Η ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης “Αντικαπιταλιστική Αριστερά στα Ιόνια”:

Όπως ομολογούν οι ίδιοι οι σοβαρότεροι εκπρόσωποι του κατεστημένου, τα ολοένα και αυστηρότερα προληπτικά μέτρα έχουν στόχο όχι να αναχαιτίσουν, αλλά απλώς να επιβραδύνουν τους ρυθμούς της πανδημίας, ώστε να μπορεί να τους αντέξει το ετοιμόρροπο δημόσιο σύστημα υγείας: το σύστημα που διέλυσε παντού η επέλαση του κεφαλαίου, αλλού με μνημόνια κι αλλού απλώς με μέτρα λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεις. Όλοι οι υπέρμαχοι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας θυμήθηκαν τώρα την ανάγκη για ένα στιβαρό κράτος πρόνοιας- έκτακτης ανάγκης. Βλέπουμε, ήδη, τα πρώτα δείγματα γραφής τους: μετατρέπουν άλλους εργαζόμενους σε επιδοματούχους, νομιμοποιώντας την αναστολή των συμβάσεων εργασίας, άλλους σε σκλάβους γαλέρας, με διπλοβάρδιες ακόμα και τις Κυριακές, τάζουν σε αυτοαπασχολούμενους και μικροεπιχειρηματίες… διευκολύνσεις για μελλοντικά δάνεια (η ΕΕ είναι εδώ για σας…) και αναστολές χρεών τουλάχιστον αστείες, εξαγγέλλουν προγράμματα εξ αποστάσεως εκπαίδευσης για μαθητές και φοιτητές, με απαραίτητο όρο, βέβαια, τον υπολογιστή στο σπίτι και την ακριβοπληρωμένη από το λαίκό νοικοκυριό πρόσβαση στο ίντερνετ, εφόσον οι τρέχοντες λογαριασμοί έχουν εξοφληθεί…

Τα νησιά του Ιονίου, παραδομένα από χρόνια στη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού και στη   βαριά βιομηχανία της … οικοδομής, ήδη βουλιάζουν, με μεγάλο ποσοστό εργαζόμενων, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων και άνεργων να βρίσκεται στα όρια της απόγνωσης. Η εποχιακή εργασία αναβάλλεται, η μαύρη και αδήλωτη εργασία δεν θα αποφέρει ούτε τα 800 ευρώ της παρηγοριάς, το υψηλό κόστος ζωής ενδέχεται να επιβαρυνθεί από φαινόμενα αισχροκέρδειας, οι ανελαστικές υποχρεώσεις νοικοκυριών και μικρών επιχειρήσεων τρέχουν με χίλια. Ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού πρέπει να μένουν στο σπίτι, παρακολουθώντας… με ψυχραιμία τα όποια συμπτώματα ασθένειας, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον «προσωπικό τους γιατρό», λες και τον διαθέτουν όλοι… Οι πανδημίες, όπως και οι οικονομικές κρίσεις, έχουν πρόσημο βαριά ταξικό. Επιπλέον, είναι οι καλύτερες ευκαιρίες για την εμπέδωση «έκτακτων μέτρων» και της ανάλογης νοοτροπίας και ψυχοσύνθεσης του πληθυσμού. Ο κορονοιός θα φύγει, αλλά το κράτος έκτακτης ανάγκης θα έχει ριζώσει ακόμα καλύτερα, ώστε να ελέγχει αποτελεσματικότερα «της γης τους κολασμένους».

Ας αντιμετωπίσουμε το φόβο, την απομόνωση και τη συνωμοσιολογία με αλληλεγγύη και συντροφικότητα. To υψηλό αίσθημα ατομικής και κοινωνικής ευθύνης είναι ριζωμένο στις αγωνιστικές μας παραδόσεις και αυτό ακριβώς μάς επιβάλλει να μην ξεχνάμε ούτε στιγμή τις ευθύνες του κράτους, των υπερεθνικών σχηματισμών (ΕΕ), της οικονομικής ολιγαρχίας, εγχώριας και διεθνούς.  Παρά τις δύσκολες συνθήκες, μπορούμε και οφείλουμε να σταθούμε όρθιοι/ες και να διεκδικήσουμε, μέσα από τις συλλογικότητές μας τα αυτονόητα:

–  Άμεση ενίσχυση του συστήματος δημόσιας υγείας με προσλήψεις όλου του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού για την επαρκή στελέχωση των Κέντρων Υγείας και των νοσοκομείων. Να λειτουργήσουν όλες οι κλειστές ΜΕΘ, να αναπτυχθούν περαιτέρω κλίνες, σύμφωνα με τα αιτήματα των μαχόμενων υγειονομικών, να επιταχθούν (χωρίς «ενοίκια») τα ιδιωτικά νοσοκομεία και οι ΜΕΘ τους.

– Να σταματήσει κάθε άλλο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης (νομοσχέδιο για την εκπαίδευση, απαγόρευση διαδηλώσεων κ.ά.) εκτός από αυτό της πρόληψης και της πλήρους αντιμετώπισης της επιδημίας.

– ΝΑ ΑΠΑΓΟΡΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΤΩΡΑ .Το κόστος για τον κορονοϊό να το αναλάβουν το κράτος και το κεφάλαιο, από τα υπερκέρδη που έχουν συσσωρεύσει, όχι οι εργαζόμενοι. Να μην χαθεί κανένας μισθός, καμία άδεια, κανένα ένσημο.

– Πρόσθετη άδεια με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση για όσους εργαζόμενους  θα χρειαστεί να λείψουν από τη δουλειά, για όσους έχουν παιδιά στο σχολείο, ΑμΕΑ κ.α  Πρόσθετη άδεια με πλήρεις αποδοχές για όσο διάστημα χρειαστεί, για κάθε εργαζόμενο που αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας και για τις εγκύους. Κάτω τα χέρια από τις κανονικές άδειες των εργαζομένων!

– Να καταβληθούν πλήρως και στην ώρα τους όλοι οι μισθοί με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας. Τα 718 ευρώ για 1,5 μήνα που έβγαλε από το συρτάρι ως σενάριο η κυβέρνηση για όσους δεν μπορούν να προσέλθουν στην εργασία τους λόγω των συνθηκών, είναι επίδομα ελεημοσύνης.

– Καμία απόλυση, καμία «μη ανανέωση σύμβασης», καμία δυσμενής μεταβολή στους όρους και τις συνθήκες εργασίας «επί το ελαστικότερον». Προσλήψεις και αυξήσεις  στις/στους εργαζόμενες/ους  στα σούπερ-μάρκετ με σταθερό και όχι ευέλικτο ωράριο.  Πλήρη  ασφάλιση –σταθερό ωράριο-μέτρα  προστασίας  για τους ντελίβερι.

– Μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας για τους χώρους δουλειάς και ιδιαίτερα για τις μονάδες υγείας, με δημόσια μέριμνα (όπως π.χ. γίνεται με το αλάτι των δρόμων), παντού αντισηπτικά, μάσκες κ.α.

– Αναστολή πληρωμών προς Δημόσιο, τράπεζες (στεγαστικά κ.α.), ΔΕΚΟ για μισθωτούς, αυτοαπασχολούμενους, συνταξιούχους, άνεργους.

– Κανένας πλειστηριασμός ή κατάσχεση, καμία διακοπή ρεύματος ή νερού.

– Έκτακτο επίδομα σε εργαζόμενους μερικής απασχόλησης (ωρομίσθιο κλπ.) που χάνουν το εισόδημά τους και σε αυτοαπασχολούμενους που δεν εργάζονται λόγω των νέων συνθηκών.

– Να μπει τέλος στην αισχροκέρδεια. Τα υλικά προφύλαξης (μάσκες, σαπούνια, αλκοολούχα αντισηπτικά κλπ) να διατεθούν από το κράτος δωρεάν στον πληθυσμό και ιδιαίτερα σε όλους τους χώρους που υπάρχει συγχρωτισμός.

– Ειδική μέριμνα για πρόσφυγες και μετανάστες, για βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας. Δωρεάν, πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

-Δωρεάν χρήση του ίντερνετ, για τη διευκόλυνση εργαζομένων, μαθητών, φοιτητών

-Άμεσο ξεμπλοκάρισμα τραπεζικών λογαριασμών μικροκαταθετών-μικροοφειλετών, ώστε να διευκολυνθεί η επέκταση των ηλεκτρονικών οικονομικών συναλλαγών, που συμβάλλει στην πρόληψη.

Να μην αφήσουμε να  νικήσει ο φόβος και ο ιός του κέρδους και της αδιέξοδης ατομικής λύσης

Εκφράζουμε και οργανώνουμε την αλληλεγγύη μας στους εργαζόμενους στους κλάδους της υγείας,  των μεταφορών ,των τροφίμων ,  των τραπεζών του τουρισμού αλλά και όλων όσων πλήττονται άμεσα.