Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

26 Απριλίου 2024
10.9 C
Corfu

Δυσφορία του Δικηγορικού Συλλόγου Κέρκυρας για την κατάσταση στον χώρο των Διοικητικών Δικαστηρίων

Διαβάστε ακόμα

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας εκφράζει την δυσφορία του και τον έντονο προβληματισμό του για την κατάσταση που επικρατεί στον χώρο των Διοικητικών Δικαστηρίων στην Κέρκυρα .  Συγκεκριμένα:

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

 

1.- Προ έτους τουλάχιστον ενημερώσαμε το Υπουργείο Δικαιοσύνης, τις αρμόδιες Υπηρεσίες αλλά και την πολιτική εκπροσώπιση της Κέρκυρας ότι στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Κέρκυρας έχουν μείνει δύο μόνο υπάλληλοι που αντικειμενικά αδυνατούν ν’ανταποκριθούν στις ανάγκες λειτουργίας του. Υπενθυμίζουμε ότι λειτουργούν δύο τμήματα στα οποία εκκρεμούν χιλιάδες κερκυραϊκές διοικητικές και φορολογικές υποθέσεις ενώ υπάρχει και μία μεταβατική έδρα για τις υποθέσεις της Θεσπρωτίας. Από τον Δεκέμβριο του 2016 έχει, ουσιαστικά, σταματήσει να λειτουργεί το Διοικητικό Πρωτοδικείο αφού, οι δύο εναπομείναντες υπάλληλοι, με την κάλυψη της Ομοσπονδίας τους, κηρύσσουν απεργία σε κάθε δικάσιμο. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κέρκυρας, ανταποκρινόμενος σε σχετικό αίτημα της Γενικής Επιτρόπου των Δ/κών Δικαστηρίων, υποβοήθησε επί μήνες την λειτουργία της γραμματείας διαθέτοντας, με έξοδά του, ένα άτομο να βοηθήσει τους δύο εναπομείναντες υπαλλήλους, μέχρις ότου αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της στελέχωσης της γραμματείας. Το πρόβλημα όμως δεν έχει επιλυθεί  παρότι το Κράτος χάνει από την συνέχιση της κατάστασης αυτής πολλαπλάσια χρήματα. Σε θεσμικό επίπεδο οι διοικητικές και φορολογικές υποθέσεις των πολιτών παραπέμπονται στο απροσδιόριστο μέλλον.

 

2.- Το 2009 ύστερα από συνεχείς προσπάθειες του Δικηγορικού Συλλόγου και με την καθοριστική συμβολή του τότε Υπουργού Δικαιοσύνης Ν. Δένδια θεσπίστηκε η λειτουργία στην Κέρκυρα μεταβατικής έδρας του Διοικητικού Εφετείου Ιωαννίνων όπου εκδικάζονται σε δεύτερο βαθμό, δύο φορές τον χρόνο, οι κερκυραϊκές υποθέσεις που αποτελούν το 30% περίπου των υποθέσεων αυτού του δικαστηρίου. Από τότε και μέχρι σήμερα αντιμετωπίζουμε κατά διαστήματα διαφόρων ειδών υπονομεύσεις με στόχο την κατάργηση της μεταβατικής έδρας στην Κέρκυρα. Κατά το τρέχον έτος η υπονόμευση αυτή καλύπτεται άλλοτε πίσω από την δικαιολογία της μη χορήγησης των οδοιπορικών εκτός έδρας, άλλοτε από την έλλειψη διοικητικών δικαστικών υπαλλήλων. Έτσι δεν έγινε και η πρόσφατη συνεδρίαση του μεταβατικού Δ/κού Εφετείου στην Κέρκυρα της 25/10/2017 λόγω εξαγγελθείσας απεργίας των υπαλλήλων του Δ/κού Εφετείου Ιωαννίνων υπό την κάλυψη της Ομοσπονδίας τους. Ο Σύλλογός μας διαμαρτυρήθηκε έντονα και ενημέρωσε έγκαιρα για την απαράδεκτη αυτή κατάσταση  την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, την Επιτροπεία των Διοικητικών Δικαστηρίων, τους διευθύνοντες δικαστικούς λειτουργούς  και συλλήβδην την πολιτική εκπροσώπιση της Κέρκυρας καθόσον το πρόβλημα αφορά την κερκυραϊκή κοινωνία και όχι κάποια επαγγελματική ομάδα. Και από τους μεν υπηρεσιακούς παράγοντες εισπράξαμε την συνήθη δικαιολογία ότι εκφεύγει των αρμο- διοτήτων τους από δε την ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης ουδεμία είχαμε απάντηση. Όπως ουδεμία είχαμε αντίδραση ή απάντηση από την ενημερωμένη πολιτική εκπροσώπιση του νησιού μας. Για την συνεχιζόμενη μη λειτουργία των διοικητικών Δικαστηρίων, ο Σύλλογός μας μελετά το ενδεχόμενο υποβολής μήνυσης κατά παντός υπευθύνου για παράβαση καθήκοντος.

 

3.- Εδώ και μία διετία τουλάχιστον, ο Δικηγορικός Σύλλογος έχει ενημερώσει την πολιτική εκπροσώπιση του νησιού για το εξυφαινόμενο σχέδιο της κυβέρνησης να δημιουργήσει κεντρικά κτηματολογικά γραφεία, βασικά στην έδρα  κάθε διοικητικής περιφέρειας εξαιρουμένης μόνον της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, μετατρεπομένων των λοιπών σε υποκαταστήματα . Ότι μεθοδεύεται η υπαγωγή της Κέρκυρας και της Λευκάδας στα Ιωάννινα, της Ζακύνθου και της Κεφαλλωνιάς στην Πάτρα.Ότι σχεδιάζεται η κατάργηση των Υποθηκοφυλακείων. Κατά την επίσκεψη του Υπουργού Δικαιοσύνης στην Κέρκυρα τον περασμένο Μάρτιο 2017 και την σύσκεψη που έγινε  στον Δικηγορικό Σύλλογο, του ετέθη μετ’ επιτάσεως το θέμα ως εκ της ιδιότητάς του  Υπουργού Δικαιοσύνης αλλά και ως επτανήσιου και βουλευτή Ζακύνθου. Επισημάνθηκε από τον πρόεδρο του Δ.Σ.Κ. ότι η τυχόν υλοποίηση του σχεδίου αυτού θα προκαλέσει πολλαπλά προβλήματα πρωτίστως και κυρίως στους πολίτες αλλά και στους δικηγόρους και μηχανικούς που ασχολούνται με τέτοιες υποθέσεις. Ότι θα αποτελεί άλλη μια ενέργεια υπονόμευσης της διατήρησης και ανάπτυξης της Π.Ι.Ν. εκτός αν αυτό είναι το πολιτικό ζητούμενο. Ο Υπουργός  καθησύχασε το Δ.Σ. ότι δεν υπάρχει τέτοια πρόθεση, ότι δεν πρόκειται να υλοποιηθεί το σχέδιο αυτό και θα κατατεθεί άλλο. Πράγματι της τελευταίες μέρες πληροφορηθήκαμε για την κατάθεση στην Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου χωρίς να έχει αλλάξει τίποτα επί της ουσίας στον σχεδιασμό. Πληροφορηθήκαμε για την ορθή αντίδραση του Περιφερειακού Συμβουλίου.  Δεν ακούσαμε τίποτα από την κοινοβουλευτική εκπροσώπιση του νομού και μάλιστα από τους δύο κυβερνητικούς βουλευτές.

 

Ενημερώνουμε εκτενώς για τα ανωτέρω θέματα καθόσον, επαναλαμβάνουμε, πρόκειται για θεσμικά ζητήματα που αφορούν πρωτίστως την κερκυραϊκή κοινωνία. Προειδοποιούμε, για μία ακόμη φορά, για την προϊούσα αποδυνάμωση της Π.Ι.Ν. με ανομολόγητο (;) στόχο την «φυσιολογική» της κατάργηση. Αναμένουμε, τέλος, τις αντιδράσεις της πολιτικής εκπροσώπισης του τόπου.

 

Κέρκυρα 26/10/2017

 

Ο  Πρόεδρος του Δ.Σ.Κ.

 

ΓΙΑΝΝΗΣ  Γ.  ΒΡΑΔΗΣ

 

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 95-79: Αντίδραση με ρεκόρ από Κώστα Σλούκα και 1-1 στη σειρά των πλέι οφ πριν το Βελιγράδι

Ο Παναθηναϊκός πήρε την πρώτη του φετινή νίκη κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, επικρατώντας μέσα στο ΟΑΚΑ με 95-79,...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img