Ερώτηση σχετικά με το κλείσιμο τραπεξικών υποκαταστημάτων στην Κέρκυρα απευθύνει στον Υπ. Οικονομικών και τον Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων ο βουλευτής Κέρκυρας του ΚΙΝ.ΑΛ, Δ. Μπιάγκης.

Διαβάστε την σχετική ανακοίνωση:

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης & Επενδύσεων κατέθεσε ο Βουλευτής Κέρκυρας του Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μπιάγκης, αναφορικά με τις αναστολές λειτουργίας στα τραπεζικά καταστήματα της Κέρκυρας.

Ο Βουλευτής στην ερώτησή του κάνει αναφορά στο επικείμενο κλείσιμο του υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος αλλά και στις αναστολές λειτουργίας που είδαν το φως της δημοσιότητας και αφορούν τα υποκαταστήματα της Eurobank στην Ευγενίου Βουλγάρεως και της Alpha Bank στην περιοχή της Αχαράβης.

«Την ώρα που ο επιχειρηματικός κόσμος και ειδικά οι τουριστικές επιχειρήσεις προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους μετά από δυο χρόνια πανδημικής κρίσης, γινόμαστε μάρτυρες μιας ανεξέλεγκτης κατάστασης αφαίμαξης της Κέρκυρας από υποκαταστήματα πιστωτικών ιδρυμάτων», δηλώνει στην ερώτησή του ο Βουλευτής και συνεχίζει:

«Πρώτα η Τράπεζα της Ελλάδος, μετά η Τράπεζα Πειραιώς στο Σολάρι και έπονται η Eurobank και η Alpha Bank στην Αχαράβη. Η κυβέρνηση οφείλει να ακούσει τη φωνή της τοπικής κοινωνίας που αγωνιά για τούτη τη δυσμενή εξέλιξη».

Η κυβέρνηση αδυνατεί να αμφισβητήσει την στρεβλή, ακολουθούμενη πολιτική των πιστωτικών ιδρυμάτων της χώρας, πλήττοντας για ακόμα μια φορά τα συμφέροντα της Κέρκυρας με τη στάση της.

Είμαστε υποχρεωμένοι να αντιδράσουμε και να διασφαλίσουμε, πως οι κάτοικοι του νησιού μας, ειδικά αυτές τις δύσκολες εποχές, θα έχουν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες αυτών των καταστημάτων, καθώς αποτελούν σημαντικούς αναπτυξιακούς πυλώνες πάνω στους οποίους θα πρέπει να στηριχθούν για να ορθοποδήσουν μετά από την κρίση της πανδημίας.

Μετά από δυο χρόνια πανδημικής κρίσης, η οικονομία των νησιών της χώρας και δη των τουριστικών αυτών περιοχών, επιχειρεί να επανακτήσει το χαμένο έδαφος των προηγούμενων ετών και να σταθεί και πάλι στα πόδια της. Σε τούτη τη δύσκολη προσπάθεια για την επιστροφή στην κανονικότητα σημαντικό ρόλο καλούνται να διαδραματίσουν τα κατά τόπους Πιστωτικά Ιδρύματα που αποτελούν Πυλώνες Ανάπτυξης και Δείκτες της Αγοράς.

Στην Κέρκυρα των 110.000 μόνιμων κατοίκων, που αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες ετησίως, τους τελευταίους μήνες βιώνουμε μια περίοδο, όπου το ένα μετά το άλλο τραπεζικά καταστήματα καλούνται να αναστείλουν τη λειτουργία τους στο πλαίσιο εφαρμογής μιας γενικότερης περιοριστικής πολιτικής.

Πρόσφατα, η Τράπεζα Πειραιώς ανέστειλε τη λειτουργία του καταστήματος στην περιοχή Σολάρι, ενώ με την παρέμβαση της τοπικής κοινωνίας απετράπη καταρχήν η διακοπή λειτουργίας του υποκαταστήματος της εν λόγω Τράπεζας στους Παξούς, γεγονός που θα είχε άμεσα σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις στην οικονομική ζωή των κατοίκων του νησιού, αφού οι Παξοί θα απέμεναν χωρίς κανένα υποκατάστημα.

Επιπροσθέτως, έχει σχεδιαστεί το κλείσιμο του Υποκαταστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος στην Κέρκυρα, το οποίο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία παρουσιάζει αποδεδειγμένα μεγάλο όγκο εργασιών. Αντί λοιπόν να αναβαθμιστεί το κατάστημα της Κέρκυρας, κλείνει αφήνοντας πίσω του τεράστιο κενό, δημιουργώντας δυσμενείς επιπτώσεις στην πληγωμένη οικονομία της περιοχής.

Ένα άλλο πιστωτικό ίδρυμα, αυτό της Eurobank, ετοιμάζεται να κατεβάσει ρολά σε ένα υποκατάστημά της στην περιοχή της Κέρκυρας δημιουργώντας αναταράξεις στην τοπική κοινωνία που θα στερηθεί άλλο ένα σημείο επαφής για την παροχή εξειδικευμένων συμβουλών και συναλλαγών.

Στα πλαίσια αυτά σχεδιάζεται το οριστικό κλείσιμο του υποκαταστήματος της Alpha Bank στο βόρειο τμήμα του νησιού της Κέρκυρας, στην Αχαράβη, σε μια περιοχή αναπτυσσόμενη και συνυφασμένη με το τουριστικό προϊόν και τις υπηρεσίες του, που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ξενοδοχειακών μονάδων και τουριστικών επιχειρήσεων και αποτελεί πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες, αφήνοντας την τοπική κοινωνία χωρίς τραπεζικό κατάστημα.

Τόσο οι πολίτες, όσο και ο επιχειρηματικός κόσμος, αλλά και οι φορείς και οι τοπικές αρχές, αγωνιούν για τις εξελίξεις και τα όσο διαδραματίζονται και αφορούν τα τραπεζικά υποκαταστήματα της περιοχής μας που τίθενται σε αναστολή το ένα μετά το άλλο, και εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους, δεδομένου ότι το κλείσιμο όλων αυτών των καταστημάτων αλλάζει άρδην το τραπεζικό τοπίο στην περιοχή και θα προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην οικονομία του νησιού.

Εύλογο δε, είναι και το ερώτημα που τίθεται για το ποιος τελικά αποφασίζει για την τύχη όλων αυτών των τραπεζικών υποκαταστημάτων, καθώς η τοπική κοινωνία μαθαίνει τις εξελίξεις κατόπιν των οριστικών αποφάσεων των φορέων που τα διαχειρίζονται.

Με βάση τα παραπάνω, είναι υψίστης πολιτικής προτεραιότητας η εκπόνηση οικονομικού στρατηγικού σχεδιασμού που θα συμπεριλαμβάνει και τα πιστωτικά ιδρύματα πολύ δε μετά τη πολυετή κρίση των Μνημονίων και της πανδημίας.

Επειδή, όλες οι παραπάνω δυσμενείς εξελίξεις αφορούν χιλιάδες πολιτών, επαγγελματιών, εμπόρων και αγροτών που αποκλείονται από βασικές τραπεζικές υπηρεσίες και δυσχεραίνονται οι συναλλαγές τους

Επειδή, οι παραπάνω δυσμενείς εξελίξεις θα αποτελέσουν σοβαρότατο πλήγμα στην τοπική κοινωνία, αλλά και στην ανάπτυξη του νησιού και στον τουρισμό, ειδικά σε μια περίοδο που επιχειρείται η ανάκαμψη των επιχειρήσεων μετά από δυο χρόνια πανδημικής κρίσης

Επειδή, το κλείσιμο της Τράπεζας Alfa Bank του Δήμου Βόρειας Κέρκυρας βρίσκεται κάθετα αντίθετα την τοπική αλλά και τον Δήμο της Βόρειας Κέρκυρας

Επειδή, η πολιτεία είναι υποχρεωμένη να διασφαλίζει την εύρυθμη και ομαλή λειτουργία του Τραπεζικού Συστήματος και να μεριμνά για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των πολιτών στις τραπεζικές τους συναλλαγές.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ

  • Πώς προτίθενται τα Υπουργεία να αντιμετωπίσουν τις δυσμενείς εξελίξεις που αφορούν τις αναστολές τραπεζικών υποκαταστημάτων στην περιοχή της Κέρκυρας;
  • Προτίθεται η Κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφαση κατάργησης των εν λόγω τραπεζικών υποκαταστημάτων  λαμβάνοντας ταυτόχρονα υπόψη τις ευρύτερες κοινωνικές συνέπειες από το κλείσιμο τους;

Πώς η Κυβέρνηση σκέφτεται να αντιδράσει στις ανάγκες και στις απαιτήσεις της αγοράς μετά την στρεβλή, ακολουθούμενη πολιτική