Τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν να κάνουν με τη συγκρότηση Επιτροπής για τη διαχείριση του Ναυαγίου που κατατέθηκε σε τροπολογία, σχολιάζει ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, Νίκος Τσίπηρας. Να υπενθυμίσουμε ότι στην πενταμελή Επιτροπή θα συμμετέχει και ένας εκπρόσωπος του Επιμελητήριου.

Ο κ. Τσίπηρας τόνισε ότι είναι μεγάλη ανάγκη να λειτουργήσει άμεσα η Επιτροπή για να γίνουν οι απαιτούμενες παρεμβάσεις και στο πλάτωμα και στο κουφάρι. «Είναι ένα θετικό βήμα, διότι από την αρχή το Επιμελητήριο είχε στηρίξει την ίδρυση της «Ναυάγιο Α.Ε.» Θεωρούμε πολύ σημαντικό ότι τελικά μετά από την απόσυρση της συγκεκριμένης πρότασης καταλήξαμε στο να υπάρξει μία Επιτροπή που θα έχει τη δυνατότητα να διαχειριστεί την περιοχή», δήλωσε αρχικά ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητηρίου Ζακύνθου, Νίκος Τσίπηρας, ο οποίος μίλησε επίσης για την ανάγκη άμεσης αξιοποίησης της περιοχής. «Θα δούμε τα πρώτα βήματα της Επιτροπής, τα οποία θα πρέπει να είναι η άμεση παρέμβαση κάτω που υπάρχει τεράστιο πρόβλημα, όπως και από πάνω, στην άκρη του γκρεμού, για την ασφάλεια των επισκεπτών. Στη συνέχεια θα εξετάσουμε τις προτάσεις που θα υπάρξουν για τη διαχείριση του χώρου, τη συντήρηση, τη φροντίδα και τις δραστηριότητες που θα μπορέσουν να γίνουν στον χώρο αυτό για να υπάρξει μια σωστή αξιοποίηση. Δεν μιλάμε μόνο για τη συντήρηση του, αλλά και για την αξιοποίηση του που θα αναβαθμίσει σημαντικά την τουριστική εικόνα της Ζακύνθου παγκοσμίως. Εμείς, θα συμμετέχουμε στην Επιτροπή και θα δώσουμε αγώνα για τη βελτίωση του χώρου».
Ο κ. Τσίπηρας σημείωσε ότι την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε διαβούλευση με τον Υπουργό Τουρισμού, κ. Κικίλια, προκειμένου να συζητηθούν εναλλακτικές προτάσεις για τον φορέα. «Μένει να δούμε πως θα λειτουργήσει η Επιτροπή. Έχουν καθυστερήσει το θέμα. Έπρεπε ήδη να έχουν γίνει οι πρώτες παρεμβάσεις και απόδειξη αυτού είναι ότι είχαμε τις ζημιές από την κακοκαιρία στο κουφάρι».

Για την Κανονιστική
Κληθείς να σχολιάσει τη συζήτηση που πρόκειται να ανοίξει σύντομα για την Κανονιστική, τόνισε: «Κανονιστική υπάρχει τουλάχιστον τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ψηφισμένη από το Δημοτικό Συμβούλιο. Παρά το γεγονός ότι η Δημοτική Αρχή έχει πει ότι θα την τροποποιήσει τα τελευταία 2,5 χρόνια δεν έγινε κάτι τέτοιο. Όλοι ξέρουν πως θα τη λειτουργήσουν. Έτσι κι αλλιώς, οι περισσότερες επιχειρήσεις είναι απόλυτα «συμβατές» με την κανονιστική, έχουν βγει τα νάιλον και έχουν μπει τα διαχωριστικά που προβλέπονται βάσει αυτής, οπότε θεωρώ ότι δεν υφίσταται θέμα. Για τη νέα κανονιστική ζήτησε ο Δήμαρχος να συσταθεί επιτροπή και ορίστηκα εκπρόσωπος του Επιμελητηρίου. Δεν είναι εύκολο πράγμα μια κανονιστική… Η προηγούμενη επετεύχθη με ομοφωνία του Δημ. Συμβουλίου, της Επιτροπής Διαβούλευσης και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Η καινούργια κανονιστική απαιτεί τη συναίνεση όλων! Η υφιστάμενη καλύπτει τα περισσότερα ζητήματα διαχείρισης του κοινόχρηστου χώρου. Το ζήτημα άπτεται στην εφαρμογή της».

Οι γιορτές και οι τοπικές επιχειρήσεις
Ο κ. Τσίπηρας τόνισε ότι η κίνηση στις τοπικές επιχειρήσεις έχει μειωθεί, λόγω των πολλών αγορών που γίνονται αυτή την εορταστική περίοδο μέσω του διαδικτύου. «Αρχικά να πούμε ότι ιδιαίτερα η αγοραστική κίνηση στη Ζάκυνθο δεν έχει καθόλου καλές αποδόσεις και υπάρχει σοβαρότατο θέμα με την οικονομία που διαφοροποιείται αρκετά από άλλες περιοχές, διότι το τουριστικό εισόδημα του νησιού είναι το μεγαλύτερο κομμάτι. Την περίοδο του κορωνοϊού μεταπήδησαν οι συνήθειες των πολιτών και αυτό έχει μια τεράστια μείωση στην αγορά. Συνεχίζει ο κόσμος και αγοράζει από το διαδίκτυο και οι τοπικές επιχειρήσεις είναι αρκετά χτυπημένες. Για αυτόν τον λόγο, πρέπει ιδιαίτερα οι εμπορικές επιχειρήσεις, προκειμένου να μπορέσουν να σταθούν, να δημιουργήσουν e-shop».

Πηγή: imerazante.gr