Λίγο μετά τις 06.45 ένα ξεχωριστό θρησκευτικό έθιμο που γίνεται στο νησί της Ζακύνθου τελέστηκε. Συγκεκριμένα έξω από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου γίνεται η πρώτη Ανάσταση και μόλις σβήσουν τα φώτα γίνεται ο “σεισμός”. Είναι η αναπαράσταση του σεισμού, που άνοιξε το καινό μνημείο, κύλησε την βαριά πλάκα και ελευθέρωσε το «εν εταίρα μορφή» σώμα του Θεανθρώπου, να βγει από τον τάφο, όπως ακριβώς εικονίζεται στην ντόπια εικονογραφία, με την σημαία στο χέρι και την δόξα του νικητή του θανάτου. Ουσιαστικά βγαίνουν έξω από την εκκλησία μεγάλοι σιδερένιοι ντενεκέδες και αρχίζουν και τους χτυπάνε με μεγάλα σίδερα για να κάνουν θόρυβο, ενώ ηχούν και τα δυναμιτάκια σαν να γίνεται σεισμός.

 

Την ίδια στιγμή στην Πλατεία Αγίου Μάρκου οι συμπολίτες κάνουν μεγάλους κύκλους και προχωρούν στο σπάσιμο των πήλινων σταμνών που προμηθεύτονται λίγη ώρα πριν από το ίδιο σημείο, ενώ παίρνουν και τα λεγόμενα “ματζέτα” που είναι ουσιαστικά μποκέδες από μυρτιά και λουλούδια της φύσης για να ευχηθούν και του χρόνου.

 

 

Δεν έλειψαν και οι τραυματισμοί από το σπάσιμο της στάμνας καθώς κάποιοι συμπολίτες μας χτύπησαν στο κεφάλι ευτυχώς ελαφρά. Στο σημείο ήταν ήδη ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ που πρόσφερε τις πρώτες βοήθειες σε όσους χτύπησαν.

 

Είναι ένα έθιμο όπως πολλά έθιμα απαιτούν προσοχή από το κοινό που συμμετέχει

 

ΠΗΓΗ: KefaloniaPress.gr