Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

20 Απριλίου 2024
13.9 C
Corfu

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας | Νέα όρια ασφαλούς έκθεσης σε οθόνες για μικρά παιδιά

Διαβάστε ακόμα

Στα παιδιά ηλικίας δύο έως τεσσάρων ετών δεν πρέπει να επιτρέπεται να μένουν περισσότερο από μια ώρα την ημέρα καθισμένα μπροστά σε οθόνες και τα μικρότερα του ενός έτους πρέπει να μην εκτίθενται καθόλου σε ηλεκτρονικές οθόνες, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ)

Η υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για την υγεία εξέδωσε τις πρώτες κατευθυντήριες οδηγίες της για το θέμα. Υπογράμμισε πως τα παιδιά κάτω των πέντε ετών πρέπει επίσης να έχουν φυσική δραστηριότητα και να κοιμούνται επαρκώς ώστε να βοηθηθούν να αναπτύξουν καλές συνήθειες στην υπόλοιπη ζωή τους και για να προληφθούν η παχυσαρκία και άλλες ασθένειες αργότερα στη ζωή τους.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Ο χρόνος που περνούν τα παιδιά καθισμένα μπροστά σε οθόνες (sedentary screen time) περιλαμβάνει την παρακολούθηση τηλεόρασης ή βίντεο και τα παιγνίδια σε ηλεκτρονικό υπολογιστή.

«Η υγιής φυσική δραστηριότητα, η καθιστική συμπεριφορά και οι συνήθειες του ύπνου καθιερώνονται νωρίς στη ζωή, προσφέροντας μια ευκαιρία να διαμορφωθούν συνήθειες στη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, της εφηβείας και στην ενήλικη ζωή», αναφέρει ο ΠΟΥ στις κατευθυντήριες οδηγίες του προς τα κράτη μέλη.

Παιδιά ηλικίας από ενός μέχρι τεσσάρων ετών πρέπει να περνούν τουλάχιστον τρεις ώρες με μια ποικιλία φυσικών δραστηριοτήτων που θα απλώνονται σε όλη τη διάρκεια της ημέρας, αναφέρει. Μωρά κάτω του ενός έτους πρέπει να αλληλεπιδρούν παίζοντας στο πάτωμα και να αποφεύγουν όλες τις οθόνες, προσθέτει.

Για τα μωρά μικρότερα των 12 μηνών, ο ΠΟΥ συνιστά τουλάχιστον 30 λεπτά φυσικής δραστηριότητας ημερησίως. Τα μωρά αυτά δεν πρέπει να παραμένουν περισσότερο από μια ώρα συνεχώς σε παιδικά καρότσια, παιδικά καθίσματα ή στην πλάτη κάποιου· και πρέπει να κοιμούνται από 12 έως 17 ώρες την ημέρα, σύμφωνα πάντα με τον ΠΟΥ.

Για τα παιδιά ηλικίας ενός έως δύο ετών, ο ΠΟΥ συνιστά δύο ώρες σωματική δραστηριότητα ημερησίως, αλλά να μην μένουν καθισμένα μπροστά σε οθόνη περισσότερο από μία ώρα, και τουλάχιστον 11 ώρες ύπνου.

Για τα παιδιά από 3 έως 4 ετών, οι δύο ώρες φυσικής δραστηριότητας καθημερινά πρέπει να περιλαμβάνουν τουλάχιστον μια ώρα «μέτριων έως έντονων» κινήσεων. Ο χρόνος που είναι αφιερωμένος στις οθόνες δεν πρέπει να υπερβαίνει και εδώ τη μία ώρα.

Η ακινησία είναι «κορυφαίος παράγοντας κινδύνου» όσον αφορά τη θνησιμότητα και τροφοδοτεί την παγκόσμια αύξηση των υπέρβαρων και των παχύσαρκων ανθρώπων, αναφέρει ο ΠΟΥ.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το υπερβολικό βάρος μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες στις οποίες περιλαμβάνονται ο διαβήτης, η υπέρταση και μερικές μορφές καρκίνου.

Η πρώιμη παιδική ηλικία είναι μια περίοδος ταχείας σωματικής και γνωστικής ανάπτυξης στη διάρκεια της οποίας διαμορφώνονται συνήθειες και προσαρμόζονται οικογενειακές ρουτίνες, αναφέρει ο ΠΟΥ στις κατευθυντήριες οδηγίες του, που έχουν εξαχθεί από στοιχεία από εκατοντάδες μελέτες, πολλές από τις οποίες έχουν γίνει στην Αυστραλία, τον Καναδά, τη Νότια Αφρική και τις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Οι καθιστικές συμπεριφορές, όπως η χρήση μηχανοκίνητου μέσου μεταφοράς αντί του περπατήματος ή της ποδηλασίας, το κάθισμα σε θρανίο στο σχολείο, η παρακολούθηση τηλεόρασης ή τα παιγνίδια σε οθόνη, κυριαρχούν όλο και περισσότερο και συνδέονται με κακά αποτελέσματα στην υγεία», αναφέρει ο ΠΟΥ.

Η χρόνια έλλειψη ύπνου στα παιδιά έχει συνδεθεί με αυξημένη συσσώρευση υπερβολικού λίπους, προσθέτει.

Η μικρότερη διάρκεια ύπνου έχει συνδεθεί με περισσότερη παρακολούθηση τηλεόρασης και με παιγνίδια στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, αναφέρει ακόμη ο ΠΟΥ.

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Κέρκυρα: Ηττήθηκαν τα “λιονταρια” του 4ου ΓΕΛ

Πάλεψαν τα "λιονταρια" του 4ου ΓΕΛ αλλά ηττήθηκαν από την Χαλκίδα με 71 - 63 στους 8 του σχολικού...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img