Απόπειρα εμπρησμού στη Μπόχαλη, στην πίσω πλευρά του Κάστρου, σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης, όταν οι πρώτες φλόγες φάνηκαν μέσα σε ελαιώνα και πεύκα, αλλά το ευτύχημα ήταν ότι οι εργαζόμενοι της αρχαιολογικής υπηρεσίας που βρίσκονταν εκεί αντέδρασαν χωρίς καθυστέρηση και την έσβησαν εν τη γενέσει της, με τη βοήθεια των κατοίκων. Το θέμα ωστόσο, προκαλεί έντονη ανησυχία γιατί αν ο εμπρησμός επαναληφθεί ο κίνδυνος είναι τεράστιος.

Η φωτιά ξέσπασε στη 1.30 το μεσημέρι, την ώρα εκείνη ειδοποιήθηκε και η Πυροσβεστική υπηρεσία, η οποία έσπευσε στο σημείο με δύο οχήματα και πέντε άνδρες. Η φωτιά κατασβέστηκε σε λιγότερο από μια ώρα.

Η φύλαξη του Κάστρου πρέπει να είναι συνεχής γιατί μία φωτιά που θα ξεσπάσει ημέρα με υψηλές θερμοκρασίες και ανέμους δεν είναι εύκολο να κατασταλεί. Άλλωστε η περσινή εμπειρία της φωτιάς στη Μπόχαλη που σβήστηκε με πυροσβεστικό ελικόπτερο, είναι χαρακτηριστική περίπτωση για το πώς μπορεί να εξελιχθεί ένας εμπρησμός και πόσο μεγάλος είναι ο κίνδυνος ολοκληρωτικής καταστροφής του Κάστρου.

Σημειώνεται ότι στη Ζάκυνθο δεν υπάρχει πυροσβεστικό αεροπλάνο, ούτε πυροσβεστικό ελικόπτερο, τα οποία θα μπορούσαν να παρέμβουν άμεσα σε περιοχές, όπου η πρόσβαση των πυροσβεστικών οχημάτων είναι εξαιρετικά δύσκολη.

 

πηγή:  ermisnews.gr