

Όπως μας είπε ο ίδιος η στρατηγική αυτή αποφασίστηκε από τον ομοσπονδιακό προπονητή, Οδυσσέα Δήμα, προκειμένου να…τραβήξουν ψηλά, όπως είπε τον Ιταλό διεκδικητή του χρυσού, και να τον εξαναγκάσουν σε 2 άκυρες προσπάθειες.

Το… σχέδιο πέτυχε εν μέρει, αφού ούτε ο Γαλιατσάτος κατάφερε να πετύχει έστω και μία έγκυρη προσπάθεια. Ο Έλληνας αθλητής διαμαρτύρεται έντονα, τόσο για τις αποφάσεις των κριτών όσο και για την στήριξη από τον ομοσπονδιακό προπονητή και τον αδελφό του, Πύρρο Δήμα.

Γαλιατσάτος: “Γιατί δεν έκαναν ένσταση;”

Ο Γαλιατσάτος μίλησε στα “.kefalonitikanea.gr” και χαρακτήρισε “απολύτως σωστή” την απόφαση του ομοσπονδιακού προπονητή να πάνε τόσο ψηλά στα κιλά. Ο Έλληνας αθλητής τόνισε στη συνέχεια πως το πρόβλημα ήταν… αλλού!

“Τα προβλήματα ξεκίνησαν πριν από τον αγώνα, στο ζέσταμα. Μου είχαν υποσχεθεί ότι ο προσωπικός μου προπονητής Νίκος Γαλιατσάτος θα έμπαινε νόμιμα στο γήπεδο, ότι θα είχε δικό του ταμπελάκι. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Επιπλέον αντιμετώπισα κι άλλα προβλήματα, όπως το κρύο στον χώρο που έκανα ζέσταμα. Έτσι μπήκα στον αγώνα και έχασα την πρώτη προσπάθεια. Στη συνέχεια μίλησα με τον προπονητή μου, κατάλαβα κι εγώ τι έπρεπε να διορθώσω και μπήκα για τη δεύτερη προσπάθεια με μεγαλύτερη σιγουριά. Και πράγματι τα κατάφερα. Αυτό που έγινε μ’ εμένα δεν έχει ξαναγίνει. Και οι τρεις διαιτητές έδειξαν έγκυρο, έφυγα από εκείνο το σημείο και πήγα να ζητήσω στον προπονητή μου να πάμε στα 155. Τότε ο Πύρρος Δήμας μου είπε ότι η προσπάθεια βγήκε άκυρη.

Εκεί τρελάθηκα. Του εξήγησα ότι είδα με τα μάτια μου τα τρία λευκά φώτα (σ.σ. μας είπε μάλιστα, ότι αυτό υπάρχει και σε βίντεο), άφησα τα βάρη όταν πήρα το “οκ” από τους διαιτητές και του ζήτησα επίμονα να καταθέσουν ένσταση. Εκείνος μου ζήτησε να βγω για την τρίτη προσπάθεια.

Ο Γεράσιμος Γαλιατσάτος, συνεχίζει να μας μιλάει στα Κεφαλονίτικα Νέα, εκφράζοντας… θυμό και απογοήτευση για την άδικη, όπως ισχυρίζεται, ακύρωση. “Στην τρίτη προσπάθεια και πάλι αδικήθηκα. Γλίστρησαν τα παπούτσια μου στο παρκέ και έπεσα με τα μούτρα. Αυτά είναι απαράδεκτα πράγματα. Δεν είχαν σκουπίσει σωστά το παρκέ. Δεν είναι δική μου ευθύνη αυτό. Έπρεπε να επαναληφθεί η προσπάθεια αφού ήταν ευθύνη των διοργανωτών η κατάσταση στον αγωνιστικό χώρο” τόνισε.

Τέλος, ο Γαλιατσάτος εξέφρασε τα έντονα παράπονα που έχει από τους προπονητές της Ομοσπονδίας. Ο Έλληνας αθλητής ήθελε να κατατεθεί ένσταση και για την τρίτη, αλλά κυρίως για την δεύτερη προσπάθεια, κάτι όμως που δεν έγινε. “Γιατί δεν έγινε ένσταση;” ανέφερε χαρακτηριστικά ο νεαρός αθλητής της Άρσης Βαρών, ο οποίος αποκλείστηκε από το ζετέ και βγήκε εκτός μεταλλίων.

Ο νεαρός πρωταθλητής μίλησε και για το επεισόδιο με τον Πύρρο Δήμα…

“Μόλις τελείωσα την τρίτη προσπάθεια πήγα προς το μέρος του προπονητή μου (Νίκου Γαλιατσάτου) που βρισκόταν στις εξέδρες. Ήθελα να του ζητήσω να καταθέσει εκείνος την ένσταση (σ.σ. ο Νίκος Γαλιατσάτος επιβεβαιώνει τον ισχυρισμό του μικρού, προσθέτοντας ότι αυτό το έκανε επειδή δεν υπήρχε ανταπόκριση από τους ομοσπονδιακούς προπονητές αλλά και επειδή ο ίδιος γνωρίζει Ισπανικά). Πριν προλάβω να φτάσω ήρθε ο Πύρρος Δήμας από πίσω μου και άρχισε να με τραβάει για να με εμποδίσει. Εγώ αντιστάθηκα και συνέχισα προς τον προπονητή μου. Του ζήτησα να κάνει εκείνος την ένσταση. Μετά από επίμονες προσπάθειες δικές μου τελικά κατέβηκε μαζί μου, παρότι δεν είχε το ειδικό ταμπελάκι (σ.σ. διαπίστευση). Κατάφερε να φτάσει μέχρι σε ένα σημείο, όμως μετά από λίγο τον περικύκλωσαν 10 άνθρωποι περίπου και του ζήτησαν να αποχωρήσει. Έτσι αναγκάστηκε να σταματήσει”.

ΠΗΓΗ video: sportstonoto.gr

Και ο αθλητής καταλήγει. “Τιμώ τον Πύρρο Δήμα ως αθλητή, είναι από τους σημαντικότερους που πέρασαν από την ελληνική άρση βαρών, αλλά επιμένω. Γιατί δεν έγινε ένσταση στη δεύτερη προσπάθεια που είχε βγει έγκυρη και από τους τρεις διαιτητές”;

Πύρρος Δήμας: “Το θέμα σε ΔΟΕ και Παγκόσμια Ομοσπονδία – Δεν έπρεπε να αντιδράσει έτσι ο αθλητής”

Το “kefalonitikanea.gr” απευθύνθηκε στον Πύρρο Δήμα, ο οποίος αρχικά αποκάλυψε ότι το θέμα είναι υπό διερεύνηση, τόσο στην Παγκόσμια Ομοσπονδία όσο και στην ΔΟΕ. “ Η προσπάθεια ολοκληρώθηκε, απλά ισχυρίζονται ότι ο αθλητής κατέβασε τα κιλά πριν ανάψει το πράσινο φως” ανέφερε αρχικά.

Όσον αφορά το επεισόδιο που δημιουργήθηκε με τον αθλητή: “Δεν δικαιολογείται ο αθλητής. Η Ολυμπιάδα Νέων είναι πιο πολύ εκπαιδευτική παρά έχει σχέση με μετάλλια και επιτυχίες. Μαθαίνει η νέα γενιά το Ολυμπιακό Πνεύμα”.

Πηγή: Νewsit-kefalonitikanea.gr