Σε μια ομάδα υγιών, παχύσαρκων ενηλίκων, η κατανάλωση ελαιολάδου τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα σχετίστηκε με λιγότερη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων στο αίμα τους, γεγονός που μπορεί να μειώνει την τάση θρόμβωσης.

Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας προκαταρκτικής έρευνας που παρουσιάστηκε φέτος στις Επιστημονικές Συνεδρίες της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.

Τα αιμοπετάλια είναι θραύσματα κυττάρων αίματος που συγκολλούνται μεταξύ τους και σχηματίζουν συστάδες και θρόμβους όταν ενεργοποιούνται. Συμβάλλουν στη συσσώρευση πλάκας στις αρτηρίες, γνωστή ως αθηροσκλήρωση, η οποία αποτελεί τη βάση για τα περισσότερα καρδιακά επεισόδια και εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης Sean P. Heffron, επίκουρο καθηγητή στο NYU School of Medicine, στη Νέα Υόρκη.

Χρησιμοποιώντας ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης τροφίμων, οι ερευνητές εντόπισαν πόσο συχνά 63 παχύσαρκοι, μη καπνιστές και μη διαβητικοί κατανάλωναν ελαιόλαδο. Η μέση ηλικία των συμμετεχόντων ήταν τα 32,2 έτη και ο μέσος δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ) ήταν 44,1.

Μειωμένος κίνδυνος θρόμβωσης

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν ελαιόλαδο τουλάχιστον μια φορά την εβδομάδα είχαν χαμηλότερη ενεργοποίηση των αιμοπεταλίων τους σε σχέση με όσους κατανάλωναν μικρότερη ποσότητα ελαιολάδου. Τα χαμηλότερα επίπεδα συσσωμάτωσης αιμοπεταλίων παρατηρήθηκαν σε όσους κατανάλωναν ελαιόλαδο συχνά.

image

Τα παχύσαρκα άτομα διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακής προσβολής, εγκεφαλικού επεισοδίου ή άλλου καρδιαγγειακού επεισοδίου, ακόμη και αν δεν έχουν διαβήτη ή άλλες παθήσεις που σχετίζονται με την παχυσαρκία.

«Η μελέτη μας δείχνει ότι η επιλογή να καταναλώνουμε ελαιόλαδο μπορεί να έχει τη δυνατότητα βοηθήσει να τροποποιηθεί αυτός ο κίνδυνος, μειώνοντας πιθανώς την απειλή για ένα παχύσαρκο άτομο να υποστεί καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο», δήλωσε ο Heffron.

πηγή: zougla