Τη Δευτέρα υπογράφεται η απόφαση απαγόρευσης κυκλοφορίας σε δασικούς δρόμους

Το ζήτημα της απαγόρευσης της κυκλοφορίας του δρόμου που οδηγεί προς το πλάτωμα του Ναυαγίου απασχόλησε εκτενώς και την συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τρίτη στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου και το ερώτημα που τίθεται είναι αν και ο συγκεκριμένος δρόμος που περιγράφεται από το Δασαρχείο ως δασικός γ΄κατηγορίας, θα συμπεριληφθεί στην απόφαση που εκδίδει κάθε χρόνο ο Αντιπεριφερειάρχης για περιορισμούς αλλά και απαγορεύσεις στην κυκλοφορία σε περιόδους αυξημένου κινδύνου πυρκαγιάς.

Το ζήτημα που σήμερα θα τεθεί και στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζακυνθίων έχει απασχολήσει εκτενώς όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες που καλούνται να πάρουν τα ενδεδειγμένα μέτρα σε μια περιοχή, που κάθε χρόνο κατακλύζεται από εκατοντάδες επισκέπτες και αποτελεί το κατεξοχήν τουριστικό αξιοθέατο του νησιού.

Θυμίζουμε πως το έγγραφο του Δασαρχείου που έχει φτάσει και στις υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας της ΠΙΝ αναφέρει πως «ο δασικός δρόμος που ξεκινά πλησίον της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Κρημνών και καταλήγει αδιέξοδος στο πλάτωμα της θέας του Ναυαγίου, είχε αρχικά κατασκευαστεί από τη Δασική Υπηρεσία ( γ κατηγορίας) για λόγους πυροπροστασίας και κυκλοφορίας πυροσβεστικών οχημάτων.

Ο δρόμος αυτός ασφαλτοστρώθηκε από την πρώην Νομαρχία Ζακύνθου (κατά μαρτυρίες) χωρίς γνωστοποίηση στην Υπηρεσία μας και έγκριση επέμβασης, πιθανόν και χωρίς μελέτη εκτέλεσης εργασιών. Παρόλα αυτά δέχεται πλήθος επισκεπτών χωρίς να πληροί προδιαγραφές ασφαλείας (κλίσεις, πλάτος οδοστρώματος, ακτίνες καμπυλότητας ελιγμών κ.α) με ενδεχόμενο τον κίνδυνο ολίσθησης οχημάτων ή σε περίπτωση δασικής πυρκαγιάς, κυκλοφοριακή συμφόρηση – εγκλωβισμού και αδυναμία πρόσβασης πυροσβεστικών οχημάτων. Προτείνεται η διακοπή κυκλοφορίας του με απόφαση Δημοτικής Αρχής και η εξυπηρέτηση των επισκεπτών του χώρου να γίνεται με δημοτικά μέσα μαζικής μεταφοράς».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του –Ε- ο Αντιπεριφερειάρχης Λευτέρης Νιοτόπουλος σημείωσε πως οι αρμοδιότητες είναι συγκεκριμένες για το ποιος έχει την ευθύνη της απόφασης και τόνισε πως αναμένεται η απόφαση που θα πάρει απόψε το Δημοτικό Συμβούλιο Ζακυνθίων για το θέμα.

«Στην συνεδρίαση διαβάσαμε το έγγραφο του Δασαρχείου και εκφράστηκαν προβληματισμοί σε σχέση με την εκκένωση και στο συγκεκριμένο, αλλά και σε άλλους δρόμους που καταλήγουν σε αδιέξοδο. Κάθε χρόνο εκδίδουμε αποφάσεις για απαγορεύσεις σε περιόδους επικινδυνότητας και δίνουμε ειδική προσοχή σε περιοχές που γνωρίζουμε πως υπάρχουν ιδιαιτερότητες» σημείωσε ο κ. Νιοτόπουλος σημειώνοντας πως η απόφαση για τις απαγορεύσεις θα εκδοθεί μετά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

«Το Δασαρχείο προτείνει την μετακίνηση στο πλάτωμα με οχήματα του Δήμου αλλά πως θα γίνει εκκένωση της περιοχής σε περίπτωση του κινδύνου; Εμείς αναμένουμε τη απόφαση του Δήμου πριν εκδώσουμε την απόφαση η οποία θα περιλαμβάνει όλους τους δασικούς δρόμους» σημείωσε ο Αντιπεριφερειάρχης.

Πηγή : ermisnews.gr