Γ. Μάργαρης: «Η εικόνα της πόλης μας κάνει να αισθανόμαστε ντροπή»

Αυξημένη ήταν η επισκεψιμότητα τις μέρες των γιορτών στη Ζάκυνθο, με τους επιχειρηματίες να αναφέρουν ότι η πληρότητα στα ξενοδοχεία άγγιξε το 70%. Πρόκειται για ένα ποσοστό αρκετά ικανοποιητικό, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του τις συνθήκες που επικρατούσαν τα τελευταία δύο χρόνια…

Η Ζάκυνθος κρατήθηκε ψηλά παρά τα προβλήματα που έφερε η πανδημία, την έλλειψη στοχευμένης προβολής από τις αρχές και παρά τα προβλήματα στις υποδομές… Κάνοντας τον απολογισμό τους, βέβαια, οι επιχειρηματίες κρούουν τον κώδωνα και τονίζουν ότι η εικόνα στην πόλη τους κάνει να αισθάνονται ντροπή…

Αυξημένη κίνηση στη γραμμή Κυλλήνη – Ζάκυνθος

Η κίνηση άρχισε να αυξάνεται σταδιακά προς το νησί μας στα μέσα της Μεγάλης Εβδομάδας και κορυφώθηκε την Μ. Παρασκευή.

Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της «Levante Ferries» Γιάννης Πυλαρινός, αν και το 2019 η κίνηση ήταν πολύ πιο αυξημένη, φέτος υπήρξε ικανοποίηση από τις αφίξεις.

 

«Πήγαμε εξαιρετικά, όμως δεν πιάσαμε το 2019. Γενικώς πήγαμε καλά… Δεν είχαμε προβλήματα και καθυστερήσεις και όλα δούλεψαν τέλεια. Ο κόσμος ήρθε ευχαριστημένος και δεν είχαμε παράπονα. Ήρθε αρκετός κόσμος από τις αρχές της εβδομάδας στη Ζάκυνθο. Λίγο ταλαιπωρηθήκαμε με τον καιρό τη Μεγάλη Παρασκευή. Απ’ ότι μάθαμε ο κόσμος ήταν ευχαριστημένος από τη διαμονή του στο νησί και την εξυπηρέτηση στα πλοία. Δεν είχαμε πληρότητα 100% σε κανένα δρομολόγιο. Ήταν όλα εξαιρετικά και ομαλά. Πέσαμε μέσα στις προβλέψεις μας και για αυτό είχαμε αυξημένα δρομολόγια όπως το 2019. Επειδή δεν άνοιξαν 2-3 ξενοδοχεία ακυρώθηκαν γύρω στα 7-8 λεωφορεία και έπεσε λίγο το ποσοστό. Είμαστε ικανοποιημένοι μετά από δυο χρόνια lockdown. Με αυτή την κίνηση, θεωρούμε ότι το καλοκαίρι θα είναι πολύ καλό και ετοιμαζόμαστε να εξυπηρετήσουμε με ασφάλεια και συνέπεια τους επιβάτες μας».

Γιάννης Πυλαρινός

Άγγιξε το 70% η πληρότητα

Η εικόνα από τα καταλύματα του νησιού μας είναι παραπάνω από θετική και αυτό αποτυπώνεται και στις δηλώσεις του προέδρου του Συλλόγου Ξενοδόχων της Δ.Ε. Ζακυνθίων Γιώργου Μάργαρη στην ΗΜΕΡΑ.

«Υπήρξε πολύ υψηλή επισκεψιμότητα μετά τα δυο χρόνια πανδημίας. Θεωρώ ότι πολλοί από τους επισκέπτες είχαν καταγωγή από τη Ζάκυνθο. Όσον αφορά αυτούς ήρθαν καθαρά για διακοπές και για να περάσουν το τριήμερο του Πάσχα, νομίζω ότι τα νούμερα ήταν λίγο χαμηλότερα από εκείνα του 2019 αν και δεν μπορούμε να έχουμε απόλυτη σύγκριση, γιατί το Πάσχα έχει να κάνει με την ημερομηνία. Για παράδειγμα το 2019 το Πάσχα ήταν κοντά στην Πρωτομαγιά και υπήρχε περισσότερη επισκεψιμότητα, ενώ τώρα ήταν νωρίτερα παρόλο που ο καιρός ήταν καλός. Άνοιξε γύρω στο 25% των ξενοδοχείων στη Ζάκυνθο και αυτά τα ξενοδοχεία είχαν μια μέση πληρότητα γύρω στο 60-70%. Αυτό σε απόλυτα νούμερα σημαίνει ότι είχαμε 2.500-3.000 επισκέπτες σε συνδυασμό με κάποιους που ήταν πελάτες που είχαν έρθει από Ολλανδία και Αγγλία. Οι πληρότητες ήταν καλές, όμως είμαστε μακριά σε σχέση με προηγούμενες καλές χρονιές. Τα αντίστοιχα νούμερα πριν το 2019 ξεπερνούσαν τις 5.000-6.000».

Γιώργος Μάργαρης

«Η εικόνα της πόλης μας κάνει να αισθανόμαστε ντροπή»

Ο κ. Μάργαρης σχολίασε τις συνθήκες που επικρατούσαν στην πόλη τις γιορτινές μέρες, τονίζοντας ότι αισθάνθηκε ντροπή, καθώς δεν είχε ληφθεί μέριμνα για τα αυτονόητα… «Η εικόνα της πόλης ήταν άθλια και αυτό είναι ένας από τους λόγους που η επισκεψιμότητα και η κίνηση προς τη Ζάκυνθο από επισκέπτες δεν ήταν τόσο υψηλή, γιατί και τα προηγούμενα χρόνια υπήρχαν προβλήματα ξεκινώντας από το λιμάνι (από τη μεγάλη αναμονή που υπάρχει μέχρι να φτάσουν στον προορισμό τους ή να επιστρέψουν πίσω).

Υπήρχε τεράστιο κυκλοφοριακό πρόβλημα και πρόβλημα στάθμευσης. Πολλοί επισκέπτες που έμεναν εκτός πόλης και ήθελαν να έρθουν για καφέ την Κυριακή το απόγευμα ή για την Ανάσταση αναγκαζόντουσαν να επιστρέψουν στον αρχικό προορισμό που έμεναν. Η πόλη ήταν βρώμικη. Σκουπίδια και χόρτα παντού.

Σε καμία περίπτωση δεν θύμιζε έτοιμη πόλη να υποδεχθεί κόσμο, πόσο μάλλον όταν έχουμε ήδη τουρίστες από Αγγλία και Ολλανδία…

Πεζοδρόμια άθλια, δρόμοι σε κακή κατάσταση και λακκούβες… Πραγματικά μια εικόνα που μας κάνει να αισθανόμαστε ντροπή. Πιστεύω ότι για το καλοκαίρι που θα αυξηθεί η κίνηση θα είναι χειρότερα τα πράγματα και πρέπει να βρεθούν άμεσα λύσεις, αν μπορούν να βρεθούν… γιατί είναι αργά».

Ενόψει του καλοκαιριού…

Τέλος, όσον αφορά τα μηνύματα για τη φετινή σεζόν, ο κ. Μάργαρης είπε: «Το καλοκαίρι θα είναι καλά τα πράγματα όσον αφορά τις αφίξεις από Μεγάλη Βρετανία και Ολλανδία.

Από Ιούνιο θα ανέβουν τα ποσοστά αφίξεων από την κεντρική Ευρώπη. Από 1η Ιουνίου θα είναι καλή η κατάσταση και ελπίζουμε ότι θα κρατήσει μέχρι τον Οκτώβρη, αν δεν υπάρξουν απρόοπτα. Δεν ξέρουμε πως θα εξελιχθεί ο πόλεμος, αλλά αν περιοριστεί στα ανατολικά της Ουκρανίας, δεν θα υπάρξουν ακυρώσεις – όπως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής. Το πρόβλημα είναι το κόστος των υπηρεσιών.

Το αποτέλεσμα στο τέλος της σεζόν δεν θα είναι ιδιαίτερα θετικό ή ίσως σε κάποιες επιχειρήσεις να είναι αρνητικό».

imerazante