•Ν. Αρετάκης: “Σύντομα θα έχουμε αποκαταστήσεις τις ζημιές”
•Στ. Πέττας: “Δεν μας σταμάτησε καραντίνα, περιορισμοί και δυσλειτουργίες”
•Αναφορές Δημάρχου σε 1ο Νεκροταφείο και Δημοτικό Θέατρο

Αίτημα για να επιχορηγηθεί με το συνολικό ποσό των 1.079.744 ευρώ, προκειμένου στη συνέχεια τα χρήματα να αποδοθούν σε 454 νοικοκυριά για την αποκατάσταση ζημιών που υπέστησαν απο τον “ΙΑΝΟ” υπέβαλλε ο Δήμος Ζακύνθου στο Υπουργείο Εσωτερικό.
Κατα την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο Δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης με την συμμετοχή και του Προϊσταμένου του Τμήματος Πρόνοιας του Δήμου Στέλιου Πέττα έγινε εκτενής αναφορά στις αποζημιώσεις των νοικοκυριών και στο γεγονός ότι ολοκληρώθηκε η καταγραφή από την αρμόδια επιτροπή του Δήμου Ζακύνθου η οποία είχε ορισθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για την οικονομική ενίσχυση των πολιτών, για την αποκατάσταση των ζημιών οικοσκευής και για μικρής κλίμακας επισκευαστικές εργασίες στις κύριες κατοικίες τους που επλήγησαν από το πέρασμα του “ΙΑΝΟΥ”.
Μετά τις αυτοψίες που έγιναν προετοιμάστηκε από την επιτροπή σχετικός φάκελος με το σύνολο των προβλεπομένων δικαιολογητικών και την υπογραφή σχετικών αποφάσεων με τις οποίες επικυρώνονται οι οικονομικές ενισχύσεις προς τους πληγέντες.

 

“Το συνολικό ποσό που κανόνισε ο Δήμος για αυτές τις αποζημιώσεις ανέρχεται σε 1,079,744 ευρώ και αυτά τα χρήματα αφορούν την ενίσχυση σε 454 νοικοκυριά του Δήμου Ζακύνθου. Για όλη αυτή την επιχείρηση που έγινε είναι γεγονός ότι επί τέσσερις μήνες ο Δήμος είχε προσλάβει άτομα τα οποία συντονισμένα γρήγορα και οργανωμένα κατόρθωσαν και ολοκλήρωσαν αυτό το σοβαρό έργο γιατί μέσα σε τέσσερις μήνες να ασχοληθείς με 454 νοικοκυριά, να κάνεις εκτιμήσεις ζημιών, να κάνεις σύνταξη αποφάσεων και να αποσταλούν οι αποφάσεις στο Υπουργείο Εσωτερικών είναι μια επίπονη προσπάθεια και χρειάζεται μια συντονισμένη εργασία” ανέφερε μεταξύ άλλων για το θέμα ο Δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης, ενώ από την πλευρά του ο Προϊστάμενος του Τμήματος Πρόνοιας του Δήμου Ζακύνθου Στέλιος Πέττας τόνισε ότι απομένει ο έλεγχος του φακέλου και η έγκριση της επιχορήγησης από το Υπουργείο Εσωτερικών.

“Το αίτημα μας αυτή την εβδομάδα θα εξεταστεί από το Υπουργείο Εσωτερικών. Αμέσως μετά τον έλεγχο του φακέλου αναμένουμε την απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών για επιχορήγηση του Δήμου με το ποσό που αναφέρθηκε. Εμείς έχουμε κρατήσει όλα τα στοιχεία του κάθε ωφελούμενου έτσι ώστε με το που έρθουν τα χρήματα και μετά τις αποφάσεις κατοχύρωσης των οικονομικών ενισχύσεων θα μπουν στον προϋπολογισμό του Δήμου και αποδοθούν με τις λίστες που υπάρχουν ονομαστικά και οι οποίες θα επιδοθούν στην ταμειακή υπηρεσία του Δήμου και ο ταμίας του Δήμου θα αποδώσει το ποσόν που αντιστοιχεί για τη ζημιά που έχει πάθει”.

Ο Δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης εξήγησε ότι οι συνέπειες από το πέρασμα του Μεσογειακού κυκλώνα “ΙΑΝΟΣ” ήταν καταστροφικές αφού υπήρξαν πτώσεις δέντρων, σκεπών που καταστράφηκαν και δρόμων που υπέστησαν μεγάλες ζημιές.
“Δούλεψαν οι τεχνικές υπηρεσίες και οι μηχανικοί του Δήμου και καταφέραμε σε μεγάλο ποσοστό να αποκαταστήσεις τις ζημιές. Είναι πολλά τα σημεία που υπολείπονται. Η Πολιτεία και κυρίως το Υπουργείο Εσωτερικών μας έχουν βοηθήσει. Έχουμε ακόμη αδιάθετα κονδύλια για να ολοκληρώσουμε την αποκατάσταση. 1 εκ. ευρώ ήταν το τελευταίο που μας στείλανε. Μας είχαν στείλει καταρχάς 500,000 ευρώ. Μας βοήθησαν σημαντικά και ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε αποκαταστήσει όλες τις ζημιές που προέκυψαν”.

Ο κ. Πέττας αφού εξήγησε τα κριτήρια όπου έγιναν οι αυτοψίες και οι αιτήσεις τόνισε ότι δεν σταμάτησε το έργο της επιτροπής το lockdown και σχεδόν έχει ολοκληρωθεί η δουλειά και πρόσθεσε “δεν μας σταμάτησε η καραντίνα και οι περιορισμοί και οι δυσλειτουργίες που δημιούργησε διότι δεν έπρεπε να συμβεί καθυστέρηση. Ήταν μια έκτακτη ανάγκη που ήταν του «Ιανού». Κάναμε μια εκτίμηση και κρατούσαμε ενήμερο τον Δήμαρχο ότι μέχρι τον Δεκέμβριο θα έχουμε τελειώσει. Πράγματι κατά 95% είχαμε τελειώσει τη δουλειά. Στην αρχή της διαδικασίας θέλω να θυμίσω ότι δώσαμε από την επομένη όλο το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη δουλειά μας, τους νόμους και πως γίνονται οι αποζημιώσεις. Έτσι ώστε να είναι τα πάντα διαφανή”.

Μάλιστα ο κ. Πέττας ενημέρωσαν ότι συνολικά έγιναν σε Δήμο και ΔΑΕΦΚ 1,102 αιτήματα για αυτοψίες με τα 533 να είναι του Δήμου.

Ευχαριστίες
Ο Δήμαρχος Ζακύνθου ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην Επιτροπή για τον “ΙΑΝΟ” και ήταν οι: Στέλιος Πέττας – Προϊστάμενος Τμήματος Πρόνοιας Δήμου Ζακύνθου, Ασπασία Σούλη – Μηχανικός τεχνικών Υπηρεσιών, Ευαγγελία Μπουρογιάννη – Μέλος Διοικητικού Τμήματος, Ανωνία Τσιμάρα (Διοικητικό εκ των Οικ. Υπηρεσιών), Διονύσης Κόκλα και Νίκος Λαλαγιάννης – Υπαλλήλους Πολ. Προστασίας Δήμου Ζακύνθου, Βενετία Χιώνη, Ελένη Ζησίμου, Γεωργία Πασχάη – Εργαζόμενες Δήμου Ζακύνθου, Ηλίας Θεοδόσης, Γιώργος Χαλιλόπουλος, Δήμητρα Παγανοπούλου, Διονυσία Τρούσσα, Διονυσία Παράσχη, Χριστίνα Χρήστου και Αναστασία Τσιροπούλου από το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Ζακύνθου, Ξενοφώντας Καραβίας – Προϊστάμενος Γραφείου Κίνησης Δήμου Ζακύνθου, Σπύρος Μαμφρέδας, Δημήτρης Βούρτσης, Πέτρος Σαπόγλου και Παναγιώτης Χαϊκάλης – Οδηγοί οχημάτων.

“To 1o Νεκροταφείο είναι εγκαταλελειμμένο”

Στο 1ο Νεκροταφείο Ζακύνθου και την πρόοδο των εργασιών αναφέρθηκε ο Δήμαρχος Ζακύνθου Νικήτας Αρετάκης, ο οποίος μίλησε για την καταστροφή των μνημείων από την πτώση δέντρων και το τι έκανε η Δημοτική Αρχή.
“Μας καθυστέρησε ο Ιανός και οι καιρικές συνθήκες και ότι δεν υπήρχαν ειδικά συνεργεία να κάνουν αυτή τη δουλειά. Λόγω της ειδικής φροντίδας που χρειάζονται δεν έχουμε εξειδικευμένα συνεργεία. Το θέμα των δέντρων έχει τελειώσει”.
Επίσης ο κ. Δήμαρχος τόνισε ότι η είσοδος πολιτών στο νεκροταφείο με καθοδήγησε δεν λειτούργησε, ενώ έκανε λόγο και για την απόφαση να αλλάξει όψη το Νεκροταφείο.
“Το θέμα είναι ότι πήραμε απόφαση να αλλάξει όψη το νεκροταφείο. Είναι εγκαταλελειμμένο. Δεν έχει δρόμους. Δεν γίνεται καμία συντήρηση όσον αφορά την κοπή των δέντρων και τον χόρτων. Τα μνημεία λιγοστεύουν και γίνεται μια άναρχη εκμετάλλευση του υπάρχοντος χώρου. Θα αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με πρόγραμμα και συνέπεια”.
Αναφέρθηκε στη δημιουργία οστεοφυλακίου στο νεκροταφείου, ενώ είπε ότι έχουν κοπεί γύρω στα 150 κυπαρίσσια τη δεδομένη χρονική στιγμή. Επίσης ο κ. Αρετάκης τόνισε ότι θα γίνουν ενέργειες για την αποκατάσταση της ύδρευσης και του φωτισμού, ενώ προανήγγειλε την επισκευή και την εκμετάλλευση του κυλικίου που έχει τουαλέτες για το κοινό.

Απαντήσεις για το Δημοτικό Θέατρο

Ο Δήμαρχος Ζακύνθου έδωσε παράλληλα εξηγήσεις για το θέμα του περιβάλλοντα χώρου του Δημοτικού Θεάτρου, τονίζοντας ότι η καλύτερη επιλογή ήταν να τοποθετηθεί σταμπωτό για το υλικό του πεζοδρόμου και όχι κυβόλιθοι λόγω προβλημάτων που θα δημιουργούνταν.
“Έγραφαν ότι θέλουμε να κάνουμε οικονομία αν θα βάλουμε κυβόλιθους, σταμπωτό ή απλές πλάκες. Η αρχική μελέτη έλεγε ο ένας δρόμος να γίνει κήπος να φυτευτεί και ο άλλος δρόμος με κυβόλιθους. Δεν είχαμε πρόβλημα να βάλουμε κυβόλιθους, αλλά τους έχω δει και σε άλλα μέρη και βλέπω ότι ή θα πρέπει να είναι πάρα πολύ καλοί και να είναι από μάστορες εξειδικευμένους και να χρησιμοποιήσουν ακριβούς κυβόλιθους, αλλιώς είναι μια παγίδα αλλά και αισθητικά. Εμείς δεν μπορούμε να τον κάνουμε πεζόδρομο γιατί θα έρχονται μεγάλες νταλίκες που θα ξεφορτώνουν τον εξοπλισμό του θεάτρου. Είναι και το ότι υπάρχει μια κλίση μεταξύ των δυο παράλληλων δρόμων και θα τρέχει συνέχεια νερό γιατί οι κυβόλιθοι έχουν άμμο και θα τραβάει την άμμο και θα ξεστοκάρονται οι κυβόλιθοι. Σκέφτηκα να βάλουμε σταμπωτού θα είναι μορφοποιημένοι κυβόλιθοι. Το είπα και το αποδέχθηκε η Αρχιτεκτονική Επιτροπή. Αν μου έλεγαν δεν γίνεται θα το δεχόμουνα”.

Ο Δήμαρχος μάλιστα επισήμανε ότι αν δεν φτιαχτεί σωστά ο περιβάλλοντας χώρος θα γίνουν οι απαραίτητες παρεμβάσεις.

Από εκεί και πέρα τόνισε ότι πρέπει να γίνουν παρεμβάσεις εσωτερικά, αφού υπάρχουν προβλήματα επειδή δεν χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό το κτίριο, ενώ το πιο σημαντικό που τόνισε είναι ότι είναι στα “σκαριά” η δημιουργία ξεχωριστών Οργανισμών για τον Πολιτισμό και τον τουρισμό.

Και κατέληξε “Έχω συζητήσει και είναι καλύτερο να κάνουμε δυο οργανισμούς έναν για τουρισμό και έναν για πολιτισμό. Θα έχουν δικά τους έσοδα και θα ασχοληθούν με αυτό. Ήρθα σε επαφή με τον κ. Τσουρουνάκη που έχει στο μυαλό του ένα πλάνο για τον τουρισμό. Παράλληλα έχω αναθέσει να ψάξουν δικηγόροι πως θα γίνει οργανισμός πολιτισμού. Πρέπει να αποκτήσει εξωστρέφεια και να τον βγάλουμε έξω σε διεθνές επίπεδο. Ήρθα σε επαφή με ανθρώπους και μου είπαν πως αυτό το πολιτιστικό προϊόν ή γίγνεσθαι του τόπου να βγει έξω από εδώ”.

Πηγή: ΗΜΕΡΑΖΑΚΥΝΘΟΥ