Για την πτώση τμήματος της οροφής από το  στεγασμένο αίθριο του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και τον παρολίγον τραυματισμού εργαζομένου.
Δυο μέρες μετά τα «έκτακτα καιρικά φαινόμενα» πάνω από τη πόλη της Κέρκυρας ήταν αρκετές για να φανούν άλλη μια φορά τα σημαντικά κτηριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές και οι υπηρεσίες του Ψυχιατρικού Τομέα του ΓΝΚ
Συγκεκριμένα στις 29/9/202, και μάλιστα σε πρωινή ώρα κατά την οποία υπήρχε προσέλευση ασθενών, αποκολλήθηκε  τμήμα της ξύλινης οροφής από το στεγασμένο αίθριο του Κέντρου ψυχικής Υγείας ( ύψους τουλάχιστον 4  μέτρων)  και υπήρξε άμεσος  κίνδυνος τραυματισμού εργαζόμενου.
Το γεγονός αυτό συνέβη πάρα τις συνεχείς οχλήσεις  και εκκλήσεις του προσωπικού για τα κτηριολογικά θέματα του Κ.Ψ.Υ ( στέγη , τουαλέτες που δε λειτουργούν, χημική τουαλέτα στη μέση της αυλής, σάπιες υποδομές, βουλωμένες αποχετεύσεις, επικίνδυνος ηλεκτρολογικός εξοπλισμός κλπ) με τελευταία στις 6/9/2022 προς τον ίδιο τον Διοικητή του ΓΝΚ όπου επισημαίνονταν ακριβώς  ο κίνδυνος πτώσης  τμήματος της οροφής και τραυματισμού εργαζόμενου ή ασθενή.
Ήδη από το 2019 οι εργαζόμενοι είχαν προειδοποιήσει ότι χρειάζεται αλλαγή στέγης στο κτήριο που στεγάζεται το ΚΨΥ και από την οποία εισέρχονται όμβρια ύδατα, ενώ πολλές φορές έχει επισημανθεί τόσο προφορικά όσο και εγγράφως προς όλες τις διοικήσεις που έχουν περάσει από το ΓΝΚ  η κακή κτηριολογικά κατάσταση στην οποία  βρίσκονται κτηριακές υποδομές που στεγάζουν υπηρεσίες του ψυχιατρικού τομέα.
Η διαρκής υποστελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας , η έλλειψη μέσων και πόρων έχει οδηγήσει σε μία συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση η οποία θέτει πλέον σε κίνδυνο ασθενείς και προσωπικό.
Αντίστοιχα προβλήματα με το ΚΨΥ ,σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό ,υπάρχουν και σε άλλα κτήρια (του Νοσοκομείου ή ιδιωτικά τα οποία μισθώνει το Νοσοκομείο) στα οποία στεγάζονται δομές και υπηρεσίες του Ψυχιατρικού Τομέα.
Το κτήριο του ΚΕΠΕ , ο μετανοσοκομείακός ξενώνας Ν Μώρος, το Κέντρο Ημέρας, το κτήριο που στεγάζονται οι υπηρεσίες απεξάρτησης Διάπλους  παρουσιάζουν σημαντικά κτηριολογικά προβλήματα με εισροές όμβριων υδάτων από τις στέγες , δομικής φύσεως προβλήματα κλπ.  Παράλληλα τα ιδιωτικά κτήρια που μισθώνονται για  τη στέγαση των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης είναι και αυτά πεπαλαιωμένα και ακατάλληλα στο μεγαλύτερο μέρος τους κτήρια.
Σήμερα πρωί, μία μόλις μέρα μετά το περιστατικό που συνέβη στο ΚΨΥ υπήρξε πτώση μαντρότοιχου στο χώρο του μετανοσοκομειακού ξενώνα και του κέντρου ημέρας,  προκαλώντας φθορά στην παρακείμενη κολόνα ηλεκτρικού ρεύματος θέτοντας σε κίνδυνο τους περιοίκους του χώρου καθώς και όσους περνάνε από το σημείο αυτό που έχει αυξημένη κίνηση κατά τις πρωινές ώρες λόγω παρακείμενου σχολείου.
Καλούμε άμεσα τη διοίκηση του ΓΝΚ:
1)Να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εξασφαλιστούν ασφαλείς συνθήκες εργασίας προσέλευσης και διαμονής  ασθενών.
2) Να επισκευαστούν όλες εκείνες οι φθορές  που δημιουργούν κίνδυνους για ασθενείς και προσωπικό.
3) Να εξασφαλίσει την συνέχιση της λειτουργίας του ΚΨΥ και του Ιατροπαιδαγωγικού κέντρου δεδομένου ότι αποτελούν τις μοναδικές πρωτοβάθμιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας στο νησί.  Υπάρχει ήδη η προηγούμενη αρνητική εμπειρία από τη δομή ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης στις Μπενίτσες που έκλεισε για λόγους ακαταλληλότητας κτηρίου και δεν ξανάνοιξε ποτέ.
4) Να γίνουν όλες οι απαιτούμενες ενέργειες ώστε να βρεθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να αποκατασταθούν τα κτήρια στα οποία  στεγάζονται υπηρεσίες  του Ψυχιατρικού Τομέα και του Νοσοκομείου γενικότερα , να αποκατασταθούν κτήρια που ανήκουν στο νοσοκομείο και να στεγαστούν σε αυτά δομές και υπηρεσίες του Ψυχιατρικού τομέα οι οποίες στεγάζονται τώρα σε ακατάλληλα ιδιωτικά κτήρια.
Η ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΡΩΤΗ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΑ ΣΕ ΕΝΑ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΓΝΚ
ΥΓ: Θα ακολουθήσουν ενδεικτικά φωτογραφίες προς τα ΜΜΕ από το ΚΨΥ και το ΚΕΠΕ  για τη κτιριακή κατάσταση που βρίσκονται
To εγγραφο προς την Διοίκηση του ΓΝΚ απο το Σωματείο εργαζομένων ΨΤΓ

Από

Σωματείο εργαζομένων Ψυχ τομέα ΓΝΚ

Προς

Διοικητή ΓΝΚ

 

Θέμα: Πτώση τμήματος της οροφής από το  στεγασμένο αίθρίο του ΚΨΥ και κίνδυνος τραυματισμού εργαζομένου

 

ΚύριεΔιοικητά

Στις 29/9/22 υπήρξε αποκόλληση τμήματος της ξύλινης οροφής από το στεγασμένο αίθριο του Κέντρου ψυχικής Υγείας ( ύψους τουλάχιστον 4  μέτρων)  και υπήρξε κίνδυνος τραυματισμού εργαζόμενου.

Το γεγονός αυτό συνέβη πάρα τις συνεχείςοχλήσεις  και εκκλήσεις του προσωπικού για τα κτηριολογικά θέματα του Κ.Ψ.Υ (με τελευταία στις 6/9/2022 προς εσάς προσωπικά) επισημαίνοντας ακριβώςτον κίνδυνο πτώσης  τμήματος της οροφής και τραυματισμού εργαζόμενου ή ασθενή.

Και άλλες φορές έχει επισημανθεί τόσο προφορικά όσο και εγγράφως προς όλες τις διοικήσεις που έχουν περάσει από το ΓΝΚ  η κακή κτηριολογικά κατάσταση στην οποία  βρίσκονται κτηριακές υποδομές που στεγάζουν υπηρεσίες του ψυχιατρικού τομέα

Η διαρκής υποστελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας , η έλλειψη μέσων και πόρων έχει οδηγήσει σε μία συνεχώς επιδεινούμενη κατάσταση η οποία θέτει πλέον σε κίνδυνο ασθενείς και προσωπικό.

Αντίστοιχα προβλήματα με το ΚΨΥ ,σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό ,υπάρχουν και σε άλλα κτήρια (του Νοσοκομείου ή ιδιωτικά τα οποία μισθώνει το Νοσοκομείο)στα οποία στεγάζονται δομές και υπηρεσίες του Ψυχιατρικού Τομέα. Το κτήριο του ΚΕΠΕ , ο μετανοσοκομείακος ξενώνας Ν Μόρος, το Κέντρο Ημέρας παρουσιάζουνσημαντικά κτηριολογικά προβλήματα. Παράλληλα τα ιδιωτικά κτήρια που μισθώνονται για  τη στέγαση των δομών ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης είναι και αυτά πεπαλαιωμένα και ακατάλληλα στο μεγαλύτερο μέρος τους κτήρια.

Σας καλούμε άμεσα

  • Να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να εξασφαλιστούνασφαλείς συνθήκες εργασίας προσέλευσης και διαμονής ασθενών
  • Να επισκευαστούν όλες εκείνες οι φθορές  που δημιουργούν κίνδυνους για ασθενείς και προσωπικό
  • Να εξασφαλίσετε την συνέχιση της λειτουργίας του ΚΨΥ και του Ιατροπαιδαγωγικού κέντρου δεδομένου ότι αποτελούν τις μοναδικές πρωτοβάθμιες υπηρεσίες ψυχικής υγείας στο νησί.
  • Να γίνουν όλες οι απαιτούμενεςενέργειεςώστε να βρεθούν τα χρηματοδοτικά εργαλεία και να αποκατασταθούντα κτήρια στα οποία στεγάζονται υπηρεσίες  του Ψυχιατρικου Τομέα και του Νοσοκομείου γενικότερα , να αποκατασταθούνκτήρια που ανήκουν στο νοσοκομείο και να στεγαστούν σε αυτά δομές και υπηρεσίες του Ψυχιατρικου τομέα οι οποίες στεγάζονται τώρα σε ακατάλληλα ιδιωτικά κτήρια.

Αιτούμαστε με βάση τις τελευταίες εξελίξεις άμεση συνάντηση μαζί σας  για τα κτηριακά θέματα του τομέα.

Για το ΔΣ

Ο Πρόεδρος                      Η Γραμματέας

 

Παπατσώρης Αναστάσιος      Αυγούστη Σπυριδούλα