Έκκληση ΟΗΕ για διενέργεια έρευνας σχετικά με τα Ανθρώπινα Δικαιώματα

Οι συγκρούσεις στο Ιράκ και στη Βαγδάτη συνεχίζονται με αποτέλεσμα οι νεκρπί να αυξάνονται (σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία έχουν φτάσει τους 44), ενώ πυρ εναντίον διαδηλωτών άνοιξε η αστυνομία στα κεντρικά της πρωτεύουσα την Παρασκευή (4/10). Την ώρα που εκατοντάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί για να διαδηλώσουν κατά της κυβέρνησης, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά τουλάχιστον ένας άνθρωπος.

Νωρίτερα, έκκληση για «γρήγορη» και «διαφανή» έρευνα για τους θανάτους που σημειώθηκαν κατά τις διαδηλώσεις ενάντια στην ανεργία και τη διαφθορά που συνιστούν «νόμιμα» αιτήματα απηύθυνε στο Ιράκ η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Όσον αφορά στις συγκρούσεις που είχαμε την Παρασκευή (4/10), ελεύθεροι σκοπευτές της αστυνομίας είχαν λάβει θέσεις πάνω σε στέγες πραγματοποιώντας βολές κατά συγκεντρωμένων διαδηλωτών, χτυπώντας τουλάχιστον έναν από αυτούς στον λαιμό.

Το κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε την Τρίτη (1/10) στη Βαγδάτη με αίτημα δουλειές για τους νέους και την αποχώρηση «διεφθαρμένων» ηγετών επεκτάθηκε σχεδόν σε όλο τον νότο της χώρας. Σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου Ειδήσεων (AFP), μέχρι τώρα 33 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλη τη χώρα. Το «Reuters» έκανε λόγο για 44 νεκρούς, επικαλούμενο την αστυνομία και ιατρικές πηγές.

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα απηύθυνσε έκκληση στο Ιράκ για «γρήγορη» και «διαφανή» έρευνα για τους θανάτους που σημειώθηκαν κατά τις διαδηλώσεις ενάντια στην ανεργία και τη διαφθορά που συνιστούν «νόμιμα» αιτήματα.

«Καλούμε την ιρακινή κυβέρνηση να επιτρέψει στους πολίτες να ασκούν ελεύθερα τα δικαιώματά τους της ελευθερίας της έκφρασης και της ειρηνικής συνάθροισης», δήλωσε εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας, η Μάρτα Ουρτάδο, σε συνέντευξη Τύπου στη Γενεύη.

«Ανησυχούμε από τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν πραγματικές σφαίρες και πλαστικές σφαίρες σε ορισμένες περιοχές, και έκαναν επίσης χρήση δακρυγόνων απευθείας εναντίον των διαδηλωτών», προσέθεσε.

Ο μεγαλύτερος αριθμός νεκρών σημειώθηκε στη νότια πόλη Νασιρίγια, όπου 18 άνθρωποι σκοτώθηκαν, και ακολουθεί η Βαγδάτη, όπου ο απολογισμός των νεκρών βρίσκεται στους 16, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Επί του παρόντος, η Ύπατη Αρμοστεία επιβεβαίωσε τον θάνατο 12 ανθρώπων.

«Όλα τα περιστατικά στα οποία οι ενέργειες των δυνάμεων ασφαλείας προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο γρήγορων, ανεξάρτητων και διαφανών ερευνών», είπε η Ουρτάδο.

Επίσης, εκατοντάδες άνθρωποι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με αξιωματούχους και δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν αλλά στην πλειονότητά τους αφέθηκαν ελεύθεροι στη συνέχεια, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία.

Προβολή εικόνας στο Twitter

Η Ύπατη Αρμοστεία εκφράζει επίσης ανησυχία για τη σύλληψη τουλάχιστον τριών δημοσιογράφων, δύο από τους οποίους αφέθηκαν ελεύθεροι στη συνέχεια, καθώς και για τη διακοπή της λειτουργίας του Διαδικτύου σε όλη τη χώρα.

«Οι γενικευμένες διακοπές του Διαδικτύου μπορεί να επιφέρουν πλήγμα στην ελευθερία της έκφρασης, περιορίζοντας το δικαίωμα της λήψης και κοινοποίησης πληροφοριών και μπορεί να επιδεινώσουν τις εντάσεις», κατέληξε η Ουρτάδο.

Στο μεταξύ, το υπουργείο Εξωτερικών του Κατάρ συνέστησε στους πολίτες του να μην ταξιδεύουν στο Ιράκ και κάλεσε όσους βρίσκονται ήδη εκεί να το εγκαταλείψουν αμέσως λόγω της συνεχιζόμενης αναταραχής.

Πηγή : ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP