Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

26 Απριλίου 2024
10.9 C
Corfu

Ζάκυνθος | Την εμφάνισή τους στους δρόμους του νησιού έχουν κάνει σωροί των σκουπιδιών

Διαβάστε ακόμα

Την εμφάνισή τους στους δρόμους του νησιού έχουν κάνει και πάλι οι σωροί των σκουπιδιών λίγες μόλις ημέρες αφότου η Επιτροπή Κατοίκων Καλαμακίου αποφάσισε να βάλει “λουκέτο” στο ΧΥΤΑ και να επιτρέπει τη διέλευση ενός απορριμματοφόρου το οποίο θα μεταφέρει τα απορρίμματα των σχολείων και του νοσοκομείου.
Δυστυχώς υπάρχουν σημεία που δείχνουν να χειροτερεύουν αφού έχουν γεμίσει από σκουπίδια, με την μυρωδιά να είναι πολύ έντονη, ενώ όσο περνάει ο καιρός σίγουρα θα χειροτερεύει. Το άσχημο είναι ότι αν δεν παρθούν λύσεις για το θέμα των σκουπιδιών ίσως τα σημεία που πλημμυρίζουν από σκουπίδια να αυξηθούν επικίνδυνα.
Οι υπερχειλισμένοι κάδοι του περασμένου χειμώνα και η βρωμιά έξω από σπίτια, επιχειρήσεις, σχολεία ήταν μια κατάσταση που κανείς δεν θέλει να ξαναδεί να επαναλαμβάνεται. Παρόλα αυτά η αδυναμία του ΧΥΤΑ που βρίσκεται στον Σκοπό να δεχτεί νέα σκουπίδια φέρνει και πάλι σε αδιέξοδο το νησί μας σε αυτό το θέμα, ενώ την ίδια στιγμή ο Δήμος συνεχίζει τις εργασίες για την ενδιάμεση λύση του Λίβα, τοποθετώντας τα μηχανήματα.
Βασικό ρόλο στα πολλά απορρίμματα παίζει και η απουσία κάδων, αφού οι κάτοικοι σε διάφορα σημεία του νησιού μας εκφράζουν το παράπονο, αφού δεν έχουν που να πετάξουν τα σκουπίδια τους.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι πολίτες στο νησί μας περιμένουν λύση στο νέο πρόβλημα που δημιουργείται και φέρνει για άλλη μια φορά τα σκουπίδια στους δρόμους, γεγονός που δεν αποκλείει να ξανακάνουμε γιορτές με απορρίμματα.
Οι κάτοικοι του Καλαμακίου δηλώνουν αποφασισμένοι να μην ανοίξει άλλο ο ΧΥΤΑ αφού κατά την διάρκεια του καλοκαιριού, η επιβάρυνση ήταν πολύ μεγάλη, έχουν δημιουργηθεί νέα βουνά από σκουπίδια, μεταξύ των οποίων ανακυκλώσιμα, μπάζα και ογκώδη, όπου έφραξαν τα κανάλια απορροής όμβριων υδάτων εγκυμονώντας κινδύνους.
Θα επανεξετάσουν τη θέση τους μετά και την εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων στις 8 Νοεμβρίου.
Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Παύλος Κολοκοτσάς ζήτησε για άλλη μια φορά κοινωνική συναίνεση από τους κατοίκους του Καλαμακίου και μια παράταση δέκα ημερών κρατώντας ανοιχτό τον Σκοπό μέχρι να ξεκινήσει να λειτουργεί η ενδιάμεση λύση του Λίβα. Όπως τόνισε κανείς δεν θέλει να ξαναδεί τα σκουπίδια στον δρόμο και αυτή θα είναι η τελευταία προθεσμία που ζητάει για να λύσει το πρόβλημα.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Παρέμβαση Εισαγγελέα
ζητά ο Ν. Τσίπηρας

Την παρέμβαση του Εισαγγελέα και του ίδιου του Υπουργού Δικαιοσύνης για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ στο Σκοπό ζήτησε δημόσια ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και μέλος του ΦοΔΣΑ Νίκος Τσίπηρας υπογραμμίζοντας πως κάποιοι παίζουν παιχνίδια στις πλάτες των Ζακυνθινών.
“Εδώ και έναν χρόνο τέτοια εποχή ο ΧΥΤΑ έκλεισε διότι δεν χώραγε μια σακούλα όπως δήλωναν από το Καλαμάκι. Φυσικά τα σκουπίδια στο χώρο του Σκοπού πήγαν, για όλο το τελευταίο 12μηνο, και δημιουργεί απορίες πραγματικά γιατί έκλεισε τώρα και υπάρχει ένα κλίμα στην κοινωνία και ερωτηματικά, για το πώς έμεινε ανοιχτός ο Σκοπός όλο το καλοκαίρι. Αυτά είναι θέματα που θα πρέπει να διερευνηθούν από τη Δικαιοσύνη και είναι ύποπτα για τη χρονική στιγμή που επέλεξαν να κλείσουν τον Σκοπό. Τη στιγμή που εξελίσσονται οι διαδικασίες εγκατάστασης στον Λίβα και φαίνεται ότι εξελίσσονται ομαλά, εφόσον και η επιτροπή και οι υπόλοιπες παρεμβάσεις γίνονται με ομαλότητα, θεωρούμε ότι οι επιλογή τους να πνίξουν τη Ζάκυνθο για μια ακόμη φορά στa σκουπίδια, είναι κάτι το οποίο φαίνεται ότι έχει άλλους στόχους και άλλους σκοπούς. Θα μπορούσαν να κάνουν υπομονή, να ολοκληρωθεί η διαδικασία εγκατάστασης, δήλωσε στην εφημερίδα μας ο κ. Τσίπηρας καλώντας όποιους πήραν την απόφαση να πράξουν κατά τον συγκεκριμένο τρόπο, να εξηγήσουν ποιο είναι το κίνητρο γύρω από το κλείσιμο του ΧΥΤΑ.
Ο κ. Τσίπηρας, τέλος, επεσήμανε ότι δεν μπορούν να παίζουν πολιτικά παιχνίδια πάνω στο θέμα των σκουπιδιών και ιδιαίτερα η Επιτροπή του Καλαμακίου και πρόσθεσε “θεωρώ ότι τα παιχνίδια αυτά έχουν τελειώσει και στη συνείδηση του κόσμου, ο οποίος γνωρίζει πολύ καλά τι συμβαίνει, πρέπει να καταδικαστεί η συγκεκριμένη ενέργεια”.

Με μηνύσεις απαντά
η Επιτροπή Καλαμακίου

Στην προσφυγή στη δικαιοσύνη για την υποβολή μήνυσης κατά του κ. Τσίπηρα προσανατολίζεται η Επιτροπή Καλαμακίου μετά τα όσα δήλωσε ο τελευταίος, τον οποίο στοχοποιούν πως έδινε εντολές μέσω ΦΟΔΣΔΑ, να πηγαίνουν τα σκουπίδια, ανεξέλεγκτα στον Σκοπό.
“Ο ΧΥΤΑ έχει κλείσει από το 2006, οριστικά από το 2014. Με ποιο δικαίωμα από το ’14 μέχρι σήμερα, με εντολή του κ. Τσίπηρα, πέφτουν χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών, εκτός μεμβράνης; Τον Μάιο του ’17 για να μην καταστραφεί η οικονομία της Ζακύνθου, λόγω του τουρισμού, δώσαμε το ok, σιωπηρά και με σεβασμό στο περιβάλλον και όχι μόνο, να πηγαίνουν τα σκουπίδια του καλοκαιριού. Με εντολή του κ. Τσίπηρα, στο Σκοπό πήγαν καρέκλες, τραπέζια, ντουλάπες, καναπέδες, ψυγεία, πλυντήρια, μέχρι και κάδοι απορριμμάτων. Το αποκορύφωμα του εκτρώματος με εντολές του κ. Τσίπηρα, ήταν να βρούμε και δέματα, ανακυκλώσιμα υλικά, αντί να πάνε στην ανακύκλωση, στο εργοστάσιο εκτός Ζακύνθου, τα βρήκαμε στο Σκοπό” δήλωσε το μέλος της Επιτροπής Τ. Τζίμης.
Ερωτηθείς για τους λόγους που έκλεισαν εκ νέου το σκοπό πρόσθεσε πως “το πρόβλημα των όμορων οικογενειών είναι ότι πλέον ο ΧΥΤΑ βρίσκεται ανεξέλεγκτος και με την πρώτη καλή βροχή, όχι μόνο θα θρηνήσουμε θύματα, αλλά θα καταστραφεί η ευρύτερη περιοχή του Βροντόνερου και κόλπου του Λαγανά. Υποσχόμενος ο κ. Τσίπηρας ότι τον Οκτώβρη θα ξεκινήσει η αποκατάσταση, πράγμα που δεν το είδαμε, ήταν και ο λόγος που η οικογένεια Καμπιώτη, αποφάσισε, να κλείσει τον Σκοπό. Δεν έκανε κανένα έργο αποκατάστασης για να γλιτώσουν τυχόν ατυχήματα περιβάλλοντος και ανθρώπων. Έτσι λοιπόν, εμείς οι υπόλοιπες οικογένειες, Τζίμη, Τσαγκαρόπουλου και μέλη της Επιτροπής, θα ζητήσουμε από το ΚΕΠΕ, να γίνει αυτοψία, να δούμε το έγκλημα που έχει κάνει ο κ. Τσίπηρας και αμέσως θα ζητήσουμε να επιληφθεί του θέματος ο κ. Εισαγγελέας”.
Τέλος παρακαλούν οποιονδήποτε άλλο φορέα, που μπορεί να βοηθήσει, να προχωρήσουν άμεσα σε αποστραγγιστικά έργα με μια η δύο μπουλντόζες, γιατί θα φύγουν τα σκουπίδια και θα πέσουν στο Σκοπό.

Οι δηλώσεις Κοντονή
“Ελπίζω όλα τα προβλήματα του νησιού, και ιδίως της καθαριότητας, να αντιμετωπιστούν με υπεύθυνο τρόπο από τους τοπικούς παράγοντες, όπως με υπεύθυνο τρόπο αντιμετωπίστηκαν από την πρώτη στιγμή από την Κυβέρνηση. Διαφορετικά θα είναι υπόλογοι στην κοινωνία”, ήταν η λακωνική αλλά γεμάτη “μηνύματα” δήλωση με την οποία σχολίασε τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών αναφορικά με το νέο κλείσιμο του ΧΥΤΑ και το ενδεχόμενο να βρεθούν στο δρόμο ξανά τα σκουπίδια, ο Βουλευτής Ζακύνθου και Υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής.
Ο κ. Κοντονής με δηλώσεις του στην εφημερίδα μας αφού υπενθύμισε πως χρειάζεται προσοχή τόσο η όλη διαχείριση όσο και στη συνέπειά μας απέναντι στους νόμους, ιδιαίτερα του Ευρωπαϊκού Δικαίου, επανέλαβε για πολλοστή φορά πως “αυτοί που από την πρώτη στιγμή έχουν την απόλυτη ευθύνη της διαχείρισης του προβλήματος και μπορούν θα πρέπει να το λύσουν και όχι να γίνονται μέρος του. Η Ζάκυνθος και οι πολίτες της δεν μπορούν και επ’ ουδενι δεν πρέπει να ζήσουν για δεύτερη φορά το ίδιο δράμα. Ως Κυβέρνηση κάναμε ότι μπορούσαμε από την πρώτη στιγμή. Για αυτό όσοι σήμερα το διαχειρίζονται και έχουν πάρει τις πιστώσεις και κάθε διευκόλυνση για τη δρομολόγηση και οριστική λύση του ζητήματος υπεύθυνα και άμεσα να το πράξουν διότι θα είναι υπόλογοι έναντι της κοινωνίας”.

Στο ΛΙΒΑ
Ένα βήμα πιο κοντά στη δοκιμαστική λειτουργίας των μηχανημάτων για τη διαχείριση των απορριμμάτων στο πλαίσιο της ενδιάμεσης λύσης στο Λίβα μας φέρνει η μεταφορά, του εξοπλισμού στη συγκεκριμένη περιοχή. Αρκετές από τις εκκρεμότητες που αφορούν την διαδικασία παραλαβής του πολυσυζητημένου εξοπλισμού για τη διαχείριση των απορριμμάτων φαίνεται να έχουν κλείσει σε ένα μεγάλο βαθμό. Εκείνο που απομένει, πλέον, είναι η ολοκλήρωση της διαδικασίας μεταφοράς και η έναρξη της διαδικασίας καθόσον μέχρι σήμερα έχει χαθεί πολύτιμος χρόνος και ο κίνδυνος τα σκουπίδια να σχηματίσουν και πάλι χωματερές στους δρόμους παραμένει ενεργός.

Πηγή:Imerazante.gr

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 95-79: Αντίδραση με ρεκόρ από Κώστα Σλούκα και 1-1 στη σειρά των πλέι οφ πριν το Βελιγράδι

Ο Παναθηναϊκός πήρε την πρώτη του φετινή νίκη κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, επικρατώντας μέσα στο ΟΑΚΑ με 95-79,...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img