Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

29 Μαρτίου 2024
9.9 C
Corfu

Ανακαλύφθηκαν εγκεφαλικά κύτταρα που μας κάνουν θαρραλέους

Διαβάστε ακόμα

Αν αναρωτιέστε γιατί μερικοί άνθρωποι είναι τόσο θαρραλέοι, ενώ άλλοι δειλιάζουν να πάρουν και το παραμικρό ρίσκο που ενέχει κίνδυνο για τη σωματική τους ακεραιότητα, η απάντηση βρίσκεται στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου μας.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Σουηδοί ερευνητές δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Nature Communications μελέτη σύμφωνα με την οποία συγκεκριμένα κύτταρα στον ιππόκαμπο παίζουν καθοριστικό ρόλο στο πόσο θαρραλέος ή δειλός είναι κάποιος.

Ομάδα ειδικών από το Τμήμα Νευροεπιστήμης του Πανεπιστημίου της Ουψάλα συνεργάστηκε με ερευνητές του Ινστιτούτου Εγκεφάλου του Ομοσπονδιακού Πανεπιστημίου του Ρίο Γκράντε ντο Νορτε της Βραζιλίας και ανακάλυψαν ότι μερικά από τα κύτταρα του ιππόκαμπου παίζουν καθοριστικό ρόλο στη ριψοκίνδυνη συμπεριφορά και το άγχος.

Οι ειδικοί παρατήρησαν ότι οι νευρώνες OLM, όταν διεγείρονται παράγουν έναν εγκεφαλικό ρυθμό που είναι ίδιος με αυτό όταν τα ζώα αισθάνονται ασφαλή σε ένα απειλητικό περιβάλλον. Ακόμα διαπίστωσαν ότι το άγχος και η ριψοκίνδυνη συμπεριφορά μπορεί να ελεγχθεί με τη χειραγώγηση των κυττάρων OLM.

Και αυτό μπορεί να επιτευχθεί με φαρμακολογικούς παράγοντες.

Η ίδια επιστημονική ομάδα στο πρόσφατο παρελθόν ανακάλυψε ότι τα κύτταρα OLM είναι «πυλωροί» των αναμνήσεων στον ιππόκαμπο και έχουν μεγάλη ευαισθησία στη νικοτίνη.

«Αυτό εν μέρει εξηγεί γιατί όταν οι άνθρωποι έχουν άγχος στρέφονται στο τσιγάρο για να χαλαρώσουν», λέει ο Δρ Ρίτσαρντσον Λεαο από το βραζιλιάνικο Ινστιτούτου Εγκεφάλου.

Η συμμετοχή του ιππόκαμπου στα συναισθήματα δεν έχει μελετηθεί τόσο πολύ, όσο στη μνήμη και τη γνωστικότητα.

Το 2014 το Νόμπελ Ιατρικής απονεμήθηκε στην ανακάλυψη των κυττάρων που ονομάστηκαν «βιολογικό GPS» καθώς παίζουν ρόλο στην πλοήγηση στο χώρο.

Επίσης, ο ιππόκαμπος μελετάτε εκτενώς πλέον ως προς τον ρόλο του στη ρύθμιση των συναισθημάτων.

«Είναι εντυπωσιακό πως διαφορετικές περιοχές της ίδιας εγκεφαλικής δομής ελέγχουν διακριτές συμπεριφορές και πως αλληλεπιδρούμε μεταξύ μας. Η αναγνώριση συγκεκριμένων κυκλωμάτων που βρίσκονται πίσω από τη γνωστικότητα ή συναισθηματικές διαδικασίες είναι καίριας σημασίας για την καλύτερη κατανόηση της εγκεφαλικής λειτουργίας και την ανάπτυξη νέων φαρμάκων», συμπληρώνει η Δρ Σαντζα Μικουλοβιτς από το Πανεπιστήμιο της Ουψάλα.

Πηγή:in.gr

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Καραμανλής για Τέμπη: «Έχω πολιτική ευθύνη και γι’ αυτό και παραιτήθηκα αμέσως – Είμαι στη διάθεση των Αρχών για εξηγήσεις»

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ μία μέρα μετά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο Κώστας Καραμανλής ερωτηθείς για...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img