Μέχρι στιγμής, 327 άτομα έχουν δώσει χρήματα.
Για πολλούς είναι ένα αγαπημένο χριστουγεννιάτικο τραγούδι, αλλά ένα ζευγάρι από τη Σουηδία μισεί τόσο πολύ το Last Christmas των Wham που έχει ξεκινήσει έναν έρανο για να αγοράσουν τα δικαιώματα του τραγουδιού, ώστε να μην μπορεί κανείς να το παίξει ξανά πουθενά.
Ο Τόμας Μαζέτι, 50 ετών και η Χάνα Μαζέτι, 33 ετών, έχουν ήδη συγκεντρώσει 51.453 λίρες για να εξαφανίσουν το τραγούδι από κάθε λίστα.Η Χάνα είπε ότι το μίσος της ξεκίνησε πριν από 13 χρόνια όταν εργαζόταν σε ένα καφέ στην Οξφόρδη όπου το αφεντικό έπαιζε το τραγούδι ξανά και ξανά.
Πέρσι τα Χριστούγεννα μιλούσε με φίλους για το πόσο δεν της άρεσε λέγοντας ότι θα πλήρωνε για να μην το ξανακούσει ποτέ. Κάπως έτσι μπήκε η ιδέα και ξεκίνησε να συγκεντρώνει χρήματα.
Μέχρι στιγμής, 327 άτομα έχουν δώσει χρήματα.
Τα δικαιώματα ανήκουν επί του παρόντος στη Warner Chappell Music UK και η αξία τους κυμαίνεται μεταξύ 15 και 25 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η Χάνα, ζωγράφος στο επάγγελμα που ζει στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας, είπε πως «Σπούδαζα αγγλικά και δούλευα για να πληρώσω τους λογαριασμούς και ο ιδιοκτήτης του καφέ είχε σχεδιάσει μια εξαιρετικά ζεστή περίοδο χριστουγεννιάτικων διακοπών και είχε το δικό του CD».Τότε το έπαιζε 111 φορές σε μία εργάσιμη μέρα όπως είπε.
«Ξεκίνησε τα περασμένα Χριστούγεννα – Last Christmas κατά σατανική σύμπτωση- όταν ρωτήσαμε τους φίλους μας πόσο θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν για να μην ακούσουν ποτέ ξανά το τραγούδι.
«Τότε κάποιος μας είπε ότι αυτό θεωρητικά ήταν δυνατό αν αγοράζαμε τα δικαιώματα για το τραγούδι. Έτσι θα αποκτούσαμε και τα δικαιώματα σε όλες τις πλατφόρμες ροής!»
«Είναι διασκεδαστικό γιατί οι άνθρωποι είτε αγαπούν είτε μισούν την ιδέα! Ίσως τα επόμενα Χριστούγεννα να είναι τα τελευταία Χριστούγεννα! (Last Christmas)» είπε.
Τα τρία παιδιά του ζευγαριού, συμμετέχουν επίσης στην αποστολή τους να απαλλάξουν τον κόσμο από το τραγούδι, αναφέρει η Daily Mail.
Έχουν θέσει ως στόχο τα 15.000.000 δολάρια που θα τους οδηγήσει στο επόμενο στάδιο των διαπραγματεύσεων με τη Warner Chappell Music UK.Εάν το όνειρο γίνει πραγματικότητα, η οικογένεια σκοπεύει να θάψει την κύρια ηχογράφηση σε μια τοποθεσία πυρηνικών αποβλήτων στην Φινλανδία «όπου θα παραμείνει για τουλάχιστον δύο εκατομμύρια χρόνια».
Η Χάνα και ο Τόμας, διευκρίνισαν ότι ουσιαστικά «δεν μισούν τους Wham!» αλλά θεωρούν ότι το τραγούδι παίζεται πάρα πολύ. «Λυπάμαι, αλλά έτσι πρέπει να γίνει», είπε η Χάνα.
«Δεν μισούμε τους Wham!, αλλά μισούμε αυτό το τραγούδι. Επειδή παίζεται 5.000 φορές την ημέρα. Αισθανθήκαμε ότι έπρεπε να κάνουμε κάτι για να στηρίξουμε τους ανθρώπους που υποφέρουν όπως εμείς».
«Μερικοί άνθρωποι φαίνεται να λατρεύουν να ακούν το τραγούδι 500 φορές την ημέρα. Και αυτοί οι άνθρωποι είναι εχθροί μας.» είπε αστειευόμενη.
Είπαν βέβαια ότι υπάρχουν ακόμα χειρότερα τραγούδια που θα έπρεπε να εξαφανιστούν πριν από αυτό, όπως το «All I want for Christmas» της Μαράια Κάρεϊ.