Start Media TV | Ράδιο Κέρκυρα 100,1

18 Μαΐου 2024
22.9 C
Corfu

Εμβόλιο AstraZeneca: 28 περιπτώσεις θρομβώσεων – Τα πρώιμα συμπτώματα

Διαβάστε ακόμα

Καθησυχαστική εμφανίστηκε ακόμη μία φορά η κ. Θεοδωρίδου, αναφορικά με τα συσχετιζόμενα με το εμβόλιο της AstraZeneca περιστατικά θρομβωτικών επεισοδίων. Τα νεότερα δεδομένα.

Ακολουθήστε το Start Media στο Google News! 

Νεότερα δεδομένα για τα περιστατικά των θρομβωτικών επεισοδίων σε όσους έκαναν το εμβόλιο της AstraZeneca παρουσίασε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού Μαρία Θεοδωρίδου, κατά την αποψινή ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, αναφέροντας πως τις τελευταίες 20 μέρες το θέμα έχει συγκεντρώσει το ενδιαφέρον πολλών επιστημόνων στην Ευρώπη, με σκοπό τη διερεύνηση των συμβάντων που αναφέρθηκαν στις αρχές Μαρτίου.

«Το εμβόλιο της AstraZeneca είναι ένα εμβόλιο στο οποίο έχουμε στηρίξει πολλές ελπίδες για την αντιμετώπιση της πανδημίας, με τις αναφορές αυτές να κλονίζουν την εμπιστοσύνη» των πολιτών σε αυτό είπε αρχικά η καθηγήτρια, θυμίζοντας πως ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) έχει ήδη τοποθετηθεί «υπέρ της συνέχισης του εμβολιασμού, παραδεχόμενος πως τα οφέλη υπερτερούν της πιθανής σπάνιας παρενέργειας».

Παράλληλα, η ευρωπαϊκή υπηρεσία «συγκεντρώνει όλα τα δεδομένα και συνεχίζει μια ενδελεχή έρευνα προσπαθώντας να δει αν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ του εμβολίου» και της σπάνιας οντότητας, όπως χαρακτήρισε τα καταγεγραμμένα περιστατικά που ανησύχησαν τις αρχές το προηγούμενο διάστημα και τα οποία αφορούν σε 28 εμβολιασθέντες επί 17 εκατ. δόσεων του εμβολίου, όπως είπε.

Μάλιστα έχουν ήδη γίνει «αξιόλογα βήματα προόδου» στην κατεύθυνση της διάγνωσης αλλά και της θεραπευτικής αντιμετώπισης, ακόμα, της εν λόγω παθογένειας, κατά την κ. Θεοδωρίδου.

Ο EMA και η AstraZeneca έχουν ήδη προσθέσει σχετική επισήμανση στο φύλλο οδηγών, ενημέρωσε, στο οποίο αναφέρονται λεπτομερείς οδηγίες για επαγγελματίες υγείες ως προς «τα σημεία και συμπτώματα που πρέπει να τους ευαισθητοποιήσουν για την περίπτωση μιας κατάστασης που θυμίζει ένα τέτοιο συμβάν».

«Αυτό το σύνδρομο εκδηλώνεται 7 – 1 4 ημέρες μετά τον εμβολιασμό» συνέχισε η πρόεδρος της Επιτροπής, με τα ύποπτα συμπτώματα να περιλαμβάνουν ασυνήθεις παρενέργειες όπως κοιλιακό άλγος και κεφαλαλγία.

Ως προς τις θεωρίες για την αιτία πίσω από τα θρομβωτικά επεισόδια, η κ. Θεοδωρίδου μίλησε για την «αυτοανοσία», υπόθεση κατά την οποία τα αντισώματα επιτίθενται σε αντιγονικές θέσεις των αιμοπεταλίων, οπότε αυτά ενεργοποιούνται, με απότοκο τη δημιουργία θρόμβων και θροβοπενίας.

Άμεση ενημέρωση τώρα και στο Google News – Ακολουθήστε το iEidiseis.gr στο Google News
Με βάση την παραπάνω θεωρία, είναι εφικτή τόσο η διάγνωση όσο και η καταστολή του υπαίτιου μηχανισμού, πρόσθεσε η καθηγήτρια, τονίζοντας, έπειτα, πως τα θρομβωτικά επεισόδια στους εμβολιασμένους δε διαφέρουν από αυτά που εμφανίζει ο γενικός πληθυσμός. Επεσήμανε, δε, ότι ακόμη και η ύπαρξη ιστορικού θρομβωτικών επεισοδίων δεν αποτελεί αντένδειξη για τον εμβολιασμό.

ieidiseis

- Advertisement -spot_img

Τελευταία Νέα

Ανακοίνωση της ΔΙΑΔΕΥΑΚ:Διακοπές νερού λόγω βλαβών

Aπό την ΔΙΑΔ.Ε.Υ.Α.Κ ανακοινώνθηκε  ότι λόγω βλάβης σε εξαρτήματα των κεντρικών δεξαμενών ύδρευσης της πόλης, υπάρχουν προβλήματα στην αναπλήρωση...
- Advertisement -spot_img

Περισσότερες ειδήσεις σαν και αυτές

- Advertisement -spot_img