Ο τεχνικός της Κ20 της Κέρκυρας, που σε γενικές γραμμές, είχε την πιο επιτυχημένη πορεία σε σχέση με την μεγάλη ομάδα, αλλά και τις άλλες δύο των υποδομών, μίλησε στην εφημερίδα Corfu Press για την φετινή σεζόν, την επόμενη χρονιά που αλλάζουν τα δεδομένα μετά τον υποβιβασμό της ΠΑΕ, αλλά και για το δικό του μέλλον.

ΕΡ: Καταρχήν, τώρα, πλέον, που ολοκληρώθηκε η σεζόν, θα ήθελα ένα συνολικό απολογισμό…

ΑΠ.: Σίγουρα μια δύσκολη και κοπιαστική σεζόν έφτασε στο τέλος της. Πιο δύσκολη από την προηγούμενη. Χτίσαμε, λόγω της ηλικιακής ιδιαιτερότητας που έχουν τα πρωταθλήματα υποδομών, την ομάδα της Κ20 πάλι από την αρχή. Να φανταστείτε ότι η σεζόν τελείωσε με τρία μόλις παιδιά που αγωνίστηκαν και την προηγούμενη χρονιά. Συνολικά πήραν χρόνο συμμετοχής 38 ποδοσφαιριστές. Καταλαβαίνετε τη δυσκολία διαχείρισης αυτού του υλικού. Στόχος μας δεν ήταν μόνο να κάνουμε καλή ομάδα και να καταταχθούμε όσο πιο ψηλά στο βαθμολογικό πίνακα, στόχος μας ήταν να δημιουργήσουμε καλούς ποδοσφαιριστές για την επαγγελματική ομάδα. Το ποδόσφαιρο έχει ανάγκη από ποδοσφαιριστές, όχι από ομάδες. Πάνω σε αυτό το στόχο επικεντρωθήκαμε με τον Υπεύθυνο υποδομών Νίκο Χρυσικόπουλο και τον άμεσο συνεργάτη μου Αντώνη Κουρή. Η προπόνηση μας ήταν ατομοκεντρική, εστίαζε δηλαδή στο άτομο και όχι ομαδοκεντρική.  Κατευθύναμε προπόνηση προς την ομαδικότητα, λαμβάνοντας υπόψη και βελτιώνοντας της ατομική ποιότητα των ποδοσφαιριστών.  Σύμφωνα λοιπόν με την τελική αξιολόγηση που έγινε από τον κ. Μαντζουράκη, ο απολογισμός για την Κ20 κρίνεται θετικός πάνω στο στόχο που είχαμε θέσει.

ΕΡ: Θεωρείς, πως κάποιοι εκ των ποδοσφαιριστών της φετινής Κ20, έχουν τα φόντα να αγωνιστούν στη μεγάλη ομάδα της Κέρκυρας ή γενικά, σε υψηλό επαγγελματικό επίπεδο; Κι αν ναι, ποιοι κατά τι γνώμη σου;

ΑΠ.:Φυσικά, ήδη έχει γίνει αξιολόγηση και κάποιοι εκ των ποδοσφαιριστών θα υπογράψουν επαγγελματικό συμβόλαιο, ενώ για κάποιους άλλους θα γίνει περαιτέρω αξιολόγηση στην περίοδο της προετοιμασίας. Θεωρώ ότι αυτή η χρονιά θα είναι η πιο επιτυχημένη από κάθε προηγούμενη όσο αφορά τα παιδιά που θα προωθηθούν στην επαγγελματική ομάδα. Βέβαια η προώθηση πρέπει να γίνεται με μέτρο χωρίς υπερβολή. Με σωστή διαχείριση και ανάλογη πρόκληση  και ενίσχυση των κινήτρων των ποδοσφαιριστών. Το ποιοι, καλύτερο θα ήταν να περιμένετε ανακοίνωση από τον Υπεύθυνο των Υποδομών κ. Χρυσικόπουλο ή τους υπεύθυνους της επαγγελματικής ομάδας.

christoforakis2

ΕΡ: Βάσει αποτελεσμάτων, η Κ20 ήταν η, ας πόυμε, πιο επιτυχημένη ομάδα της Κέρκυρας φέτος. Τόσο σε σχέση με την ΠΑΕ, όσο και σε σχέση με τις άλλες δύο Under. Τι επιπλέον, είχε; Σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες Υποδομών της S.L, σε τι υστερούσε η Κέρκυρα;

ΑΠ.:Σίγουρα υστερούσαμε στις υποδομές προπόνησης. Το μεγαλύτερο πρόβλημα που έπρεπε να αντιμετωπίσουμε. Πολλοί τραυματισμοί, όχι μυϊκοί, αλλά στις αρθρώσεις (τενοντίτιδες) λόγω της ακαταλληλότητάς του γηπέδου της ΕΠΣ για προπόνηση υψηλών απαιτήσεων απόδοσης. Νομίζω ότι όλη τη χρονιά είχαμε μόλις δυο μυϊκούς τραυματισμούς και εδώ πρέπει να βγάλω το… καπέλο στον Αντώνη (σ.σ Κουρή). Αναγκαστήκαμε έτσι να ρίξουμε τους ρυθμούς προπόνησης διότι είχαμε θέμα λειτουργίας σαν ομάδα αφού κάναμε προπόνηση με 13 -14 ποδοσφαιριστές λόγω των τραυματισμών. Από την άλλη όμως λόγω της μειωμένης επιβάρυνσης στην προπόνηση οι παίκτες δε μπορούσαν να αποδώσουν στους υψηλούς ρυθμούς που απαιτούσε το πρωτάθλημα. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα δηλαδή. Βέβαια η διοίκηση εξασφάλισε, η Κ20 να προπονείται από τις αρχές του έτους στα Γαζάτικα. Αυτό συντέλεσε στην αγωνιστική βελτίωση των παικτών και κατά συνέπεια της ομάδας.
Επίσης η Κέρκυρα είναι ένα δύσκολο και απομακρυσμένο νησί όσο αφορά την προσβασιμότητα. Πολυδάπανα και κουραστικά τα ταξίδια σε σχέση με τις υπόλοιπες ομάδες του πρωταθλήματος.

ΕΡ: Η επόμενη χρονιά φέρνει την Κέρκυρα στη Football League, ως γνωστόν. Αυτό τι σημαίνει αγωνιστικά για την φετινή Κ20;

ΑΠ.:Και εκεί υπάρχει ανάλογο πρωτάθλημα Κ19, όπου θα συμμετάσχει και η ομάδα μας σε ένα συρρικνωμένο όμως πρωτάθλημα αφού του χρόνου θα υπάρξουν μάλλον δύο όμιλοι των 8 ομάδων. Μιλάμε για ένα πρωτάθλημα διάρκειας 6 μηνών περίπου, από 10 που ήταν φέτος.  Αγωνιστικά θα έχει συνέπειες, πρώτον γιατί θα πραγματοποιηθεί ένα πρωτάθλημα 14 αγωνιστικών και δεύτερον η δυναμικότητα των ομάδων είναι υποδεέστερη από των ομάδων στην Super League. Έτσι λοιπόν επειδή το μέτρο μιας υψηλής και σύνθετης προπονητικής επιβάρυνσης το καθορίζουν οι υψηλές απαιτήσεις του πρωταθλήματος, οι υψηλές απαιτήσεις επίδοσης στους αγώνες, πιστεύω ότι πέφτει το αγωνιστικό επίπεδο του νέου πρωταθλήματος εξαιτίας αυτών των παραγόντων.

ΕΡ: Τι γνωρίζεις για την επόμενη μέρα, όσον αφορά, τις ομάδες υποδομών της ΠΑΕ;

ΑΠ.: Είναι καθαρά θέμα της διοίκησης. Η άποψη μου όμως πάνω σε αυτό το θέμα είναι ότι οι υποδομές είναι ο πνεύμονας της ομάδας. Πέρα από την πολιτική της πρώτης ομάδας, η διοίκηση θα πρέπει να έχει και συγκεκριμένη πολιτική και πλάνο για τις υποδομές. Πιστεύω ότι εντός σύντομου χρονικού διαστήματος θα ανακοινωθεί το πλάνο της νέας χρονιάς με βάση να διατηρήσει αλλά και να βελτιώσει στο μέτρο του δυνατού ότι έχτισε με κόπο τα προηγούμενα χρόνια.

ΕΡ: Η επόμενη χρονιά θα σε ξαναβρεί στις Υποδομές της ΠΑΕ;

ΑΠ.: Η μεγαλύτερη ικανοποίηση για τον προπονητή είναι να βλέπει τους ποδοσφαιριστές να προοδεύουν, να ανεβαίνουν επίπεδο, ενώ η μεγαλύτερη πρόκληση είναι  να μαθαίνει τους παίκτες του να διαβάζουν το παιχνίδι και να το μεταφράζουν πανομοιότυπα σύμφωνα με αυτό που απαιτεί ο ρόλος της θέσης που αγωνίζονται. Βλέπεις την επίδραση που ασκείς στους ποδοσφαιριστές σου. Επειδή σε αυτά καλύπτομαι ως προπονητής με ενδιαφέρει να είμαι ξανά στις υποδομές. Τον τελευταίο λόγο βέβαια τον έχει η διοίκηση και πιστεύω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα θα παρθεί η απόφαση για να ξεκινήσει ο προγραμματισμός της νέας σεζόν.

christoforakis

ΕΡ: Εντέλει, ποιος ο σκοπός της δουλειάς σου στο κομμάτι των υποδομών;

ΑΠ.: Σίγουρα το πρώτο και κυριότερο που αποσκοπεί η δουλειά ενός προπονητή σε αυτό το ηλικιακό πρωτάθλημα είναι η δημιουργία ποδοσφαιριστών για επαγγελματικό επίπεδο.
Επίσης η δημιουργία και η εκτέλεση ενός πλάνου, σε συνεργασία με την διοίκηση που να στοχεύει στην δημιουργία ποδοσφαιριστών υψηλού επιπέδου είναι πολύ σημαντικό.
Γενικότερα η εστίαση και η  διαχείριση από όλες τις πλευρές της απόδοσης των παικτών μέσα από την καθοδήγηση της ομάδας και του προσωπικού όπως αρμόζει για το επίπεδο που αγωνίζεται η ομάδα.

Επειδή είναι η πρώτη συνέντευξη σε έντυπο μέσο στη Κέρκυρα θα ήθελα να ευχαριστήσω την διοίκηση για την εμπιστοσύνη που έχει δείξει στο πρόσωπό μου διότι βρίσκομαι για τέταρτη χρονιά στα τμήματα υποδομής της ΠΑΕ καθώς και τους ανθρώπους που καθημερινά επικοινωνούμε και συνεργαζόμαστε, τον Υπεύθυνο υποδομών Νίκο Χρυσικόπουλο, το τιμ της Κ20 που αποτελείται από τον Γενικό Αρχηγό κ. Κασφίκη, τον προπονητή Φυσικής Κατάστασης Αντώνη Κουρή και τον φροντηστή Σπύρο Βλάχο, καθώς και τους προπονητές της Κ17 Βαγγέλη Καρπατσέλη και τον προπονητής της Κ15 Τάσο Μοναστηριώτη.

 

πηγή:  corfupress