Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

26 Απριλίου 2024
10.9 C
Corfu

21η Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά του ρατσισμού: Η σφαγή της Σάρπβιλ στη Νότιο Αφρική

Διαβάστε ακόμα

Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού σήμερα και είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να κάνουμε μια αναδρομή στο παρελθόν, για να μην ξεχάσουμε ότι τίποτα σε αυτόν τον κόσμο δεν είναι αυτονόητο.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Πάμε πίσω στο μακρινό παρελθόν, τη δεκαετία του 1960. Το καθεστώς του απαρτχάιντ είχε επιβάλει στους έγχρωμους πολίτες, από 16 ετών και πάνω, της Νοτίου Αφρικής να κουβαλούν μαζί τους πάντα ταυτότητα.

Οι ταυτότητες τις οποίες καλούνταν να φέρει πάντα πάνω του ο έγχρωμος πληθυσμός  λειτουργούσαν ως ένα είδος εσωτερικού διαβατηρίου, το οποίο είχε σχεδιαστεί για να περιορίζει τις μετακινήσεις των μαύρων από τις περιοχές στις οποίες ζούσαν αποκλειστικά εκείνοι προς τις αστικές περιοχές που θεωρούνταν παραδοσιακά «λευκές».

Οι ταυτότητες αυτές χρησιμοποιούνταν για να ελέγχουν την εισροή εργατικών χεριών που θα χρησιμοποιούνταν στις αγροτικές εκτάσεις των λευκών, καθώς περιείχαν και πληροφορίες για το επάγγελμα κάθε έγχρωμου, το όνομα και τη διεύθυνση του εργοδότη και σχόλια για τη συμπεριφορά και την επίδοση του εργαζομένου. Όποιος δεν είχε μαζί του την ταυτότητα αυτή μπορούσε να συλληφθεί.

Στις 21 Μαρτίου 1960, χιλιάδες έγχρωμοι συγκεντρώθηκαν έξω από το αστυνομικό τμήμα της Σάρπβιλ στη Νότια Αφρική, για να διαμαρτυρηθούν για την επιβολή αυτού του περιορισμού. Παρότι πολλές μαρτυρίες αναφέρουν ότι η διαδήλωση ήταν ειρηνική,σύντομα τα πράγματα πήραν άσχημη τροπή, όταν οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ εναντίον των συγκεντρωμένων.

Τουλάχιστον 50 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους και 160 τραυματίστηκαν, με τα δημοσιεύματα της εποχής να αναφέρουν ότι ο αριθμός αυτός να είναι μεγαλύτερος, καθώς τα νοσοκομεία δεν έδιναν πληροφορίες.

Στις 23 Μαρτίου, μεταδίδονται νέες πληροφορίες για την εξέλιξη των επεισοδίων. Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι στην κεντρική πλατεία του Σάρπβιλ βρίσκονταν πτώματα ανθρώπων, ενώ το σκηνικό θύμιζε πεδίο μάχης. Το αιματηρό περιστατικό απασχόλησε και τον διεθνή Τύπο, με τις εφημερίδες του Λονδίνου να κάνουν λόγω για “σφαγή”.

Ακολούθησαν ακόμα περισσότερες διαμαρτυρίες και απεργίες, μέχρι που η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και επέβαλε στρατιωτικό νόμο. Συνελήφθησαν πάνω από 18.000 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ο Νέλσον Μαντέλα.

Στη συνέχεια, η Νότια Αφρική απομονώθηκε από τη διεθνή κοινότητα, μετά την έγκριση, από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, του Ψηφίσματος 134,το οποίο καταδίκαζε τη στάση της νοτιοαφρικανικής κυβέρνησης και το καθεστώς του απαρτχάιντ.

Το 1979, η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων που θα αναληφθούν κατά το δεύτερο μισό της δεκαετίας για τη δράση για την καταπολέμηση του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων. Με την ευκαιρία αυτή, η Γενική Συνέλευση αποφάσισε ότι μια εβδομάδα αλληλεγγύης με τους λαούς που αγωνίζονται κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων, που αρχίζει στις 21 Μαρτίου, θα διοργανώνεται ετησίως σε όλα τα κράτη.

Έκτοτε, το σύστημα του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική έχει καταργηθεί. Οι ρατσιστικοί νόμοι και πρακτικές έχουν καταργηθεί σε πολλές χώρες και έχουμε δημιουργήσει ένα διεθνές πλαίσιο για την καταπολέμηση του ρατσισμού, με γνώμονα τη Διεθνή Σύμβαση για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων. Η Σύμβαση πλησιάζει τώρα στην καθολική επικύρωση, αλλά ακόμα, σε όλες τις περιοχές, πάρα πολλά άτομα, κοινότητες και κοινωνίες υποφέρουν από την αδικία και το στίγμα που επιφέρει ο ρατσισμός.

Φέτος, η Παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού, που τιμάται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, θα επικεντρωθεί στον επείγοντα χαρακτήρα της καταπολέμησης του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων, 75 χρόνια μετά την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΠΔΔΑ).

Πριν από εβδομήντα πέντε χρόνια, για πρώτη φορά, η διεθνής κοινότητα συμφώνησε σε ένα σύνολο κοινών αξιών και αναγνώρισε ότι τα δικαιώματα είναι εγγενή σε κάθε άνθρωπο και δεν παρέχονται από το κράτος. Αυτά τα δικαιώματα κατοχυρώνονται στην Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ένα προσχέδιο για τους διεθνείς κανόνες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σύμφωνα με την Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο καθένας έχει δικαίωμα σε όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες, χωρίς κανενός είδους διάκριση, όπως η φυλή και το χρώμα, μεταξύ άλλων. Ωστόσο, ο ρατσισμός και οι φυλετικές διακρίσεις συνεχίζουν να επηρεάζουν τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ο εορτασμός της 75ης επετείου από την υιοθέτηση της Οικουμενικής Διακήρυξης θα πρέπει να δώσει στα κράτη την ώθηση να λάβουν γρήγορα και σθεναρά βήματα, νομικά και πρακτικά, για την προώθηση της ισότητας και την καταπολέμηση του ρατσισμού, των φυλετικών διακρίσεων, της ξενοφοβίας και της σχετικής μισαλλοδοξίας.

Ο Ύπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Volker Türk, κάλεσε όλα τα κράτη, ως μέρος της πρωτοβουλίας Human Rights 75, να καταπολεμήσουν τις φυλετικές διακρίσεις δεσμεύοντας τα να λάβουν συγκεκριμένες και επείγουσες ενέργειες.

ΠΗΓΗ: neolaia

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 95-79: Αντίδραση με ρεκόρ από Κώστα Σλούκα και 1-1 στη σειρά των πλέι οφ πριν το Βελιγράδι

Ο Παναθηναϊκός πήρε την πρώτη του φετινή νίκη κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ, επικρατώντας μέσα στο ΟΑΚΑ με 95-79,...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img