Ο Βουλευτής Κέρκυρας του ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, κ. Δημήτρης Μπιάγκης πραγματοποίησε Ομιλία στην Ολομέλεια της Πέμπτης 1-12-2022 στη συζήτηση του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Υγείας για την «Δευτεροβάθμια περίθαλψη».

Βασικά Σημεία της Ομιλίας του Βουλευτή ήταν τα εξής:

► Μετά το πέρασμα της πανδημίας, περιμέναμε ένα Νομοσχέδιο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο θα άλλαζε άρδην και ουσιαστικά τον υγειονομικό χάρτη της Ελλάδας:

-Με την δημιουργία ισχυρών μονάδων υγείας στελεχωμένων με το αναγκαίο και απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Αντί αυτού, παρακολουθούμε μία προσπάθεια υποβάθμισης, υποτίμησης-του Εθνικού Συστήματος Υγείας, μία απόπειρα μετατροπής της υγείας σε προνόμιο για λίγους, αγνοώντας τις ανάγκες των πολλών, των μη προνομιούχων.

► Με το παρόν Σχέδιο Νόμου, η  Κυβέρνηση σχεδιάζει ουσιαστικά την κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών του ΕΣΥ, τροποποιεί τις εργασιακές σχέσεις των γιατρών.

Η καρδιά του Εθνικού Συστήματος Υγείας δεν χτυπά μόνο στην Αθήνα. Χτυπά και στα Νοσοκομεία της Περιφέρειας όπως επίσης και κυρίως στα νοσοκομεία της νησιωτικής Ελλάδας. Κύριο χαρακτηριστικό των οποίων είναι η έλλειψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού.

Τα τελευταία χρόνια, τα Νοσοκομεία στην Περιφέρεια αλλά κυρίως στα νησιά μας πασχίζουν να κρατηθούν ζωντανά, με τεράστια κενά σε προσωπικό.

Αρκεί να ρίξετε μια ματιά στα στοιχεία των περιοχών αυτών. Ενδεικτικά- αν μελετήσει κανείς τα στοιχεία από τον Νομό που κατάγομαι, από το νησί μου, το Νησί της Κέρκυρας- αν μελετήσεις κανείς τις καθημερινές διακομιδές από την Κέρκυρα προς τα Νοσοκομεία της ηπειρωτικής Ελλάδας εν έτη 2022, τότε μόνο θα γνωρίσει την παροικία των Κερκυραίων στα Νοσοκομεία των Ιωαννίνων, τότε μόνο θα αντιληφθεί πραγματικά το μέγεθος του προβλήματος.

► Γυναίκες που αντιμετωπίζουν επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη τους, μεταφέρονται δια θαλάσσης με μποφόρ πάνω από τα κύματα, γιατί στην Κέρκυρα, ένα νησί 120.000 κατοίκων, δεν υπάρχει ουσιαστικά οργανωμένο μαιευτήριο.

► Ασθενείς με καρδιολογικά προβλήματα, που κινδυνεύει άμεσα η ζωή τους  είναι έρμαιο και αυτοί των καιρικών συνθηκών, καρκινοπαθείς που αναγκάζονται να μετακομίζουν για τις ακτινοβολίες τους με ότι αυτό συνεπάγεται (οικονομική αιμορραγία, οικογενειακά προβλήματα).

► Αδυνατεί, λοιπόν, η Κυβέρνηση να αντιληφθεί ότι ταυτόχρονα πλήττεται και η εικόνα της χώρας μας, καθώς το τουριστικό προϊόν που παρέχουμε είναι άμεσα συνυφασμένο με τις ίδιες τις παρεχόμενες υγειονομικές υπηρεσίες που προσφέρουμε στις υπάρχουσες δομές υγείας στα νησιά μας.

► Έχει περάσει, κυρία Υπουργέ, ένας μήνας από την επίσκεψή σας στην Κέρκυρα και οι παραιτήσεις των Ιατρών συνεχίζονται με αμείωτη ένταση ενώ οι υποσχέσεις για την επαναπροκήρυξη των άγονων προκηρύξεων έχουν μείνει μόνο στα λόγια, όπως επίσης και οι επικουρικές θέσεις Ιατρών που θα δημιουργούσατε σε συνεργασία με την Διοίκηση του Νοσοκομείου.

► Επιτρέψτε μου να αναφερθώ, κλείνοντας, και στις δυσκολίες που βιώνουν οι συμπολίτες μας στο Βορειοδυτικότερο σημείο της Πατρίδας μας, στην Ερείκουσα, που είναι χωρίς Γιατρό, στην καρδιά του χειμώνα.  Για ποια ισονομία και ισοπολιτεία μιλάμε λοιπόν; Για ποιες ίδιες παροχές υγείας, μεταξύ των μεγάλων αστικών κέντρων και των νησιωτικών περιοχών;

► Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, ήταν, είναι και θα είναι ο εμπνευστής, ο δημιουργός, ο στυλοβάτης του Εθνικού Συστήματος Υγείας.  Βρισκόμαστε πάντα σε αυτήν την κατεύθυνση και για εμάς η βιωσιμότητα του ΕΣΥ είναι ύψιστη προτεραιότητά μας και όχι απλός στόχος.

► Και γι΄ αυτό και δεν μπορούμε να ψηφίσουμε ένα Νομοσχέδιο που αντιμάχεται και αντικρούει τις αρχές, τις αξίες και τους κανόνες της δημόσιας και δωρεάν υγείας.