Στο λιμάνι του Αγίου Στεφάνου, oι ψαράδες φωτογραφήθηκαν με την ψαριά τους (Εν αγνοία τους)! Ένας εξακαρχαρίας 2 περίπου μέτρων και 200 κιλών, ο οποίος ψαρεύτηκε σε βάθος 200 περίπου μέτρων.
Ακολουθήστε το Start Media στο Google News!
Σύμφωνα με τους ιχθυολόγους που μίλησε το Startmediacorfu.gr κ. Σταμάτη Γκίνη και Λοβέρδο Χρήστο Στελακάτο, το συγκεκριμένο είδος είναι προστατευόμενο και καλό είναι τα είδη αυτά να μην τα αλιεύουμε καθώς κινδυνεύει ο πληθυσμός τους και προπαντών να μην τα επιδεικνύουμε ως τρόπαια.
Προστατεύεται με εθνική οδηγία
Σύμφωνη με τον Ιωάννη Γιώβο από την iSea, «δυστυχώς, η αλίευση του εξαβράγχιου ή εξακαρχαρία, αποτελεί συχνό φαινόμενο, αν και το είδος προστατεύεται με εθνική οδηγία, ενώ πάντα πωλείται ως “γαλέος” προκειμένου να πιάσει υψηλή τιμή στους καταναλωτές». «Όταν όμως μαγειρευτεί στο τηγάνι, αφρίζει γιατί το κρέας του έχει πολύ λίπος και δεν είναι εύγευστο», ξεκαθαρίζει ο κ. Γιώβος.
Σύμφωνα με τη Ρωξάνη Ναασάν Άγα – Σπυριδοπούλου, υπεύθυνη προγραμμάτων στην iSea, η οργάνωση τους τελευταίους 10 μήνες έχει προβεί σε 9 καταγγελίες σε λιμεναρχεία για την αλιεία, θανάτωση, κατοχή, αγορά, πώληση και εκφόρτωση καρχαριών.
«Και για την πρόσφατη περίπτωση, με την αλίευση του εξαβράγχιου καρχαρία, θα εξετάσουμε όλα τα στοιχεία και θα ενημερώσουμε το αρμόδιο λιμεναρχείο», προσθέτει. Σχολιάζοντας φωτογραφίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης με αλιείς που επιδεικνύουν την ψαριά τους, σημειώνει ότι κάποιοι δεν ξέρουν ότι πρόκειται για προστατευόμενα είδη. Ενθαρρυντικό είναι, στον αντίποδα, ότι αυξάνονται αυτοί που προβαίνουν σε αντίστοιχες αναρτήσεις όταν απελευθερώνουν καρχαρία, κάτι που όμως έχει πρακτικές δυσκολίες.
«Αν αλιευθεί με παραγάδι είναι σχετικά εύκολο να κόψεις την πετονιά με το αγκίστρι αλλά αν πιαστεί σε δίχτυ τράτας που ξεφορτώνει πάνω στο καΐκι, είναι δύσκολο να ξαναβάλεις τον, περίπου 500 κιλών, καρχαρία, πάλι μέσα στη θάλασσα και να τον απελευθερώσεις», τονίζει η κ. Σπυριδοπούλου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ο εξακαρχαρίας ή γκρίζος νωτιδανός
Ο εξακαρχαρίας ή γκρίζος νωτιδανός (επιστημονική ονομασία Hexanchus griseus – Εξάνχος ο φαιός), γνωστός και ως αλέτρι, είναι ένας μεγάλος καρχαρίας, ο μεγαλύτερος της τάξης των εξαγχίμορφων, φτάνοντας σε μήκος μέχρι 5,4 μέτρα. Είναι συγγενικός με τα σκυλόψαρα και το καρχαρία της Γροιλανδίας. Κάποιοι συγγενείς αυτού του καρχαρία ζούσαν πριν από 200 εκατομμύρια χρόνια. Αυτός ο καρχαρίας είναι αξιοσημείωτος κυρίως λόγω των πρωτόγονων και σύγχρονων χαρακτηριστικών. Αυτοί οι καρχαρίες έχουν μέσο μέγεθος για τα αρσενικά 3 μέτρα και για τα θηλυκά 4 μέτρα. Φτάνουν σε μήκος 5,5 μέτρων και βάρος 600 κιλά. Έχει σχήμα παρόμοιο με των καρχαριών που ζούσαν στην Τριασική περίοδο, με ένα ραχιαίο πτερύγιο, κοντά στο ουριαίο πτερύγιο και έχει έξι ζεύγη από βράγχια.
Απαντάται σε βάθη μεγαλύτερα από 90 μέτρα και έχει καταγραφεί σε βάθος δύο χιλιομέτρων σε όλες τις τροπικές και εύκρατες θάλασσες της Γης. Είναι πιθανό να εκτελεί κατακόρυφες μεταναστεύσεις, μετακινούμενος προς την επιφάνεια το βράδυ, γυρίζοντας στα βάθη πριν χαράξει. Έχει παρατηρηθεί σε συγκεκριμένες περιοχές σε βάθος μικρότερο των 30 μέτρων. Λόγω της μεγάλης εξάπλωσής του η διατροφή του ποικίλει και περιλαμβάνει συνήθως μαλάκια, καρκινοειδή και άγναθα. Λίγα είναι γνωστά για την αναπαραγωγή του εξακαρχαρία, πέρα από το γεγονός ότι είναι ωοζωοτόκος και γεννά μέχρι 100 μικρά τη φορά.
Αυτός ο καρχαρίας αν και μεγάλος, φαίνεται να μην έχει επιτεθεί σε ανθρώπους. Αλιεύεται για το λάδι από το συκώτι του. Το κρέας του ωμό είναι δηλητηριώδες.
wikipedia
Προστατευόμενα και απειλούμενα είδη καρχαριών στα πιάτα των Ελλήνων.Μέσα από το 15μήνο πρόγραμμα μας για την καταγραφή των καρχαριών στην Ελλάδα, ανακαλύπτουμε πως και με ποιο τρόπο οι Έλληνες τρώμε καρχαρίες και μάλιστα απειλούμενα αλλά και προστατευόμενα είδη. Βεβαίως φαίνεται πως υπάρχει μεγάλη άγνοια γύρω από το θέμα και στους καταναλωτές αλλά και στους ίδιους τους ψαράδες και τους λιμενικούς. Το θέμα ξεκινάει από τους ψαράδες που ονομάζουν όλα τα είδη σκυλόψαρα, γαλέοι και σαπουνάδες και με αυτές τις ονομασίες φτάνει η πλειοψηφία των καρχαριών στις ιχθυόσκαλες. Όμως πολλοί καρχαρίες δεν φτάνουν καν στις ιχθυόσκαλες αλλά οι ψαράδες τους ξεφορτώνουν συνήθως σε μικρά λιμάνια ή απομακρυσμένες παραλίες και μέχρι να δέσουν το σκάφος τους έχουν φροντίσει ήδη να πουλήσουν τους καρχαρίες σε ταβέρνες, εστιατόρια ή και ιχθυοπωλεία. Βάση των καταγραφών του προγράμματος δείχνει ότι περίπου το 90% που των καρχαριών που αλιεύονται μόλις περίπου το 5% επιστρέφεται πίσω στην θάλασσα ενώ άγνωστος είναι ο πραγματικός αριθμός για το πόσοι πουλήθηκαν ή ιδιο-καταναλώθηκαν. Επίσης δεν είναι γνωστό εάν αυτοί οι καρχαρίες που απελευθερώθηκαν κατάφεραν να επιβιώσουν ή όχι. Περισσότεροι έλεγχοι χρειάζονται από το λιμενικό αλλά και εκμάθηση στους ψαράδες. Μέσα από το πρόγραμμα είδαμε και μάθαμε για τους ανύπαρκτους ελέγχους που γίνονται στις ιχθυόσκαλες, με πολλές φορές καν να μην υπάρχουν λιμενικοί παρών αλλά και να περνάνε προστατευόμενα είδη κάτω από την μύτη των αρχών. Οι ίδιοι οι λιμενικοί αδυνατούν να αναγνωρίσουν σωστά τα είδη των καρχαριών που έχουν μπροστά τους αλλά και οι ίδιοι παραδέχονται πως ποτέ δεν έλαβαν κάποια εκπαίδευση για την αναγνώριση των καρχαριών. Επίσης το ίδιο ακριβώς πρόβλημα προκύπτει και με τους επαγγελματίες αλιείς. Ενώ με τους ερασιτέχνες ψαράδες είναι κάπως καλύτερα τα πράγματα που τουλάχιστον οι περισσότεροι προσπαθούν να μάθουν τι είδος έχουν πιάσει, αλλά η πλειοψηφία των ερασιτεχνών ψαράδων δεν ενδιαφέρεται στην αλιεία καρχαριών. Όπως ήδη αναφέραμε παραπάνω οι περισσότεροι ψαράδες λένε όλα τα είδη γαλέους, σκυλόψαρα και σαπουνάδες με το να προκαλεί ένα πραγματικό κομφούζιο στην αγορά αλλά και στους καταναλωτές διότι κανένας δεν ξέρει τι είδος είναι αυτό που πουλιέται και έαν είναι προστατευόμενο είδος. π.χ.
Παρ’ όλα αυτά, οι ψαράδες αρκετές φορές αναφέρουν σαν “γαλέο” τα 3 είδη Mustelus sp. που έχουμε στην Ελλάδα, τα οποία θεωρούνται τρωτά με βάση το IUCN, αλλά δεν προστατεύονται από κάποια νομοθεσία και επιτρέπεται η αλιεία τους. Αλλά τα mustelus sp. ζουν μέχρι 13 με 27 χρόνια (εξαρτάται το είδος) και όλα ενηλικιώνονται και είναι έτοιμα για αναπαραγωγή στην μισή ζωή τους, με μικρό ρυθμό γεννήσεων και αναπαραγωγής και αυτό δημιουργεί ένα πρόβλημα με την συχνή αλιεία τους για το ποιο πραγματικά θα είναι το μέλλον των Mustelus sp. Τις περισσότερες φορές όμως οι ψαράδες πιάνουν Εξαβράγχιους καρχαρίες (Hexanchus griseus), όπου αναγνωρίζονται λανθασμένα σαν Σαπουνάδες (Cetorhinus maximus). Ενώ σαν σαπουνάδες πολλές φορές οι ψαράδες εννοούν όλους τους καρχαρίες που πιάνουν στον αφρό (δηλαδή στην επιφάνεια της θάλασσας). Το πρόγραμμα όμως έφερε στην επιφάνεια επίσης και άλλο ένα πρόβλημα, όπου η αλίευση και η πώληση προστατευόμενων ειδών καρχαριών φτάνει άνω του 70% (βάση των καταγραφών). Ενώ ταυτόχρονα οι καταναλωτές έχουν πλήρη άγνοια για ότι αρκετοί καρχαρίες που αγοράζουν είναι απειλούμενα και προστατευόμενα είδη και έτσι συμβάλλουν έστω και άθελα τους (μιας και δεν ζητάνε ποτέ να μάθουν περισσότερα για αυτό το είδος που αγοράζουν και στέκονται μόνο στο όνομα και την τιμή που έχει η καρτέλα) στην παράνομη αλιεία και το εμπόριο αυτών των ειδών. https://www.biodiversitygr.org/blog/protected-and-endangered-species-on-the-plates-of-greeks.html
|