H έντονη βροχόπτωση που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Τετάρτης, είχε ως αποτέλεσμα να προκληθεί στο νησί , για άλλη μια φορά, πλήθος προβλημάτων. Σε όλη τη Ζάκυνθο υπήρξαν ζημιές από πλημμύρες μεγαλύτερης ή μικρότερης κλίμακας. Τα νερά μετέτρεψαν τους δρόμους σε ποτάμια και ακόμα χειρότερα σε χειμάρρους. Οι δρόμοι ήταν απροσπέλαστοι, οι τάφροι είχαν γεμίσει και σε αρκετές περιπτώσεις υπερχείλισαν, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα νερά μπήκαν σε σπίτια δημιουργώντας πρόβλημα στους κατοίκους. Τα σημαντικότερα προβλήματα σημειώθηκαν στον Βασιλικό, το Κερί, τη Λιθακιά, τους Αμπελόκηπους, το Καμπί, το Βροντέρο, το Λυκούδι, τα Καμίνια, το Κρυονέρι και στην πόλη.

Πολύωρες επιχειρήσεις από Πυροσβεστική, Περιφερειακή Ενότητα και Δήμο
Η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να αντιμετωπίσει πολλά περιστατικά. Ο υποδιοικητής της ΠΥ, Γιώργος Βορλόου, δήλωσε: «Κληθήκαμε σε 6 περιπτώσεις αντλήσεων υδάτων, στο Κερί, στην πόλη, στη Λούμπα και στην Κυρία των Αγγέλων (στο ναό), στους Αμπελοκήπους και στο Γαϊτάνι. Επίσης μας ενημέρωσαν για 2 κοπές δένδρων που έπρεπε να γίνουν στις Βολίμες».

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Γιώργος Στασινόπουλος μας είπε πως η παρέμβαση της Περιφέρειας ήταν άμεση και στόχος ήταν η ουσιαστική αντιμετώπιση των προβλημάτων, όπου αυτά υπήρχαν, χωρίς να τους εμποδίζουν μικρότητες σχετικά με το αν κάποια περιοχή ήταν ευθύνη της περιφέρειας ή όχι. Όπου έκριναν ότι μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα, το έκαναν χωρίς δεύτερη σκέψη. Ο κ. Στασινόπουλος τόνισε: «Θέλω να πω ότι όλος ο μηχανισμός της Περιφέρειας ήταν επί ποδός από νωρίς το πρωί για την αντιμετώπιση προβλημάτων. Θέλαμε να βοηθήσουμε και σε περιοχές που δεν ήταν της δικής μας ευθύνης, γιατί κοιτάξαμε να κάνουμε το καλύτερο για το νησί. Έτσι λοιπόν μισθώσαμε μηχανήματα, γιατί έπρεπε να καθαρίσουν οι μπούκες και να λυθεί το θέμα». Σε πολλές περιοχές υπήρξε πρόβλημα όπως μας είπε, αλλά πλέον η κατάσταση είναι σε ύφεση: «Επισκεφτήκαμε το πρωί τις υπηρεσίες και κάναμε παρέμβαση. Καθαρίσαμε τμήματα δρόμων που είχαν γεμίσει πέτρες. Μετά πήγαμε στη λίμνη του Κεριού και στη Λιθακιά, όπου φερτά υλικά είχαν κλείσει ένα γεφύρι, με αποτέλεσμα την πλημμύρα της περιοχής. Στο λίμνη του Κεριού, οι 3 μπούκες της λίμνης είχαν κλειστεί από τους κατοίκους στην αρχή της σεζόν για δικούς τους λόγους και έκτοτε δεν τις είχαν ανοίξει. Γι’ αυτό και δημιουργήθηκε πρόβλημα. Πήγαμε επίσης, στο Απελάτι και καθαρίσαμε κάτι σωλήνες που είχαν δημιουργήσει πρόβλημα. Προβλήματα επίσης σημειώθηκαν στον Αλυκανά, στο Καταστάρι, στα Πηγαδάκια και έχουμε στείλει τις υπηρεσίες».

Πλημμύρισαν τα Καμίνια…
Οι κάτοικοι των Καμινίων δηλώνουν αγανακτισμένοι, γιατί παρά τις προσπάθειες να επιλύσουν το θέμα με τις αρμόδιες υπηρεσίες δεν έχουν καταφέρει ακόμα τίποτα, όπως λένε. Η κ. Χριστίνα Παπαδάτου, κάτοικος Καμινίων βρίσκεται σε απόγνωση. Χαρακτηριστικά μας είπε: «Πολύ καιρό προσπαθώ να βρεθεί λύση στο θέμα, γιατί δε μπορούμε να μπούμε σπίτι μας. Ο ένας αρμόδιος με παραπέμπει στον άλλον. Μας ενημέρωσαν ότι για να κάνουν κάτι θα περιμένουν κονδύλια του 2020. Προς το παρόν αναγκάζομαι να αφήνω το αυτοκίνητό μου έξω από τα σπίτια των γειτόνων μου. Πρόβλημα όλο αυτό είναι και για το ΚΤΕΛ και μάλιστα, έχουν προθυμοποιηθεί να διαθέσουν ένα ποσό για να βοηθήσουν στην επιδιόρθωση των προβλημάτων. Το έδαφος είναι κατηφορικό, ποτέ δεν είχαμε πλημμυρίσει. Τα προβλήματα ξεκίνησαν από όταν φτιάχτηκε το σταμπωτό στο δρόμο, προφανώς είναι θέμα κακοτεχνίας».

Αλλά και ο Χρήστος Μεϊντάνης, τοπικός σύμβουλος μας ενημέρωσε ότι πολλάκις έχουν γίνει ανεπιτυχείς προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος. Νιώθει ότι κανείς δεν έχει διάθεση να ακούσει. Δηλώνει χαρακτηριστικά: «Έχω φτάσει στο σημείο να είμαι γραφικός. Κανείς δεν ενδιαφέρεται. Τα κινητά είναι κλειστά, τα τηλέφωνα δεν μας τα απαντάνε, ο ένας αρμόδιος μας παραπέμπει στον άλλον. Ο κόσμος έχει αγανακτήσει. Πρόβλημα στη Ζάκυνθο δεν είναι μόνο τα σκουπίδια, πρέπει να δούμε και τα υπόλοιπα. Το έργο είναι ημιτελές και ο δήμαρχος πρέπει να δείξει κατά πόσο θα υλοποιήσει αυτό που είχε πει, ως δέσμευση. Ότι αν χρειαστεί θα βάλει και λεφτά από την τσέπη του. Ήρθε η ώρα να το κάνει».
Παρέμβαση έκανε και ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της πόλης Κωνσταντίνος Πέττας, ο οποίος δήλωσε: «Δυστυχώς τέτοιες μέρες κακοκαιρίας έρχονται στην επιφάνεια ελλείψεις, κακοτεχνίες και όλα τα κακώς κείμενα της πόλης μας. Το έχουμε φέρει ως θέμα στο δημοτικό και στο τοπικό συμβούλιο. Έχουμε αποσπάσει υποσχέσεις ότι θα προχωρήσουν έργα, είτε με άμεσες παρεμβάσεις με ανάθεση, είτε θα πρέπει να το ενταχθούν στον προϋπολογισμό του 2020. Το ζητούμενο είναι ότι όλο αυτό καθυστερεί και το θέμα πρέπει να λυθεί άμεσα».

Προβλήματα σε όλο το νησί
Στην πόλη πλημμύρισε και επιχείρηση με κλιματιστικά και χρειάστηκε να γίνει απάντληση των υδάτων από την Πυροσβεστική. Η κα Nίκη Πλέσσα υπάλληλος της επιχείρησης μας είπε: «Το πρωί αντικρίσαμε μια καταστροφή. Το νερό είχε φτάσει λίγο πιο έξω από τα γραφεία μας και η καταστροφή ήταν μεγάλη. Προσπαθούμε να το αντιμετωπίσουμε μαζί με την Πυροσβεστική. Ευτυχώς προλάβαμε τις μεγάλες ζημιές».
Στον Βασιλικό σημειώθηκαν κατολισθήσεις σε διάφορα σημεία του δρόμου, με την Τοπική Κοινότητα να ζητάει και να παίρνει ειδικό μηχάνημα για να απομακρυνθούν οι πέτρες και το χώμα που είχε πέσει στο δρόμο. Το πρωί υπήρξε πρόβλημα στην κυκλοφορία των αυτοκινήτων, ωστόσο αποκαταστάθηκε άμεσα, μετά από τις άμεσες ενέργειες της Τοπικής Κοινότητας.

Ο πρόεδρος της ΤΚ Πέτρος Γιαννούλης δήλωσε: «Μετά από μια μεγάλη νεροποντή το βράδυ, σηκώθηκα στις 4 το χαράματα γιατί ήμουν σίγουρος ότι κάτι είχε συμβεί. Μεγάλες ζημιές δεν έχουμε. Κατολισθήσεις έγιναν. Επικοινώνησα με την Πολιτική Προστασία νωρίς το πρωί και μας έστειλε μηχάνημα. Καθαρίσαμε ότι μπορούμε. Δεν μπορέσαμε να τελειώσουμε και φοβόμαστε ότι αν συνεχιστεί το φαινόμενο, θα έχουμε και άλλες κατολισθήσεις. Η κυκλοφορία του δρόμου δεν κόπηκε γιατί πήρα νωρίς το πρωί και εγώ το τρακτέρ και άνοιξα τον δρόμο. Όλα αυτά είναι αποτέλεσμα των ανθρώπινων παρεμβάσεων. Πρέπει να τα κοιτάξουμε, για να αποφύγουμε χειρότερα φαινόμενα. Γιατί η φύση έχει αλλάξει και δυστυχώς, θα το πληρώσουμε».
Σε επιχείρηση στη λίμνη του Κεριού έγινε απάντληση υδάτων, ενώ επίσης, πλημμύρισε η παιδική χαρά και τα γήπεδα. Πλημμύρισε και ο δρόμος που οδηγεί στη Λίμνη του Κερίου και εκεί χρειάστηκε κάτοικοι του χωριού με τρακτέρ να απομακρύνουν τα νερά για να βελτιωθεί η κατάσταση.

Τέλος, πλημμύρισε και ο οικισμός Απελάτι και ουσιαστικά το νερό ήταν τόσο πολύ που δημιουργήθηκε μία νέα λίμνη. Εκεί προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές σε επιχείρηση και σε δύο ΙΧ. Η καταστροφή ήταν μεγάλη, με τους κατοίκους της περιοχής να μιλούν για ζημιές που προκλήθηκαν και από τα καμένα δέντρα μετά την καταστροφική πυρκαγιά στο Κερί.
Συνεργεία της Π.Ε. Ζακύνθου προχώρησαν σε παρεμβάσεις αποκατάστασης στον Βασιλικό, το Κερί, το ρέμα Αγίας Άννας στην Λιθακιά, στους Αμπελόκηπους, το Κερί, το Καμπί και στο Βροντόνερο.

Πηγή:imerazante.gr