Στην προμήθεια καφέ κάδων για τα οργανικά απορρίμματα, για τα οποία θα γίνεται ξεχωριστή επεξεργασία, προχωρεί στο αμέσως επόμενο διάστημα ο δήμος Ζακύνθου.
Ήδη, εδώ και αρκετούς μήνες στις εγκαταστάσεις του ΦοΔΣΑ βρίσκονται νέα οχήματα που αποτελούν μέρος του εξοπλισμού, στο πλαίσιο της υλοποίησης του έργου που αφορά τη μεταβατική φάσης της ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων. Μεταξύ των οχημάτων αυτών περιλαμβάνεται και όχημα αποκομιδής οργανικών αποβλήτων για την ανακύκλωσή του και τη μετατροπή του σε κομπόστ.
“Η Ζάκυνθος δεν αλλάζει σελίδα στο βιβλίο διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά βιβλίο. Πηγή της λύσης και διαχείρισης των απορριμμάτων είναι ο πολίτης. Σταδιακά στη ζωή των πολιτών του νησιού μας θα είναι η τοποθέτηση των καφέ κάδων. Πιλοτικά θα ξεκινήσουμε από τα κέντρα εστίασης, τα σπίτια και τα ξενοδοχεία. Ο καφέ κάδος αφορά τα προδιαλεγμένα οργανικά απορρίμματα, τα οποία δεν θα οδηγηθούν σε χώμα, αλλά σε οργανικό λίπασμα το οποίο θα ξανά γυρίσει στον πολίτη. Γι αυτό ζητάμε τη βοήθεια όλων των πολιτών” ο Διευθυντής του ΦΟΔΣΑ Θοδωρής Κάρδαρης.

Η διαδικασία
Η όλη διαδικασία θα λειτουργεί ως εξής: Οι καφέ κάδοι εναπόθεσης βιοαποβλήτων θα τοποθετηθούν σε οικίες και επιχειρήσεις (καφετέριες, εστιατόρια, ταβέρνες κ.ά.), στις κουζίνες των οποίων (δηλαδή στην πηγή) θα γίνεται η διαλογή των οργανικών αποβλήτων. Τα απόβλητα αυτά θα ρίχνονται μέσα σε ειδικές βιοδιασπώμενες σακούλες, από τον πολίτη (ιδιώτη ή επιχειρηματία), ο οποίος θα αποθέτει τη σακούλα αυτή με το περιεχόμενό της μέσα στους καφέ κάδους, τους οποίους θα αδειάζει το ειδικό απορριμματοφόρο που προμηθεύτηκε ο ΦοΔΣΑ. Το περιεχόμενο του απορριμματοφόρου θα μεταφέρεται στην ειδική μονάδα όπου θα ολοκληρωθεί η διαδικασία της κομποστοποίησης.

Καλύτερη ποιότητα
Με τον τρόπο αυτό ο ΦοΔΣΑ ευελπιστεί να αποκτήσει καλύτερης ποιότητας κομπόστ, σε σχέση με το κομπόστ που θα παράγεται από τη διαλογή οργανικών αποβλήτων στα σύμμεικτα, το οποίο θα αποτελεί κομπόστ χαμηλότερης ποιότητας. Οι καφέ κάδοι θα συμπληρωθούν από τους οικιακούς κάδους κομποστοποίησης τους οποίους θα διαθέσουν στις απομακρυσμένες κοινότητες, κυρίως τις ορεινές δηλαδή, που δεν θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν καφέ κάδο. Ετσι η κομποστοποίηση θα πραγματοποιείται επί τόπου, στο σπίτι ή την επιχείρηση. Τα βήματα θα είναι αρχικά μετρημένα και προσεκτικά, έτσι ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες αξιόπιστου προγράμματος, με διάρκεια και αποτέλεσμα. Στόχος είναι, μερικούς μήνες μετά, να προσφέρουν στους πολίτες άριστο λίπασμα για τους κήπους.

imerazante.gr