Προς υλοποίηση κατασκευής υδατοδρομίων φαίνεται να κινείται η κυβέρνηση, καθώς σχετικό νομοσχέδιο κατατίθεται στη βουλή. Η Περιφέρειά μας, μάλιστα, διεκδικεί τα πρωτεία, εφόσον οι πρώτες πτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν από την Κέρκυρα και τους Παξούς, αρχής γενομένης από 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα υδατοδρόμια σε Κέρκυρα, Παξούς και Πάτρα είναι τα πρώτα που έχουν ήδη εξασφαλίσει την άδεια κατασκευής. Παράλληλα ένας σεβαστός αριθμός υδατοδρομίων βρίσκονται σε διαδικασία αξιολόγησης από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Εν προκειμένω στο Ιόνιο είναι προς αδειοδότηση για κατασκευή υδατοδρόμια για τη Ζάκυνθο, Κεφαλονιά, Λευκάδα, Ιθάκη, Μεγανήσι, καθώς και στα τρία Διαπόντια νησιά: Ερεικούσα, Οθωνούς και Μαθράκι. Οπότε, συνολικά 8 υδατοδρόμια είναι προς το παρόν στα σκαριά. Τα υδροπλάνα αναμένεται να ξεκινήσουν να πετάνε από την Κέρκυρα, καθώς εφόσον ολοκληρωθεί το δίκτυο των 8 υδατοδρομίων που ετοιμάζεται για το Ιόνιο, πρόκειται να αποτελέσει ένα ιδανικό σημείο εκκίνησης, λόγω της μεγάλης τουριστικής ανάπτυξης του νησιού.

Η εταιρεία «Ελληνικά Υδατοδρόμια», ιδιοκτησίας Τάσου Γκόβα, θα διεκδικήσει να αναλάβει σημαντικό ρόλο όσον αφορά στην πρόοδο των συζητήσεων και εργασιών σχετικά με τα υδατοδρόμια. Εξάλλου, η εν λόγω εταιρεία έχει ήδη αναλάβει να δραστηριοποιηθεί στα πρώτα υδατοδρόμια, της Κέρκυρας, των Παξών και της Πάτρα, όπως προαναφέρθηκε.

Πρέπει να αναφερθεί ότι η «Ελληνικά Υδατοδρόμια» είναι η εταιρεία εκείνη, η οποία κατά την περίοδο 2004 – 2008 είχε πάρει άδεια για 12 συνολικά υδατοδρόμια στον ελλαδικό χώρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν τα πρώτα 12 υδατοδρόμια στην Ελλάδα, ενώ είχε συνάψει συνεργασία με την εταιρεία Hellenic Seaplanes όσον αφορά για το υδατοδρόμιο της Πάτρας. Μάλιστα μια επικείμενη συνεργασία των δύο εταιρειών είναι πολύ πιθανό να συμβεί, ενισχύοντας με τον τρόπο αυτή το συγκεκριμένο εγχείρημα στη χώρα μας. Ωστόσο, εφόσον ανοίξει η αγορά ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και η καναδική HarbourAir, η TransMalvidian της Blackrock, ο Ελληνομεξικανός Ρικάρντο Φαρία Νικολόπουλος, αλλά και ο Αντρέας Καροτσιέρης της Airwaves. Επίσης, στους σχεδιασμούς υπάρχει και η διάθεση για τη σύνδεση ελληνικών νησιών στο Ιόνιο με την Ιταλία και την Αλβανία.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο newsit ο κ. Τ. Γκόβας «Είμαστε χαρούμενοι που και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι τα πρώτα υδροπλάνα θα πετάξουν το 2020, αλλά και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννης Κεφαλογιάννης έχει πάρει πρωτοβουλία να φέρει ένα νόμο περισσότερο λειτουργικό και με λιγότερη γραφειοκρατία. Με τις ενέργειες που κάνει η κυβέρνηση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα για να προσελκύσει διεθνείς επενδυτές, που θα δραστηριοποιηθούν στον τομέα των υδροπλάνων».

Πηγή:imerazante.gr