Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

8 Μαΐου 2024
22.9 C
Corfu

Τρίτη αξιολόγηση,Περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο,Ερημίτης και Υδροπλάνα στην συνέντευξη του Κ.Παυλίδη

Διαβάστε ακόμα

Στις εξελίξεις όσον αφορά στην τρίτη αξιολόγηση αναφέρθηκε ο βουλευτή Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Παυλίδης στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου που έδωσε τη Δευτέρα στα τοπικά ΜΜΕ. Ο βουλευτής αναφέρθηκε, επίσης, στο επικείμενο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο, στην επένδυση στον Ερημίτη, αλλά και στη λειτουργία των υδατοδρομίων.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Τρίτη αξιολόγηση

Η Κυβέρνηση εφαρμόζει τον σχεδιασμό της και στο τέλος του ’17 η τρίτη αξιολόγηση θα έχει ολοκληρωθεί επιτυχώς, ενώ θα ακολουθήσει η συζήτηση για το χρέος, σημείωσε ο Κ. Παυλίδης. Την ίδια ώρα, όλοι οι αρμόδιοι ευρωπαϊκοί θεσμοί καταλήγουν ότι η συζήτηση για το χρέος αναμένεται μέσα στο πρώτο τρίμηνο του ’18 και αμέσως μετά θα γίνει η τελική αξιολόγηση για το πρόγραμμα από τους εταίρους, ώστε να προετοιμαστεί η οριστική έξοδος από τα μνημόνια η οποία αναμένεται μέσα στο καλοκαίρι του ’18. «Ο σχεδιασμός, που επιλέξαμε στις εκλογές το Σεπτέμβρη του 2015 για υπογραφή του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής και, παράλληλα, για ένα πρόγραμμα ανάπτυξης, απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής, έχει υλοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό. Μόνο για την κοινωνική πολιτική, ο Προϋπολογισμός του 2018 προβλέπει 1,2 δισ. ευρώ, ενώ οι δείκτες ανεργίας έχουν πέσει κατά πολύ: παραλάβαμε ανεργία της τάξης του 26,1% και στο τέλος του ’17 την παραδίδουμε κάτω από 21%», ανέφερε ο βουλευτής.

Σε σχέση με το πλεόνασμα, σημείωσε ότι δεν αποτελεί προϊόν υπερφορολόγησης, γιατί ναι μεν έχει φορολογικό αποτύπωμα, ωστόσο υπάρχουν και άλλοι παράγοντες που συνέβαλλαν στο τελικό μέγεθός του. Ο Κ. Παυλίδης διευκρίνισε ότι η ύπαρξη πλεονάσματος σημαίνει ότι έχεις προηγουμένως καλύψει τους δημοσιονομικούς στόχους σου, ενώ ποσό του 1,2 δισ. ευρώ του πλεονάσματος θα δοθεί ως κοινωνικό μέρισμα στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού: «Καλύψαμε δημοσιονομικούς στόχους για τρίτη χρονιά και δεν αμφιβάλει κανείς ότι το ίδιο θα συμβεί και για το ’18. Επομένως, το πλεόνασμα σχετίζεται και με την υπεραπόδοση του ασφαλιστικού συστήματος: Παραλάβαμε το ασφαλιστικό σύστημα με “τρύπα” 1,5 δισ. ευρώ, είχαμε προϋπολογίσει 750 εκατ. ευρώ έλλειμμα για το ’17 και μέχρι τον Οκτώβρη του 2017 ο ΕΦΚΑ έχει αποδώσει πλεόνασμα 188 εκατ. ευρώ. Καρπούς έχει αποφέρει και η μάχη που δίνουμε για την αδήλωτη εργασία: Έχουν βεβαιωθεί 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων ήδη το δημόσιο έχει πάρει τα μισά».

Κατά τον Κ. Παυλίδη, οι δημοσιονομικοί στόχοι έχουν ικανοποιηθεί πλήρως, ενώ εκτιμήσεις φορέων συνηγορούν στο ότι τα μεσοοικονομικά μεγέθη βρίσκονται σε καλή πορεία: «Αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να οδηγηθεί σε εκτίναξη η οικονομία. Δεν είναι τυχαίο ότι η αναπτυξιακή προοπτική της χώρας ήδη οργανώνεται για τη μεταμνημονιακή περίοδο. Τα περιφερειακά αναπτυξιακά συνέδρια ακριβώς σε αυτή την κατεύθυνση στοχεύουν», τόνισε ο Κ. Παυλίδης.

Περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο

Όπως είπε, τα Ιόνια και ειδικά η Κέρκυρα περιμένει πολλά από το επικείμενο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο ότι από τα Ιόνια Νησιά ξεκινούν τα περιφερειακά συνέδρια σε νησιωτικό επίπεδο «ως μια περιοχή η οποία έχει αδικηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα, στην νησιωτική πολιτική κάθε κυβέρνησης. Πρέπει να υπάρξει μεγάλη κινητοποίηση όλων των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των επιμελητηρίων και όλων των παραγωγικών φορέων, ώστε το συνέδριο να καταλήξει σε σοβαρές μελέτες σχεδιασμού για την επόμενη δεκαετία».

Μάλιστα, ως κυριότερα ζητήματα σε επίπεδο νομού, τα οποία θα πρέπει να τεθούν στο επικείμενο περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο, προέταξε τη διαχείριση των απορριμμάτων, την ύδρευση, την οδοποιία, την υγεία και την εκπαίδευση. Ειδικότερα, όσον αφορά στην εκπαίδευση εκτίμησε ότι απαιτείται χωροταξικός επανασχεδιασμός, εκφράζοντας την άποψη ότι θα πρέπει να συσταθούν δύο αποκεντρωμένα τεχνικά λύκεια στη βόρεια και στη νότια Κέρκυρα.

Στον τομέα της υγείας, σημείωσε ότι επιτέλους οδεύουμε σε διάσπαση της 6ης ΥΠΕ και ότι θα πρέπει ψύχραιμα, και πάντως έπειτα από δημόσια διαβούλευση, να αποφασίσουμε αν υπάρχουν οι βάσεις για τη δημιουργία υγειονομικής περιφέρειας Ιόνιων Νησιών ή αν θα χρειαστεί η Κέρκυρα να ενωθεί με την απέναντι ηπειρωτική ακτή για λόγους λειτουργικούς και εξαιτίας της ύπαρξης τριτοβάθμιας νοσοκομειακής μονάδας (Γιάννενα). Αυτή η προοπτική, πάντως, σε καμία περίπτωση δε θα πρέπει να συσχετίζεται με πιθανή διάσπαση της (διοικητικής) Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Μάλιστα, ο Κ. Παυλίδης δήλωσε: «Είναι θετικό ότι, επιτέλους, σπάει η “τερατώδης” 6η ΥΠΕ. Άκουσα τις εξαγγελίες του κ. Μητσοτάκη από τα Γιάννενα ότι θα γίνουν 13 περιφερειακές υγειονομικές υπηρεσίες. Καλό είναι να μας πει γιατί το κόμμα του, ως κυβέρνηση, δεν το είχε κάνει. Όταν είχαν παρουσιαστεί αυτές οι δυσλειτουργίες, κανείς δεν είχε τολμήσει να σπάσει την 6η ΥΠΕ. Αντιθέτως, είχε την τάση να συνενώνει, απολύοντας. Καλές είναι οι εξαγγελίες, όμως καλύτερο είναι να εφαρμόζεις μια πολιτική. Κι εμείς τολμάμε. Και ο τρόπος που θα το κάνουμε θα είναι αποτέλεσμα δημόσιας διαβούλευσης. Δε χρειάζονται πανικός, φοβίες, δαιμονισμοί. Με δημόσια διαβούλευση, Αυτοδιοίκηση, πολιτικό δυναμικό, Υπουργείο Υγείας και ο χώρος της υγείας θα κουβεντιάσουν ήρεμα τι συμφέρει την κοινωνία και τους πολίτες».

Ερημίτης

Σε σχέση με την επένδυση στον Ερημίτη ο βουλευτής Κερκύρας του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι πρόκειται για μια σημαντική επένδυση, η οποία όμως γίνεται σε λάθος χωροθέτηση: «Αν μιλάγαμε για την Αχαράβη, θα σας έλεγα ευχαρίστως να ερχόταν μια τέτοιου μεγέθους επένδυση. Αν μιλάμε για μια περιοχή στην Κέρκυρα, που μπορεί να έχει μεγάλη ανάπτυξη υψηλού τουριστικού προϊόντος, αυτή είναι ειδικότερα η βορειοανατολική πλευρά της Κέρκυρας (η περιοχή της Κασσιόπης και προς τα κάτω). Υπάρχει τοπικό μοντέλο ανάπτυξης στην περιοχή και έχει υλοποιηθεί». Και συνέχισε: «Η τελευταία εξέλιξη, σε σχέση με τη μετατροπή της μακροχρόνιας παραχώρησης σε παραχώρηση ιδιοκτησίας (όσον αφορά στο οικόπεδο όπου προβλέπεται η κατασκευή των βιλών), αναιρεί το αρχικό επενδυτικό πλάνο, χωρίς ωστόσο να είναι παράνομη. Επιβεβαιώνει τις καταγγελίες της τοπικής κοινωνίας ότι επρόκειτο για ένα πλάνο real estate. Θα πρέπει να το δούμε από την αρχή».

Δήλωσε, επιπλέον, ότι συμμερίζεται την αγωνία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των πολιτών, αν και κατέστησε σαφές ότι η επένδυση στην Κασσιόπη (μαζί με την Αφάντου Ρόδου και των 14 περιφερειακών αεροδρομίων) είχε υπογραφεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και δεν ετίθεντο πλέον σε διαπραγμάτευση. Πρόσθεσε, πάντως, ότι «κατόπιν των νέων αιφνιδιαστικών εξελίξεων και με δεδομένο ότι οδεύουμε σε μεταμνημονιακή περίοδο σε έναν χρόνο, ίσως μπορέσουμε να ξαναδούμε αυτά τα ζητήματα».

Υδροπλάνα

«Το υδροπλάνο αποτελεί μια πολύ ευέλικτη λύση και είναι μέρος ενός στρατηγικού σχεδίου της Κυβέρνησης να τα αναπτύξει σε όλη τη χώρα», υπογράμμισε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη δοκιμαστική προσθαλάσσωση του υδροπλάνου τύπου Kodiac στο υδατοδρόμιο της Κέρκυρας. Όπως είπε «το τρίγωνο Παξοί – Κέρκυρα – Πάτρα είναι επιχειρησιακά έτοιμο να λειτουργήσει. Είναι μια γραμμή μη βιώσιμη, μακροπρόθεσμα, επομένως πρέπει να τρέξουμε τις διαδικασίες ώστε να αδειοδοτηθούν όλα τα άλλα υποψήφια υδατοδρόμια στα Ιόνια Νησιά και στα Διαπόντια.

Για την περίπτωση των Ιωαννίνων, τόνισε ότι γίνονται προσπάθειες για να ξεπεραστούν τα προβλήματα που υπάρχουν για τη χρήση της λίμνης, με τον χαρακτηρισμό της ως υδάτινο πεδίο όπως στο παρελθόν. «Για ’μας, η σύνδεση των υδατοδρομίων της Κέρκυρας με τα Γιάννενα αποτελεί κομβικό σημείο. Τη βιωσιμότητα της επένδυσης θα την καθορίσει κυρίως η σύνδεση της Κέρκυρας με τα Γιάννενα και όχι την Πάτρα. Επιπλέον, τα υδατοδρόμια θα διαμορφώσουν ένα δίκτυο επικοινωνίας, άρα και συνοχής, των Ιόνιων Νησιών μεταξύ τους. Παράλληλα, θα αποφύγουμε τη χειμερινή απομόνωση των Διαπόντιων Νησιών και των Παξών, ενώ τα υδροπλάνα αποτελούν και ένα μέσο που μπορεί να λειτουργήσει και εμπορικά και υγειονομικά, για την τροφοδοσία των μικρών νησιών μας και για τη μεταφορά ασθενών».

 

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Στην Κέρκυρα ο βραβευμένος με το «Νόμπελ Πληροφορικής» Jack Dongarra

Ο επιστήμονας που «έστρωσε» τον δρόμο στα υπερ-υπολογιστικά «θηρία» του πλανήτη και έθεσε τις βάσεις για τον εκδημοκρατισμό τους...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img