Σχεδόν πέντε ώρες διήρκησε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου το βράδυ της Δευτέρας, καθώς το σώμα κλήθηκε να αποφασίσει για «καυτά» θέματα.

Διαχείριση απορριμμάτων – Ενημέρωση του σώματος για την επίσκεψη του Ν. Αρετάκη στο υπουργείο

Στην αρχή της συνεδρίασης ο Δήμαρχος Νικήτας Αρετάκης ενημέρωσε τους δημοτικούς συμβούλους για το πρόσφατο ταξίδι του στην Αθήνα και τις επαφές που είχε στο υπουργείο Οικονομίας για τη διαχείριση των απορριμμάτων και συγκεκριμένα για τη μελέτη κατασκευής του εργοστασίου επεξεργασίας στον Λίβα. Ο κ. Αρετάκης αφού εξήγησε για μία ακόμα φορά τις ενέργειες της δημοτικής αρχής, είπε ότι εντός των επόμενων ημερών θα πραγματοποιήσει νέα συνάντηση προκειμένου να καταθέσει στο υπουργείο την έγκριση των περιβαλλοντικών όρων. Μάλιστα, τόνισε ότι όλα θα πάνε κατ’ ευχήν και ότι για ακόμα μία φορά πήρε τη διαβεβαίωση από στελέχη του υπουργείου ότι το έργο δεν κινδυνεύει με απένταξη. Τέλος, ο κ. Αρετάκης αναφέρθηκε σε όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο Λίβα (διαλογή, μηχανήματα) και πρόσθεσε ότι τουλάχιστον καταβάλλονται σημαντικές προσπάθειες στην αποκομιδή και ότι η εικόνα στην πόλη και τα χωριά έχει αλλάξει.

Σφαγεία

Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό συμβούλιο Γιώργος Αρμένης με πρόταση που κατέθεσε στο σώμα, η οποία είχε υπογραφεί από 15 συμβούλους, ζήτησε να προχωρήσει ο Δήμος στην προκήρυξη του διαγωνισμού για τα σφαγεία, προκειμένου να γίνουν οι εργασίες αναβάθμισης και να λυθεί το προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι του νησιού. Ο κ. Αρετάκης εισηγήθηκε να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την χωροθέτηση και κατασκευή νέων σφαγείων, πρόταση ωστόσο που δεν έγινε δέκτη. Με 14 «ναι» ψηφίστηκε η πρόταση του κ. Αρμένη, «όχι» ψήφισαν 11 δημοτικοί σύμβουλοι από τις παρατάξεις του κ. Αρετάκη, του κ. Γάσπαρου και του κ. Λιβέρη, ενώ η ΛΑ.ΣΥ. κατέθεσε ξεχωριστή πρόταση.

Thomas Cook – Προσφυγικό – Ακίνητη περιουσία

Σε επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου θα ζητηθεί η λήψη μέτρων για την ανακούφιση των εργαζόμενων και των επιχειρηματιών που επλήγησαν από την πτώχευση της Thomas Cook (μείωση δημοτικών τελών). Το θέμα έφερε προς συζήτηση ο επικεφαλής της παράταξης «Ζάκυνθος – Ανατροπή – Αναγέννηση» Αντώνης Κασσιμάτης. Επίσης σε επόμενη συνεδρίαση πρόκειται να συζητηθεί το θέμα της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, καθώς και το θέμα καταμερισμού των προσφύγων στις Περιφέρειες.

Λιμενικό Ταμείο – Ν. Αρετάκης: «Μέχρι και δημοψήφισμα»

Κατά πλειοψηφία το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση του Δημάρχου να μεταφερθούν οι αρμοδιότητες του Λιμενικού Ταμείου στο Δήμο. Ο κ. Αρετάκης τόνισε ότι μόνο με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν να προχωρήσουν έργα αναβάθμισης του λιμανιού αλλά και σε όλη την παραλιακή ζώνη. Ο κ. Αρετάκης είπε στους συμβούλους: «Εξήγησα στον Βουλευτή ότι είναι μεγάλη ανάγκη να αναβαθμιστεί η περιοχή και να ληφθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις. Είναι κρίμα η Ζάκυνθος να είναι ουραγός! Η Κεφαλονιά υποδέχεται δεκάδες κρουαζιερόπλοια… Θεωρώ ότι είναι ιστορική απόφαση, αν δεν συμφωνήσετε, η Ζάκυνθος θα χάσει την ευκαιρία να αξιοποιήσει την περιοχή. Με λύπη μου διάβασα τις δηλώσεις του Προέδρου της ΝΟΔΕ, ο οποίος δεν συμφωνεί. Θα έκανα μέχρι και δημοψήφισμα για αυτό το θέμα, γιατί πρέπει να εκφραστεί το σύνολο της κοινωνίας. Αν η τοπική κοινωνία το θέλει, είναι κρίμα να καταπιέζεται από σκοπιμότητες. Μία αρνητική απόφαση θα καταδικάσει τη Ζάκυνθο». Η απόφαση λήφθηκε κατά πλειοψηφία. «Παρών» ψήφισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι Δ. Τρούσσας και Αν. Μαρίνος, ενώ ξεχωριστή πρόταση κατέθεσε η ΛΑ.ΣΥ.

24ωρη λειτουργία του Δήμου

Επίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε την εισήγηση της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών για την καθιέρωση 24ωρης λειτουργίας του Δήμου και λειτουργίας τις Κυριακές. Η απόφαση αυτή λήφθηκε με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά, ενώ επίσης θεωρήθηκε αναγκαία για την αποκομιδή και μεταφορά των απορριμμάτων. Οι υπάλληλοι του Δήμου θα εργάζονται σε τρεις 8ωρες βάρδιες ανά 24ωρο. Η απόφαση λήφθηκε με 14 ψήφους υπέρ και 11 κατά. «Λευκό» ψήφισε ο Θ. Καμπίτσης και «παρών» ο Γ. Φεραδούρος.

 

 

 

 

 

 

Πηγή:imerazante.gr