«Λευκός καπνός» βγήκε από τη συνάντηση που είχαν χθες στο ΥΠΕΝ ο Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης, ο Βουλευτής Διονύσης Ακτύπης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας «ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ ΑΕ», Διονύσης Γεωργόπουλος με τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ, Μανώλη Γραφάκο.
Σύμφωνα με όσα συμφωνήθηκαν, η αποκομιδή των απορριμμάτων – μετά και την παρέμβαση της Εισαγγελέως – θα συνεχιστεί κανονικά και τις επόμενες μέρες και το σχέδιο που τέθηκε σε εφαρμογή περιλαμβάνει τη μεταφορά τους στον Λίβα, τη δεματοποίησή τους και την εναπόθεσή τους στα υπάρχοντα κύτταρα. Παράλληλα, εξετάζεται το ενδεχόμενο να συναφθεί μία νέα σύμβαση του Δήμου με την ΜΕΣΟΓΕΙΟ για να αναλάβει τη μεταφορά απορριμμάτων στον ΧΥΤΥ της Τριανταφυλλιάς και συνάμα να «τρέξει» η χρηματοδότηση για τη δημιουργία ενός νέου κυττάρου στον Λίβα.
Ο Βουλευτής Ζακύνθου λίγο μετά τη συνάντηση στο υπουργείο δήλωσε στην «ΗΜΕΡΑ» ότι ένα ακόμη σημαντικό βήμα που θα γίνει αφορά στην προμήθεια νέων μηχανημάτων για την ενδιάμεση λύση, ώστε να βελτιωθεί η διαχείριση στη μονάδα. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αυτό θα γίνει μέχρι το καλοκαίρι. «Είπαμε ότι πρέπει να πάρουμε καινούργιο δεματοποιητή, τον οποίο μπορούμε να πάρουμε από τον Πύργο ή να αγοράσουμε καινούργιο. Αυτός ο εξοπλισμός υπολογίζουμε ότι θα είναι έτοιμος μαζί με το βιολογικό μέχρι το καλοκαίρι. Είπαμε επίσης, ότι θα πρέπει να λυθεί και το θέμα με το ρεύμα, καθώς εδώ και δύο χρόνια δεν ηλεκτροδοτείται ο χώρος με ευθύνη του Δήμου. Τέλος συζητήσαμε το ενδεχόμενο να γίνει μια άλλη σύμβαση με τη ΜΕΣΟΓΕΙΟ για να μεταφέρονται τα απορρίμματα στην Ηλεία, με τα ίδια χρήματα που δίνουμε για επεξεργασία στον Λίβα», είπε ο κ. Ακτύπης.

Νέοι στόχοι
Ο κ. Ακτύπης είπε ότι τα επόμενα βήματα που θα πρέπει να γίνουν τώρα περιλαμβάνουν την εκπόνηση μελέτης για την κατασκευή νέου κυττάρου στον Λίβα, ώστε να δημοπρατηθεί το έργο και να δημιουργηθεί ο χώρος στον οποίο θα μπορεί να καταλήγει το κομπόστ. Όσο για τα συσσωρευμένα δεματοποιημένα απορρίμματα που βρίσκονται ήδη στο χώρο είπε: «Τα δέματα, θα δούμε με ποια διαδικασία μπορούμε να τα απομακρύνουμε. Πρέπει να κάνουμε κάποιες κινήσεις. Πρέπει όλοι μαζί να δράσουμε για να δώσουμε λύσεις. Είπαμε στη σύσκεψη στο υπουργείο ότι δεν θα φύγουμε αν δεν βρούμε λύση και εδώ λύση υπάρχει! Συμφωνήσαμε ότι δεν θα υπάρξουν σκουπίδια στους δρόμους, ο κόσμος να χαλάσει», τόνισε ο κ. Ακτύπης και πρόσθεσε ότι για τη μεταφορά των απορριμμάτων στον Λίβα θα μεσολαβήσει όσο μπορεί ο ίδιος και οι βουλευτές της Ηλείας.

Η διαφωνία
Μία διαφωνία υπήρξε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης και αφορούσε στην ποσότητα των ανεπεξέργαστων απορριμμάτων στον Λίβα, με τον Δήμαρχο να υποστηρίζει ότι τα απορρίμματα είναι πολλά επειδή χάλασε ο τεμαχιστής και η εταιρεία προχώρησε στη δεματοποίησή τους. Ο κ. Αρετάκης θεωρεί ότι η ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ θα πρέπει να αναλάβει ουσιαστικά την επεξεργασία των σύμμεικτων. «Αυτό είναι κάτι που μπορούμε να το δούμε στην πορεία, δεν πρέπει να σταματήσουμε την αποκομιδή και τη δεματοποίηση στον Λίβα για αυτό τον λόγο. Λύσεις υπάρχουν και θα τις βρούμε! Προχωράμε και δεν θα κάνουμε Χριστούγεννα με σκουπίδια στους δρόμους», τόνισε ο Βουλευτής.

Μόνιμες λύσεις ζητούν οι φορείς του νησιού
Την έντονη ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στο νησί μας εξέφρασαν ο κ. Φώτης Κόττης, Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ζακύνθου και η κ. Βίκυ Βίτσου, πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Ζακυνθίων. Συγκεκριμένα ο κ. Φώτης Κόττης, μιλώντας στην «ΗΜΕΡΑ» εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για όλη αυτή την εικόνα, γιατί δυστυχώς επανέρχονται προβλήματα του παρελθόντος. «Εμείς, ως Επιμελητήριο δηλώνουμε την έντονη ανησυχία μας για την επαναφορά εικόνων από το παρελθόν. Ζητάμε άμεση λύση με ό,τι χρειαστεί». Η κ. Βίκυ Βίτσου, είπε ότι στόχος τους είναι να στολίσουν την πόλη, παρόλο που τα σκουπίδια χαλάνε την όμορφη, εορταστική ατμόσφαιρα. «Έχουμε μια εθελοντική ομάδα του δήμου και προσπαθούμε για σεβαστό χρονικό διάστημα να φτιάξουμε μια ατμόσφαιρα Χριστουγεννιάτικη για την πόλη μας. Φέτος τελικά θα κάνουμε κάτι πιο μικρό από ό,τι είχαμε αρχικά υπολογίσει. Στολίζουμε την πόλη και έχουμε προγραμματίσει δραστηριότητες που θα γίνονται εκείνες τις μέρες των εορτών». Στο ίδιο έργο θεατές δηλώνει η κ. Βίτσου, καθώς δεν είναι η πρώτη φορά που οι σωροί των σκουπιδιών γεμίζουν ασφυκτικά περιοχές. «Με μεγάλη απογοήτευση είδαμε ότι τα σκουπίδια είναι και πάλι συσσωρευμένα παντού. Από πουθενά δε μπορούμε να μάθουμε τι θα γίνει. Το θέμα είναι σοβαρό πρωτίστως για εμάς και τα παιδιά μας που ζούμε εδώ, αλλά και για τις κρατήσεις του καλοκαιριού που πάντα πραγματοποιούνται κατά την περίοδο των Χριστουγέννων. Δυστυχώς οι άσχημες εικόνες ταξιδεύουν αστραπιαία παντού».

Πηγή:imerazante.gr