Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

29 Μαρτίου 2024
16.9 C
Corfu

‘Ερευνα: Πώς η παχυσαρκία επηρεάζει την αίσθηση της γεύσης

Διαβάστε ακόμα

Η παχυσαρκία είναι η μάστιγα της εποχής μας και δυστυχώς ένα από τα πιο σοβαρά προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι σχεδόν σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Πρόσφατη έρευνα, είχε δείξει μάλιστα, ότι αν κάποιος χρησιμοποιεί πάρα πολλές ώρες το κινητό του, αυξάνεται ο κίνδυνος παχυσαρκίας και καρδιαγγειακών νόσων.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης Binghampton την οποία επικαλείται ο διαδικτυακός ιστότοπος ScienceDaily, η παχυσαρκία συνδέεται με μειωμένη ανταπόκριση στην αίσθηση της γεύσης.

Μέχρι τώρα ήταν ήδη γνωστό πως ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεται κανείς τη γεύση τροποποιείται με την παχυσαρκία. Η παρούσα μελέτη, όμως, είναι η πρώτη που διερεύνησε τις νευρωνικές αλλαγές που κρύβονται πίσω από αυτή την κατάσταση.

«Είναι εντυπωσιακό το πόσο λίγα ξέρουμε για το πώς η παχυσαρκία επηρεάζει την αίσθηση της γεύσης, αν σκεφτεί κανείς ότι η τελευταία καθορίζει τι είναι αυτό που θα επιλέξουμε να φάμε», δήλωσε η Πατρίσια ντι Λορέντζο, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπίστήμιο BInghampton.
Πώς η παχυσαρκία επηρεάζει τη γεύση

Οι ερευνητές κατέγραψαν τις απαντήσεις μεμονωμένων κυττάρων του εγκεφαλικού στελέχους αρουραίων που είχαν γίνει παχύσαρκοι μετά από μια διατροφή υψηλή σε λίπη. Οι αποκρίσεις του εγκεφαλικού στελέχους των αρουραίων στα ερεθίσματα γεύσης παρουσιάζονταν καθυστερημένα και ήταν μικρότερες σε ένταση και διάρκεια συγκριτικά με τους αδύνατους αρουραίους.

Μια διατροφή υψηλή σε λίπη δημιουργεί πιο αμβλεία απόκριση γεύσης στον εγκέφαλο και μειωμένη αίσθηση γεύσης κατά την κατάποση αυτών των τροφών.

Η ερευνήτρια τονίζει ότι το ζήτημα είναι να βρεθεί αν τα ίδια αποτελέσματα που παρουσιάστηκαν στους αρουραίους εμφανίζονται και στους ανθρώπους. Η μέχρι τώρα έρευνα έχει δείξει ότι τόσο στους παχύσαρκους αρουραίους όσο και στους παχύσαρκους ανθρώπους ο αριθμός των γευστικών καλύκων στη γλώσσα -κύτταρα που αντιδρούν στα διαφορετικά ερεθίσματα: γλυκό, πικρό, ξινό, αλμυρό- είναι μειωμένος.

Επομένως, με βάση αυτό το δεδομένο, η ντι Λορέντζο ισχυρίζεται ότι η μειωμένη ανταπόκριση του εγκεφαλικού στελέχους στα ερεθίσματα γεύσης που βρέθηκε στα ποντίκια είναι αρκετά πιθανό να παρουσιάζεται και στους ανθρώπους.
Πηγή: iefimerida.gr

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Καραμανλής για Τέμπη: «Έχω πολιτική ευθύνη και γι’ αυτό και παραιτήθηκα αμέσως – Είμαι στη διάθεση των Αρχών για εξηγήσεις»

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ μία μέρα μετά την καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, ο Κώστας Καραμανλής ερωτηθείς για...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img